Všečnosti za vikend

Prazniki, prazniki, prazniki – kaj vam predlagamo?

Vendarle praznik, kaj praznik, cel praznični teden: velika noč, velikonočni ponedeljek, v sredo dan upora proti okupatorju, prihodnjo nedeljo pa 1. maj! Čas za nam ljube stvari – ne pokvarite si dnevov z vsakdanjo rutino. Pojdite na sprehode, pohode, izlete, potovanja, berite, ukvarjajte s svojimi konjički, družite se s prijatelji! Kaj pa vam predlagamo mi?

Napotujemo:

  • Knjige

Ljubljana je samo še 23. aprila 2011 svetovna prestolnica knjige – potem bo treba v Buenos Aires. Če imate kaj časa med barvanjem pirhov in ribanjem hrena pojdite na Stritarjevo ulico in Mestni trg, kjer je knjižni sejem. Presenečenje: knjige so. Niti ne drage. Mnoge zanimive. Nekatere omamne in usodne. (Ah da, kljub slovesu od prestolovanja lahko berete še naprej!)

  • Razstava orhidej

V ljubljanskem parku Tivoli je v rastlinjaku Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani samo do velikonočnega ponedeljka, 25. aprila 2011, na ogled 1. mednarodna razstava orhidej. Poleg domačega Društva ljubiteljev orhidej in podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika razstavljajo priznani gojitelji orhidej iz Ekvadorja, Nemčije in Madžarske. Razstava temelji predvsem na botaničnih vrstah, ki jih zgoraj omenjeni razstavljavci gojijo v lastnih zbirkah ali pa za prodajo ozkemu krogu zbiralcev po vsem svetu. Botanične vrste orhidej so dejansko rastline, ki rastejo v naravi, gojitelji pa jih razmnožujejo v svojih laboratorijih s semeni, delitvijo, kloniranjem in tako razširjajo med zainteresirano populacijo.

 

 

Pet dni trajajočo razstavo bodo spremljali številni zanimivi dogodki, med katerimi velja omeniti vsakodnevna svetovanja o gojenju orhidej, potopisna predavanja članov društva (Kolumbija, Ekvador), fotografski natečaj in izbor najlepše orhideje po izboru obiskovalcev. Ogledate si jo lahko od 10. do 18. ure. Vstopnina: 5 evrov, predšolski otroci brezplačno.
Ocean Orchids d.o.o.

 

  • Praznik cvetja, vina in oljčnega olja v Ankaranu

V nedeljo, 24. aprila 2011, bo v Ankaranu Praznik cvetja, vina in oljčnega olja. Od 10. do 19. ure bo mogoče vse, kar je razstavljeno, tudi kupiti in marsikaj poskusiti, saj tako boste lahko okusili dobrote Istre. Prireditev bo imela veliko spremljajočih prireditev.

  • Spomladanska razstava cvetja in tulipanov

Od 23. aprila do 10. maja je v Mozirskem gajuspomladanska  razstava cvetja. Najbolj privabljajo tulipani, med katerimi izstopa tulipan »Mozirski gaj«, avtohtona vrsta tulipana, ki raste samo v tem gaju. Na ogled bo tudi velika razstava pletenih skulptur, ki je nastala pod mojstrsko roko Jožeta Skornška, očeta Mozirskega gaja.

Opazili smo:

Barvne sheme otroških sob francoske blagovne znamke Airdeje. Prevladujejo vijolično-modri odtenki z močno sivo.

 

 

Čipkasta dekoracija   –   stilistka Emma Cassi

 

Ikein blog – ogromno zanimivih nasvetov, kako uporabiti Ikeine izdelke, pisan samo v švedščini in z lepimi fotografijami.