Steklena fasada na farmi, ki to ni

Sodobna arhitektura v zgodovinskih jedrih, steklena fasada iz nizozemskega biroja MVRDV posnema okoliške kmetije.

V nizozemskem mestu Schijndel so že vse od leta 1980 razmišljali in zbirali predloge, kako bi zapolnili praznino na mestnem trgu, ki je bila precej večja, kot je običajno za mestni ali vaški trg, saj so bile stavbe okrog njega porušene med drugo svetovno vojno.

 

 

V arhitekturnem biroju MVRDV so pripravili sedem različnih predlogov, zadnji, sedmi, je bil končno potrjen – lokalna skupnost je bila zelo udeležena pri izbiri, tako s pozitivnimi kot negativnimi pripombami ter z alternativnimi predlogi. Nazadnje so se odločili za stavbo, v kateri je več salonov, trgovin in celo center dobrega počutja. Stavba na prvi pogled ni nič posebnega: arhitekti so za poslopje s 1600 kvadratnimi metri površine izbirali obliko značilne nizozemske kmetije. Ideja se jim je utrnila prav zato, ker so dovoljeni gabariti objekta po urbanističnih pravilnikih ustrezali dimenzijam obstoječih kmetij v okolici vasi. Arhitekturni biro je tako fotografiral vsa okoliška posestva in oblikoval načrt, ki jih po gabaritih posnema.

 

Stavbo so povečali za 1,6-kratnik prvotnih kmetij. Na ovoj iz stekla so s posebno tehniko nalepili kolaž fotografij fasad okoliških kmetij. Tako zunanjost stavbe deluje kot prava farma. Steklo je na nekaterih stenah bolj prozorno kot na drugih, odvisno pač od namembnosti notranjih prostorov in odprtin v stavbi.

 

 

V zadnjih letih smo že videli nekaj poskusov, da bi z mimezo vključili nove objekte v središča različnih krajev, tako s pomočjo ogledalnih stekel kot s poslikanimi fasadami. Vključevanje sodobne arhitekture v zgodovinska jedra sodi namreč med najbolj vroča vprašanja, ki vznemirjajo tako strokovnjake kot prebivalce.

 

Več slik najdete tu: MVRDV