Luksuzno stanovanje s kaminom v dnevni sobi

Dnevna soba s kaminom, kuhinja z veliko mizo, mansarda za otroke – staro stanovanje s skrbno izbranimi materiali ponuja toplo zavetje pred mestnim vrvežem.

Stanovanje se razteza na bajni površini tristo štiridesetih kvadratnih metrov, porazdeljenih na dveh etažah več kakor sto let stare meščanske hiše v Norrmalmu, v središču Stockholma. Odlikujejo ga žlahtni materiali izvirne gradnje, kot so leseno tramovje, opečnati detajli in črno masivno stavbno pohištvo. Skupaj z velikimi okni oblikujejo enkratno kuliso za posamezne intimne kotičke, ki jih izrisujeta minimalistična oprema in skrbno postavljena osvetlitev.

 

 

Kot v galeriji se v dnevnem prostoru, na podu iz širokih svetlih desk v naravni barvi, zvrstijo kamin, ob njem kotiček za posedanje z belo laneno sedežno garnituro, zatem pa še velika temna miza z elegantnimi usnjenimi stoli. Nad njo kraljuje svetilka Smithfield S izpod peresa Jasperja Morrisona, ki ob pomoči dodatnih stropnih svetil uokvirja prostor, namenjen druženju ob hrani in pogovoru.

 

 

Za skandinavske svetlobne razmere sta temni strop in stavbno pohištvo nekoliko nenavadna rešitev, zato so skoraj vsi preostali elementi v svetlih barvah. Stene, pohištvo, podi in obilica stropnih svetil poskrbijo za to, da delujejo prostori sproščeno in lahkotno. Svetli naravni materiali se pojavljajo vsepovsod in se prelivajo v preprostih in izčiščenih oblikah opreme. Pri tekstilu kraljuje lan v naravni barvi, tako za prevleke sedežne garniture kot za zavese. Naslanjača ob kaminu se s svojo preprosto obliko podajata k tesarsko oblikovani klubski mizici, medtem ko barva usnja gradi kontinuiteto s stoli ob mizi.

 

 

Elementi industrijskega retro oblikovanja se v dnevni sobi prepletajo z minimalizmom opreme in s posameznimi skrbno izbranimi plastikami arhaičnih oblik – kamnita skulptura ob oknu, bela maska na konzoli in velika keramična skleda za sadje se uglasijo v ubrano pripoved o naravi, človeku in njegovem bivanju ter ustvarjanju.

 

 

Arhetipsko razmišljanje je podkrepljeno z odprtim kuriščem v kaminu in malo skladovnico drv ob njem, okoli njega pa so stene ostale gole, tako da lahko ogenj spregovori s svojo živahnostjo in prevzame vse čute.

 

 

Potem ko se v dnevnem prostoru umirimo in nahranimo z vtisi, se za kaminom odpira kabinet s knjižnimi policami in študijskim kotičkom, kjer se lahko navdih prelije v razumsko delo. Temna oprema se popolnoma ujema z barvo stavbnega pohištva, vključno s starimi litoželeznimi grelci.

 

 

Tako iz kabineta kot iz dnevne sobe imamo dostop naravnost do prostorne zakonske spalnice, kjer glavno vlogo zavzema oblazinjena postelja, brez odvečnih dodatkov in opreme. Tla prekriva tekstilna obloga v nevtralni barvi, medtem ko okna zastirajo prosojne zavese. Za vzglavjem je urejena svetla prehodna kopalnica.

 

 

V zidani niši se skriva prostorna in svetla tuš kabina, še bolj nas prevzame velika prostostoječa kopalna kad izčiščenih oblik.

 

 

Kopalnica nam daje vtis, da v njej ne bomo imeli težav z ohranjanjem reda, saj je pod pultom res veliko priročnih predalov, ob steni pa so nanizane velike vgradne omare.

 

 

Prek garderobnega prostora na drugi strani spalnice stopimo v predsobo, iz katere se prehod odpira v svetlo podolgovato kuhinjo z velikimi okni, ki gledajo na notranje dvorišče. Sivi kuhinjski elementi so nanizani ob steni, na katero je položena siva keramika z mehko oblikovano površino. Minimalizem iz preostalih prostorov se v kuhinji prekine, zato da se tu nekoliko razživi spontanost: odprte police in prosto viseči kuhinjski pripomočki nas spominjajo na stare kuhinje, kjer je bilo vse potrebno vedno na dosegu roke.

 

 

Na nasprotni strani je pod okni velika miza s ploščo iz kararskega marmorja. Posebno vrednost ji daje dolga oblazinjena klop z množico blazin v lanenih prevlekah. Thonetovi stoli vnašajo v prostor toplino lesa, ki skupaj z zelenjem in drugimi dodatki pomeni protiutež sivim odtenkom kuhinje in elementom iz nerjavečega jekla.

 

 

Na prehodu proti predsobi in dnevni sobi so našle svoj prostor velike temne vgradne omare, do katerih si pomagamo z lestvijo, ki jo prislonimo na dolgo vodilo.

 

 

Iz velike predsobe na stopnišču, kjer kraljuje razkošno beneško ogledalo, se podamo v zgornje mansardne prostore, namenjene mlajšim članom družine.

 

 

V podstrešnih prostorih se najprej znajdemo v dnevni sobi s črno, trpežnejšo usnjeno sedežno garnituro, ki je namenjena gledanju televizije in poslušanju glasbe.

 

 

Nadaljuje se v prostor z veliko mizo, ki je namenjen druženju ali skupnemu učenju. Poleti se prostor razširi na teraso, s katere je krasen razgled čez strehe mestnega jedra. Miza je razsvetljena s svetilkami Mayday Konstantina Grcica, ki so oblikovane po vzoru delavskih svetlik in jih lahko premikamo sem ter tja po mili volji. Na koncu prostora kraljuje velika temna masivna omara, ki v sodobno ureditev vnaša občutje brezčasnosti.

 

 

Iz skupnega prostora je prehod v kopalnico, stranišče in spalnice, v katerih bomo našli le postelje in pisalne mize.

 

 

Med lesenim tramovjem so frčade, ki so tudi priročen prostor za posedanje ob naravni svetlobi.

 

 

Sobe niso velike, ponujajo pa zavetje in mir, ko ga mladi družinski člani potrebujejo.

 

 

Tudi kopalnica je nanizana v ozek prostor pod tramovjem, opremljena pa je z vsem potrebnim, da je jutranja rutina mogoča hitro in brez zapletov.

 

 

Za dolge skandinavske večere je tu še dodatna terasa z mizo.

 

 

Z nje se razgled odpira proti nebu, da sanje in ideje dobijo novo širino.

 

 

Prostorno stanovanje nas je prevzelo zaradi svoje zračnosti, saj v njem ni sledu o utesnjenosti ali zasičenosti, kar je gotovo tudi posledica skrbno izbrane opreme in množice vgradnih omar, ki se nevidno nanizane po vseh prostorih. Odsotnost odvečnih elementov in skrbna osvetlitev omogočata, da redki izbrani predmeti z umetniško vrednostjo zaživijo v popolnoma novi zgodbi. V stanovanju najdemo množico zanimivih rešitev, ki so lahko vir navdiha za spoštljivo prenovo starega meščanskega stanovanja in opremljanje doma, ki nam bo toplo in urejeno zavetje.

Foto: hemnet.se