Mediteranski vrt, ki se staplja s krajino

Sredozemski vrt na griču, od koder sega razgled vse do morja. Zasaditve in steze se stapljajo s krajino.

Harmonija z okolico je sad izkušenega pristopa italijanskega studia Giordani iz okolice Macerate v Markah.

 

 

Na zemljišču so se na začetku pojavljale nekatere težave, zlasti pomanjkanje vodnjaka za namakanje in velik naklon zasaditvenih površin, ki jih prekriva revna, ilovnata zemlja.

 

 

Zaradi pomanjkanja vode je bilo nujno, da so izbrane rastline trpežne in da je zelo malo travnatih površin. Pri tlakovanju je bilo treba predvideti široke fuge, medtem ko je bilo po vrtu nameščenih več zbiralnikov vode.
Zaradi naklona je bilo treba zemljišče nekoliko preoblikovati. Edina velika škarpa je razdeljena na tri dele, tako da jo prečkajo tri steze, ki tako oblikujejo sprehajalno pot med oljkami, dišavnicami in drobnimi sadeži. Pri manjših naklonih so bili zgrajeni robniki iz kostanjevega lesa. Za večjo rodnost so navozili precej organskih snovi.

Kljub temu pa je imelo zemljišče številne izjemne lastnosti: prekrasen razgled na obdelana polja in vasice vse do morja in zavzetega naročnika, ki je želel vrt, na katerem bi si lahko odpočil in odmislil stres dolgih službenih potovanj, vrt, bogat s cvetjem, plodovjem in vonji.

 

 

Vrt je razdeljen na več funkcionalnih kotičkov, ki sledijo vijugam osončenih obronkov, ki gledajo proti morju. Vsak kotiček ponuja drugačen razgled in omogoča, da uživamo v njem v vsakem letnem času. Ureditev vrta se poigrava z ravnimi in valovitimi potezami, ki jih izrisuje tipično sredozemsko rastlinje. Med njim so speljane potke, po katerih se sprehajamo med obrobami iz zimzelenih rastlin, blazinami laškega smilja, sivke in materine dušice, ki se prepleta med lomljenimi kamnitimi ploščami, ki so bile položene na suho. Barve listja se prelivajo od zelene do sive in se izmenjavajo s cvetličnimi odtenki, ki zapolnjujejo stopničasto zasaditev.

 

 

Na vrhu pobočja naletimo na zelenjavni vrt, ki nas nagradi z aromatičnimi vonjavami. Njegova geometrijska razporeditev zamejuje kotičke za posedanje, ki jih obdajajo rožmarin, žajbelj, meta in majaron, raznobarvne paprike, različne vrste peteršilja, bazilike in jagod. Grede obdajajo obrobe iz kostanjevega lesa.

 

Zelenjavni vrt ima visoko lego, da je še zlasti v hladnejših mesecih bolj izpostavljen soncu. Obdajajo ga stare oljke, rumene žuke, modrina afriških lilij, indigo perovskij in bradatcev, ciklamni odtenki živahnih cvetov gavre, ki poplesujejo ob najmanjši sapici, od tod se razgled razteza vse do morja.

 

 

Vsi gradbeni materiali so preprosti in naravni. Za potke so bile uporabljene lomljene kamnite plošče nepravilnih oblik, debele 4–6 cm in položene naravnost na peščeno podlago. Fuge so iz kamenčkov, kar pripomore k varčevanju z vodo.

Uporabili so še kostanjev les in peščenjak, iz katerega so zgrajeni zidci, ki so primerni tudi za posedanje.

 

 

V studiu Giordani priporočajo trpežne sredozemske rastline. V prvem letu po presajanju jih bomo sicer morali oskrbovati z vodo, še posebno v dolgem in sušnem poletju. Pozneje pa nam bodo hvaležno vračale začetno pozornost, saj bodo potrebovale čedalje manj oskrbe. V vrtove, ki jih načrtujejo, vedno vključijo veliko grmovnic, ki prostor skozi vse leto bogatijo z različnimi oblikami, teksturami in cvetenjem.

 

 

Grmovnice dodajajo prostoru živahnost in so v pomoč pri reševanju raznovrstnih zagat. Z njimi je vrt že takoj prvo leto lep in prijeten. Prav gotovo jih je treba dobro poznati, da lahko med njimi izberemo tiste, ki so najbolj primerne glede na podnebne, rastne in arhitekturne razmere na našem vrtu.

 

 

Vrt, ki ga tokrat predstavljamo, je umeščen med obdelana polja (oljčnike in njive, ki jih razmejujejo tamariske in bresti), med sinjino morja in neba. Zato so v studiu sklenili med breste, ki so že rasli na parceli, zasaditi nove oljke, ki obdajajo kamnite steze, in sadno drevje. Najbolj značilne pa so gotovo dišavnice (raznovrstne sivke, laški smilj, timijani, origano, mirta, perovskije, bradatci itd.), ki jih srečujemo tako na zelenjavnem vrtu kot na ravninskem delu ob hiši in bazenu, v oljčniku in ob letni kuhinji.

 

 

Luigina Giordani je zelo vesela, ko si naročnik zaželi kotiček za zelenjavni vrt, ki bi moral stati ob vsaki hiši in terasi. Ko je vrt dovolj velik, vanj posadi tudi cvetoče grmovnice (v tem primeru so to Lavanda stoechas, Salvia jamensis, Agapantus e dišeče vrtnice Austin), ki še bolj olepšajo vrt in ga naredijo bolj odpornega proti škodljivcem. Geometrijska zasnova omogoča boljšo organizacijo, red in obdelavo. Pri tem so v pomoč tudi visoke grede, tako da ni potrebno tolikšno sklanjanje … in dišave so tako bližje nosu, očem in rokam.

 

 

Letna kuhinja pod nadstreškom ponuja možnost uporabe ob vsakem vremenu, vendar zahteva tudi nekaj pozornosti, da je vedno urejena.

 

 

To je res vrt, kjer je poleg estetike zasaditev v ospredju estetika življenja na prostem. Skriti kotički ponujajo možnost oddiha od poletne pripeke, sprostitve v družbi svojih dragih in prijateljev, dovolj pa je tudi že dobra knjiga.

 

Foto in tekst: Luigina Giordani