Dom s temno moderno kuhinjo

Temna kuhinja in tekstil na steni, naravni les in črno bela barvna paleta z dodatkom modre.

Zunanjost hiše je skandinavsko skromna, bela fasada, preprosta vhodna vrta, prazen prostor pred hišo.

 

Dom s temno moderno kuhinjo

 

Sprehod na zadnjo stran hiše nam razkrije prostorno leseno teraso z jaccuzijem, žarom in veliko posodovkami. Lastniki znajo uživati proste trenutke na terasi.

 

Dom s temno moderno kuhinjo

 

Večina dodatkov na terasi je iz Ikee in kar je presentljivo, nekatere dodatke je Ikea že davno nehala prodajati. Hiša je dovolj velika, da oljke v posodah zimo preživijo v notranjosti.

 

Dom s temno moderno kuhinjo

 

Skandinavci so zaradi podnebja več kot polovico leta odvisni od kurjave, zato nas lično razporejena drva, tudi na letni terasi, ne presenetijo. Zakaj bi se zaradi vlage odpovedali poletnim večerom na prostem? Dovolj je preprosto kurišče, v hiši se bomo tako ali tako stiskali celo zimo.  Lastniki te hiše čuvajo svojo lastnino in brez problema uporabijo stare, odslužene predmete, kot so gajbice in terakota lonci.

 

Dom s temno moderno kuhinjo Dom s temno moderno kuhinjo

V notranjosti nas na hodniku pozdravi temno modra siva barva, v enak odtenek je pobarvano stojalo samostoječe svetilke in rogovje na steni, ki delno služi kot obešalnik. Sivino razbija oblazinjen stol v oker barvi z velikimi potiskanimi cvetovi.

Dom s temno moderno kuhinjo

Ena od kuhinjskih sten je pobarvana s temno sivo barvo, tudi lesena tla in omarice so temne. Pulti in pogled preko pultov v jedilnico pa je svetel.

Dom s temno moderno kuhinjo

Zanimiva luč v jedilnici.  Odprte police v kuhinji omogočajo, da so vsi pripomočki vedno pri roki, stene pa ostajajo svetle. Ob pultu sta svoj prostor našla stara barska stolčka. Kdo ve, mogoče tudi mi nekega dne tik pred odvozom kosovnih odpadkov uzremo kaj podobnega?

Dom s temno moderno kuhinjo

Ob pogledu na dnevno sobo nam visoka okna kar vzamejo sapo. Skoznje se pretaka svetloba, ki mehko boža barve naravnega lesa – okna, pod in miza se nič ne sramujejo svojih nepravilnosti. Ob mizi jim delajo družbo stari raznovrstni stoli, ki v prostor vnašajo spokojnost in spravo med zgodovinskimi obdobji.

Dom s temno moderno kuhinjo

Pod galerijo je kotiček za branje, tu sta bela klop z dekorativnimi blazinami in črna pisalna miza z Eamsovim stolom. Les, belina in prava mera črne. Pravi raj za knjižne molje, za tiste pa, ki ob branju radi pozabijo na minevanje časa, je tu črna kukavica. Hm, prava družba za branje kakšne angleške detektivke, kaj pravite?

Dom s temno moderno kuhinjo

Dnevna soba se baha s kotičkom za družabnost ali poležavanje. Všeč nam je tekstilni okras nad prehodom v kuhinjo. Pozimi je kraljica tega prostora starinska železna peč, ki se s svojim kovinskim ozadjem krasno vklaplja v črno-belo-modro barvno shemo.

Dom s temno moderno kuhinjo

Prostornost, zračnost in belina tudi tukaj, tako kot v marsikaterem skandinavskem domu, poskrbijo za prijetno in domače vzdušje. Všeč nam je preplet rustike in modernega oblikovanja, prvinskosti in šik dodatkov, ki jih poudarja obilna svetloba. Dokaz, da za zanimivo opremljeno stanovanje ni nujno, da zapravimo celo premoženje. Podstrešja in kleti so marsikdaj prave zakladnice opreme in idej.

Foto: Hemnet.se

PS, JS