Kako smo se lotili tlakovanja

S premišljenim načrtom tlakovanje lahko opravimo sami.

Zaradi vse bolj vročih poletij in posedanja na (pre)vročem soncu smo se odločili, da je že skrajni čas, da si ob naši stanovanjski hiši uredimo kotiček za posedanje v mirnem in osenčenem predelu vrta. Tako se je porodila ideja o prenovi, preoblikovanju in tlakovanju predela pred hišo.

Naša prenova se je začela spomladi. Preden smo se temeljito lotili dela, smo se zaposlili z iskanjem tlakovanih dvorišč, ki so nam bila všeč. Kar nekaj »izletov« v okolici in brskanja po internetu smo opravili, preden smo se odločili, kakšne barve, oblike in vrste tlakovcev so nam bile všeč.
Nato smo izrisali načrt: velikost in obliko tlakovanega prostora, vzorec polaganja tlakovcev, nazadnje pa smo izračunali še, koliko tlakovcev bomo potrebovali in katere.
Ker smo izbrali tlakovce, ki jih izdelujejo po naročilu, smo tlakovce po končnem izračunu naročili in se šele nato lotili priprav na vrtu.
Priprave na vrtu so se pričele s skico in metrom v roki.
Na podlagi skice smo si s pomočjo vrvice in količkov označili območje za tlakovanje.
Nato smo se lotili kopanja. Ob robovih smo izkop poglobili za temelje robnih tlakovcev.
Na vrsti je bilo polaganje, betoniranje in fugiranje robnih tlakovcev, in ko se je vse skupaj posušilo, smo pripravili podlago za sredinske tlakovce. Zaradi krivulj in različnih vzorcev polaganja tlakovcev je bilo treba kar nekaj tlakovcev rezati, vendar  smo bili na to pripravljeni, zato ni bilo večjih težav. Verjetno bi bilo polaganje v ravnih linijah enostavnejše, toda končno zadovoljstvo ob pogledu na ukrivljeno stezico in zaokrožen prostor za posedanje je izbrisalo vse težave in dvome, ki so se porajali med nastajanjem.
Poletje in jesen smo tako preživeli v prijetnem in lepem ambientu, ki je bil za nas še  lepši, saj smo ga ustvarili sami.
Jožica Rade, Creatissimo, marec 2010