Kuhinja v Koprivi

Kuharskega navdiha v simpatični kuhinji v družinski hiši v Koprivi na Krasu nikakor ne more zmanjkati.

 

Kuharskega navdiha v simpatični kuhinji v družinski hiši v Koprivi na Krasu nikakor ne more zmanjkati. Kuhinjsko pohištvo je namreč prava umetnina, ki je človek preprosto ne more nehati občudovati. Nič čudnega, saj ga je iz lesa in kamna izdelal akademski kipar Damjan Švara.

 

 

Hiša je stara, včasih je bila v njej trgovina, so povedali stanovalci, ki so jo obnovili z občutkom in smislom za nostalgično estetiko. Veliko pohištva so našli kar v njej, spomine na stare čase pa so osmislili in jim dali nov namen. Tako so novo namembnost dobili dve starinski omari in različni predmeti, ki zdaj krasijo zidove hiše v Koprivi.

 

Tudi gugalnica je delo kiparja Švare, starinski otroški stolček, ki se zlahka spremeni v mizico s stolčkom za nekoliko večjega otroka, pa kljub letom še vedno služi svojemu namenu.

Preostali predmeti, posode, okraski, najsi prineseni od drugod ali ustvarjeni z obilico domišljije, denimo svetilo iz cedila ali vaza iz izpušne cevi, pa tudi slikarije, ki krasijo zidove, so nekako »udomačeni«, kot da so tam od nekdaj. In ko iz peči zadiši po domačih jedeh, je zgodba doma zaokrožena.

 

Stekleničke, ki so danes namenjene začimbam, so se našle v hiši ob prenovi, prej naj bi služile medicinskim namenom.

 

 

Napisno tablo o uporabi vode je lastnica našla med odvrženimi stvarmi in jo dodala nad kamnito korito v kuhinji, ki je ohranjeno še od prej.

 

Lesen zaboj za steklenice pri koritu je postal omarica za kis in olje, na njem je še ohranjen mlinček.

 

 

 

Pečica je sicer nova, vendar se sklada s slogom kuhinje.

 

 

Nenavaden okenski okras so viseče začimbe.

 

Glinene posode so ročno delo iz Srbije.

 

 

Nekateri predmeti, denimo tablica z napisom in kovinske škatle, so bili kupljeni za dopolnitev prostora, a vendar delujejo nostalgično povezani s hišo.

 

 

 

Modelčke za velikonočno peko je lastnica dobila v dar, zdaj so okras na hladilniku.

 

Kuhinjsko svetilko je lastnica izdelala sama iz cedila, tisto v jedilnici pa je prinesla iz svoje domače hiše, saj ji je bil že od malega zelo všeč.

 

Stenski poslikavi (ženski z modrimi lasmi) sta delo primorskega slikarja Giga de Brea, veliko drugih slik pa je delo lastnice.

 

 

 

 

Stoli in miza so ohranjeni še iz starih časov, le pult na mizi je bilo treba izdelati na novo.

 

Nenavadna vaza je nastala iz izpušne cevi.

 

 

Omarici na steni v jedilnici sta bili nekoč nočni omarici v neki drugi hiši, tudi keramične figurice so spadale zraven.

 

 Fotografije: Tjaša Brajdih