Milano 2012 – vrtno pohištvo

Pomlad je v zraku in tudi v Milanu so predstavili udobne in trendovske vrtne garniture.

Vrtovi ob naših domovanjih postajajo prava mala zatočišča pred zunanjim svetom, zato jim namenjamo čedalje več pozornosti. Vrt ni več samo dvorišče za igro otrok in gojenje zelenjave, parkiranje ali objekt, s katerim se predstavljamo sosedom in okolici, temveč postaja vse bolj podoben letni dnevni sobi, kjer se po službi sprostimo ob dolgih poletnih večerih in iščemo zavetje pred dnevno pripeko. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, ki nam vsako leto ponujajo čedalje bolj lične in dovršene vrtne garniture, ki so jih posebej zanje zasnovale zvezde svetovnega industrijskega oblikovanja.

V zadnjih letih se podoba vrtnih garnitur zelo približuje notranji opremi, tako da bi lahko marsikatero mirne vesti uporabili tudi v dnevni sobi. Takšna je na primer Kettalova kolekcija, ki jo je za karibsko letovišče Vieques, ki smo ga omenili že tukaj, oblikovala Patricia Urquiola.

 

 

Bela, rumena, siva in barva naravnega lesa se prepletajo v retro linijah udobnega vrtnega pohištva.

 

 

Poleg retro linij s skandinavskim pridihom nas najbolj navdušuje prepletanje niti v različnih vzorcih in barvah. Pleteno vrtno pohištvo postaja vse bolj dovršeno, pri Kettalu nas preseneča tako z makro prepletanjem širokih trakov in tudi z drobnimi čipkastimi vzorci vrvice iz umetne mase, ki povzemajo obliko organskih tkanin.

 

 

Prožni naslanjači, ki nam v misli privabljajo tropske pletene stene in pozibavajoče se palme. Da se ne bomo le predajali sanjam, nam čedalje več proizvajalcev ponuja tudi gugalnike privlačnih oblik. Izbirate lahko med manjšimi gugalnicami za eno osebo ali pa med visečimi zofami, za katere boste potrebovali ogrodje z dobro nosilnostjo. Mogoče pa vaš vrt premore tudi stoletno drevo?

 

Gugalnik nas vabi, da se sprostimo in prepustimo poletnemu vetriču, se zazibljemo v sanjarjenje in opazovanje sveta iz udobnega zavetja. Da si sodobni človek želi malo več otroške sproščenosti, se dobro zavedajo tudi pri Dedonu, ki je francoskima oblikovalcema Danielu Pouzetu in Fredu Fretyju zaupal zasnovo pletenega visečega gnezdeca. Senca in blazine v njem so tako vabljive, da že razmišljamo, s katero knjigo bi se zazibali v njem.

Hit zadnjih kolekcij so tudi pravcati romantični baldahini, kamor se lahko zatečete pred soncem in tujimi pogledi. Dedon je tako kot mnogi drugi proizvajalci poskrbel, da vsaj ob listanju kataloga sanjamo o takšni vrtni opremi. Primerna je za večje vrtove, hotele in plaže, saj bomo na domači terasi morali najprej poskrbeti tudi za bolj običajno sedišče, kamor bomo lahko posedli tudi goste, s katerimi ne bi ravno delili romantične postelje.

Med bolj priljubljene kose vrtne opreme sodi v zadnjih letih tudi okrogel fotelj za dva, tale Dedonov nekoliko spominja na košare, ki jih uporabljajo ob Severnem morju, da se obvarujejo pred vetrom in soncem. Ali pa na varno školjko, v katero se zapremo pred svetom.

Dedonovi oblikovalci tudi sicer radi posegajo po naravnih oblikah – ležalnik, s katerim uresničiti sanje, da bi se kot palček ulegli na velik list.

Romantika v prepletu z vzhodnim izročilom je navdihnila spodnji ležalnik za dva, poimenovan seveda Yin Yang.

Za kotiček za posedanje in klepet ob osvežilni pijači so tu okrogli naslanjači Hemisphere v kombinaciji z okroglimi klubskimi mizicami.

Za barvitost je letos poskrbel Stephen Burks, ki je izvedbo vrtne garniture okroglih oblik Dala zaupal filipinskim obrtnikom. Kolekcija Dala je izdelana iz mase, ki so jo pridobili iz reciklirane embalaže.

Med oblikovalci, ki so jih pri Dedonu najeli za svoje vrtno pohištvo, je tudi vsepovsod prisotni Philippe Starck. Njegov oblikovalski pečat se pri stolih Play with Dedon dopolnjuje s skrbno izbranimi materiali in barvami, ki jih zlahka kombiniramo z drugo vrtno opremo. Njihova oblika nas spominja na Kartellova stola La Marie in Louis Ghost.

Poglejmo še nekaj zamisli za guganje na vrtu. Paola Lenti si je zamislila večnamensko ogrodje, na katero je obesila raznovrstne barvite gugalnice.

 

Pogled takoj pritegne gugalnik, ki po obliki spominja na nedokončano pleteno košaro. Da, spet smo pri prepletanju takih in drugačnih trakov.

Paola Lenti ponuja tudi široko izbiro prekrasnih preprog za naše terase, pri katerih se igra z materiali in teksturami.

Za zaščito pred soncem in večerno vlago je mogoče ogrodje dopolniti z lesenimi letvicami, s čimer se terasa ali vrt spremenita v lično dnevno sobo na prostem.

Guganje pa ni le domena počivalnikov, nizozemska oblikovalka Marleen Jansen si je nihanje zamislila tudi pri mizi.

Za uravnotežene poletne obroke boste poleg lahke hrane potrebovali resnično usklajenega partnerja.

Kako pa se boste vi zagugali v poletje?

JS
Foto: spletne strani Kettal, Dedon, Paola Lenti, Marleen Jansen