Utility je lahko tudi lep

Po naših domovih se vedno pogosteje odločamo za utility, prostor, ki je posebej namenjen vzdrževanju perila in drobnim opravilom v zvezi z njim.

Utility je prostor, ki lahko v vsakem gospodinjstvu olajša delo s perilom. V učinkovito opremljenjem utilityju delo poteka hitreje, perila ni potrebno prenašati po stanovanju in zato je naš dom tudi bolj urejen.

Pri opremljanju utilityja moramo upoštevati vsa tista opravila, ki jih želimo opravljati v njem. Poleg pralnega in vedno pogosteje tudi sušilnega stroja je potrebno predvideti prostor za košare s perilom, umivalnik, kjer bomo lahko kakšno cunjo oprali ročno ali pa uporabili katero od specifičnih sredstev za odstranjevanje madežev, omarice ali predale za detergente, sušilo za perilo (lahko je tudi manjše in zložljivo) in likalno desko, ki je lahko tudi vgrajena v katerega od elementov utilityju. Marsikateri proizvajalec opreme za kopalnice namreč ponuja poseben program za pralnico, s katerim lahko učinkovito organiziramo še tako majhen prostor.

Mogoče niste prepričani v smiselnost in ekološkost nakupa sušilnega stroja? Res je, najlepše bi bilo, ko bi bilo vsaj nekaj dni na teden lepo vreme in bi lahko posušili vse perilo zunaj. Kaj pa takrat, ko se sivina in vlaga nikakor nočeta umakniti soncu? Marsikdo takrat prenese sušilo v stanovanje in čaka, da se perilo posuši ob radiatorju. Upoštevajte pa, da je za sušenje tolikšne količine vlage v zraku potrebno veliko več energije in da se bo ta vlaga morebiti usedla na mrzle površine, ki se nahajajo ob toplotnih mostovih v stenah naših domov. Na tistih mestih ponavadi nastaja plesen, ki je poleg tega, da ni lepa na pogled in da jo boste morali odstraniti, tudi nevarna za zdravje vseh stanovalcev. Obenem je potrebno poudariti, da sušilni stroj ob premišljeni uporabi prihrani tudi večino likanja.

Ko seštejemo vse dejavnike in stroške, bo sprejemljivejša odločitev za sušilni stroj,saj predstavlja v mnogih primerih prihranek na stroških ogrevanja in izboljšanje kakovosti življenja.

Poglejmo torej nekaj primerov utilytijev za naš dom. Začnimo z večjimi.

Prostor, ki ga bomo namenili utilityju, je navadno skrit pred očmi obiskovalcev a vseeno pogosto v uporabi in je zato nujno, da je dobro organiziran. Med določanjem namestitve za pralni in sušilni stroj upoštevajte ergonomske vidike.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Nekateri proizvajalci ponujajo stroje z vgrajenim predalom, kamor lahko pospravimo čistila in umazano perilo. Na ta način se bomo izognili obremenjevanju hrbtenice pri polnjenju in praznjenju strojev.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Ste kdaj pomislili, kolikokrat prehodite stanovanje med pospravljanjem umazanega, opranega, posušenega in zlikanega perila, potem pa še med zlaganjem v posamezne omare? Ne? Poskusite si zamisliti, koliko časa bi prihranili, če bi svojo garderobno omaro postavili ob pralni in sušilni stroj, utility pa bi stal ob kopalnici. To pa je že bolj oprijemljivo, kajne? Pred nekaj meseci smo tudi na Dom in stilu predstavili prav takšen utility.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Za opremo utilityja zadostuje tudi preprosta oprema, ki nam bo omogočala enostavno in praktično ravnanje s perilom.

 

Utility je lahko tudi lep

Utility je lahko tudi lep

 

Za praktičen utility zadostuje tudi majhna površina. Za zlaganje perila si lahko zamislite izvlečni pult ali likalno desko.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Za zelo majhne utilityje si je proizvajalec bele tehnike Smeg zamislil pralni stroj z vgrajenim umivalnikom. Priznati moramo, da je izvedba res lična.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Foto: Smeg

V primeru, da se naš utility  nahaja ob kurilnici, lahko plinsko peč, bojler in ostale napeljave skrijemo z zaveso z okrasnim motivom, tako da bo prostor bolj prijeten.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Kljub praktičnosti in racionalni porabi sredstev pa ni nujno, da se naš utility zgleduje po laboratorijskih prostorih. Kdor nima rad sterilnih postavitev, naj se potrudi, da bo ta prostor prijeten in domač, saj bo tako tudi delo v njem prijetnejše. Za omarice nabavite cenovno ugodna vratca po vašem okusu, nanje pritrdite delovni pult, na steno nalepite všečno tapeto in vse skupaj dopolnite s košarico za drobnarije in svetilko. V tako prikupnem prostoru niti likanje ne bo več tako duhamorno, kajne?

 

Utility je lahko tudi lep

Utility je lahko tudi lep

 

V primeru, da vam postavitev prostorov vašega doma to omogoča, postavite utility zraven stranskega vhoda, tako da boste lahko po najkrajši poti stopili ven in obesili perilo na sonce.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Zaključimo z utilitiyjema, opremljenima s pohištvom izčiščenih oblik.

 

Utility je lahko tudi lep

 

S takšno opremo bomo pridobili veliko prostora za odlaganje stvari, ki jih uprabljamo redkeje. S tem bomo imeli manj krame po stanovanju, pa tudi čiščenje in pospravljanje takšnega utilityja je preprosto in hitro.

 

Utility je lahko tudi lep

 

Kako se pa vi spopadate z opravili v zvezi z vzdrževanjem perila?

 Foto: hemnet.se