Projekt sobice za šolarja

Opremljanje otroške sobe s premično mizo, veliki predali skritimi pod široko posteljo, večnamenskimi kockami, kot igralo, plezalo in stolček.

Za otroka v prehodnem obdobju vstopa v šolo pravimo, da ni več malček, pa tudi najstnik še ni. Spreminjajo se mu potrebe in želje, kar mora odražati tudi njegova sobica. Ker se v tem obdobju otrok zelo hitro razvija in spreminja, mora sobica zagotavljati veliko mero prilagajanja.

Poleg postelje in prostora za igro moramo predvideti še prostor za učenje, vse skupaj pa povezati v odprt prostor za posedanje in prihajajoče druženje z vrstniki.

Iz ideje v izris …

Načrt za sobico
Cilj je bil opremiti prazen prostor v sobico, v kateri bo otrok užival v vseh dejavnostih, hkrati pa bo uporabna tudi kasneje, ko bo otrok večji.

Naš prostor pa ima dve bistveni lastnosti, ki sta vplivali na razporeditev opreme: poševen mansardni strop in enostranski vir naravne svetlobe.

Razporeditev opreme
Da smo izkoristili kar največ dnevne svetlobe in je pri tem nismo ovirali, smo skoraj vse pohištvo postavili ob stene. Tako samo na sredini ustvarili velik prostor, namenjen igri, posedanju ali katerokoli drugi otroški aktivnosti.

Sobico smo navidezno razdelili na več kotičkov, ki se po potrebi dnevno prilagajajo otroku. Učni kotiček smo postavili ob okno, da nanjo pade čim več dnevne svetlobe, kotiček za spanje pa v nasprotni, temnejši del sobe.


Slika 1: Tloris nove sobice z vidno razporeditvijo elementov.

 


Slika 2: Virtualni pogled proti okenskim vratom in učnemu kotičku

 


Slika 3: Virtualni pogled proti temnejšemu delu sobice s kotičkom za spanje

Iz virtualnega v resnični svet …

Oblikovanje pohištva in izbira materialov
Pri oblikovanju pohištva smo izhajali iz postavke, da mora najprej zagotavljati varnost, ob tem pa tudi udobje.

Pohištvo je tako oblikovano in prilagojeno otroku »v otroškem merilu in v okviru njegove zaznave okolja«: je uporabno, enostavnih linij, nežnih barv in s čim manj ostrimi vogali. Za zdravje otroka smo pri materialu za pohištvo izbrali les, barvo pa na vodni ali akrilni osnovi.

Sobica med učenjem

Sobica med igro

Otroški motivi in junaki
Možnost, da se bo otrok hitro naveličal pohištva v obliki raznih hišk in risanih junakov, se z njegovo starostjo veča. Zato smo priljubljenim junakom vstop v sobo omogočili na drugačen način: pojavljajo v obliki stenskih nalepk, ki pa jih lahko kasneje enostavno odstranimo.

Priljubljeni otroški motiv, medvedek, se na pohištvu pojavlja v obliki kljukic, ki jih lahko kasneje zamenjamo.

Kotiček za učenje
Pisalna miza zaobljenih linij je razdeljena na dva dela – na fiksni in izvlečni del na koleščku. Za mizo tako lahko sedita otrok in starš, ki mu bo po potrebi pomagal pri domačih nalogah in učenju.

Izvlečni del mize omogoča, da otrok ne sedi s hrbtom proti vratom; ko pa mize ne uporablja, jo enostavno »zloži« pod fiksni del mize. Tako ostane več prostora za otroško igro na sredini sobe in ob tem ni nevarnosti, da bi se otrok udaril ob rob mize.

Miza pa bo priročna tudi, ko bo otrok večji: na enem delu bo imel računalnik, na drugem pa knjige in zvezke za pisanje.

Pod mizo stoji priročen predalnik na koleščkih, v katerem je dovolj prostora za shranjevanje drobnih šolskih potrebščin.

Kotiček za spanje
Postelja ima stenski del mehko oblazinjen, zunanji del postelje pa je podaljšan v valovito poličko. Ta del služi kot nočna omarica – za nočno lučko ali odlaganje stvari.

Pod posteljo sta nameščena dva velika in priročna predala, prvi se uporablja za igračke, drugi za posteljnino, kasneje bosta oba namenjena shranjevanju posteljnine, sezonskih oblačil,… Predala imata nameščene koleščke za lažje premikanje.

Kotiček za druženje in posedanje

Sobica je zasnovana tako, da dopušča možnost preobrazbe več elementov. Ti se po potrebi
spremenijo v površino za sedenje: otroška postelja z oblazinjenim hrbtom se spremeni v  kavč, polička ob postelji v klop za sedenje, kocke na steni v mini stolčke …

 

Poličke za knjige in izdelke

Ko bo otrok večji, bo potreboval več prostora za knjige in učno gradivo. Temu sta namenjeni prosti površini nad posteljo in mizo. Obe dopuščata pritrditev poličk vseh oblik.

 

Prostor nad predalniki pa bo otrok lahko izkoristil za radio, razne šolske stvaritve ali druge izdelke.

Pospravljanje igračk

Na steni med notranjimi vrati in okenskimi vrati je postavljena kompozicija kock, ki služi shranjevanju igrač. S priročnimi zabojčki pospravljanje igrač postane hkrati igra in koristno izkoriščen čas. Otroku tako omogočimo, da sam sodeluje pri vzdrževanju reda, igrače pa še vedno ostanejo na »dosegu rok«.

Pot od prve ideje do načrtov in njihovega udejanjenja je razmeroma kratka, zadovoljstvo otroka pa veliko. Kot arhitektki mi ni lepšega od pogleda na sobico, ki z otrokom oživi.

Zato vam želim čim več prijetnih sobic, kjer bodo vaši otroci rasli in uživali v mladosti!

Ana Kunstelj, arhitektka in oblikovalka interierja iz arhitekturnega biroja Studio 33