Vienna design week – teden oblikovanja na Dunaju

Dunajski teden sodobnega oblikovanja

Vienna design week –  30.09-09.10  – še imate čas, da skočite na Dunaj.

Začnimo s tradicionalnimi oblekami naših severnih sosedeov, Patrycja Domanska & Tostmann Trachten sta predstavila nove motive in način šivanja  na tradicionalnem blagu. Fotografija predstavitvene trgovine z lično zloženimi tradicionalnimi narodnimi nošami.

 

Še ena tradicionalna dunajska šola – Wiener Silber Manufactur – po naše dunajska tovarna srebrnega pribora je v sodelovanju s španskim oblikovalcem Tomasom  Alonsom predstavila nov preprost čajni pribor. Utori na pladnju in spodnjem delu pribora poskrbijo za trdnost, les mehča buržoazijsko srebro.

 

 

Italjanska oblikovalca  Paolo Lucidi in  Luca Pevere sta skupaj s tradicionalnim izdelovalcem svetil Woka predstavila obešalnik oblečen v plašč iz medenine. Zanimivi so vzorci, ki sta jih oblikovalca dodala medenini na tradicionalen način, s kladivom in žeblji.

 

 

Stol Martin Mostboeska  Flaxx je bil prvič predstavljen na tednu oblikovanja na Dunaju. Stol ima le prednji nogi, zadnjih ni, tako ga je preprosto zložiti enega na drugega. Zanimiva izvedba.

 

 

Petr Novague – počivalnik. Z zibanjem do počitka in polnjenja ipoda ali svetlobe led lučke.

 

Hoeyandbunny design studio. Ukvarajo se z oblikovanjem hrane, morda se čudno sliši, ampak veliko se posvečata predstavljanju hrane in pribora. Delavnica je bila namenjena izdelovanju pribora iz hrane.

 

 

Gugalnice niso samo za otroke, strast do gugalnic je zajela tudi odrasle.  Beza projetk.

 

 

Za otroke se najde ogromno dejavnosti in zanimivih rešitev.  Kidsroom – ZOOM

 

 

Kikkoman proizvaja sojine omake. Ob 50-letnici pristotnosti designerske embalaže sojine omake na nemškem trgu so oblikovali embalažo oziroma posebno stekleničko, ki so jo prodajali v omejeni seriji. Sporočilo je jasno – naša omaka je okusna in jo prodajamo v embalaži, ki je prijetna tudi na pogled ter okras vsake mize.

 

WAGNER: WERK Museum Postsparkasse je kot partner Dunajskega tedna oblikovanja priredil razstavo “globalna vas – Global Village”, na razstavi so predstavljeni različni predmeti, kot recimo stoli, mize ter možnarji. Vedno v primerjavi z enakim izdelkom, ki prihaja iz drugega konca sveta.  Poučno in zanimivo.

 

 

Vienna design week posega tudi v mestno okolje na gverilski način – projekt   Funkcionalno zeleno želi opozoriti na javne povšrine, ki so nevidne, ko govorimo o zelenih površinah. Mesto postane naš domači vrt kjer gojimo zelenjavo. Javne površine niso bile samo opažene, temveč so jih s pomočjo prostovoljcev in mladih  ozelenili. Na drevesna debla, ograje in cestne svetilke so pritrdili posode z zelenjavnimi sadikami in cvetjem. Plastične gajbice so postale dvignjene gredice.

 

 

Dunajski teden oblikovanja je v polnem zamahu in dovolj blizu, da gremo tja po nove vtise, navdih in poslovno priložnost.