Všečnosti za vikend

Brezplačni muzeji, sejmi, arhitekturni potepi …

Maj je en takle nesrečno srečni mesec – vsega lepega je preveč. Kam danes, jutri, v nedeljo in čez teden? Izbira bo težka …

 

Napotujemo:

  • Sejem Vesna

 

V petek in  soboto,  13. in 14. maja 2011, bo pred  Slovenskim etnografskim muzejem Metelkova 2, Ljubljana,  potekal razstavni in prodajni sejem muzejskih replik, umetnostne obrti, izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja in izbranih muzejskih publikacij,  z navedeno tematiko se bodo na sejmu Vesna poleg muzejev predstavili tudi posamezni oblikovalci. Gre za izbor, predstavitev in prodajo izdelkov, ki jih že ponujajo slovenske muzejske in galerijske trgovine, in tistih, ki naj bi v prihodnje našli mesto v teh trgovinah oziroma v skupni muzejsko-galerijski trgovini v muzejskem kompleksu Metelkova v Ljubljani. Na sejmu Vesna bo potekal pester program delavnic, predstavitev, kulinarike in glasbe.

  • Teden mladih

Od petka, 13. maja 2011,  ob 16. uri  do sobote, 21. maja 2011,  bo na Slovenskem trgu  v Kranju potekal Teden mladih, ki ga prireja  Klub študentov Kranj. Na največjem mladinskem festivalu se bo v  9 festivalskih dneh  zvrstilo prek 100 različnih dogodkov s področja športa, kulture, sociale, izobraževanja in zabave.     Večerni program 17. tedna mladih bodo v petek, 13. maja, udarno odprli silaki (Noč silakov), nato pa še tolkalska zasedba The Stroj. V  sredo, 17. maja bo   na modni reviji s  kreacijami mladih oblikovalcev sodelovala tudi naša sodelavka Tjaša Sosič – unikatiassha. Več: http://tm.ksk.si.

  • Arhitekturni kolesarski krog

Danes,  13. maja 2011,  ob 16. uri bo s Prešernovega trga v  Ljubljani potekal Arhitekturni kolesarski krog. Na dveurni poti si bomo ogledali stvaritve arhitektov Plečnika, Šubica in Ravnikarja.  Govoril bo profesor in podžupan MOL Janez Koželj.

  • Igriva arhitektura: Leseni rubiko

V  soboto, 14. maja 2011, bo  ob 10. uri v  Muzeju Velenje arhitekturna delavnica za otroke. Gradbeni elementi tokratne delavnice bodo različno obrezani kosi kostanjevih debel. Med igro z njimi bodo otroci spoznavali osnove preproste gradnje, sestavljanja, oblikovanja, uporabe barv, in grafičnih učinkov posameznih elementov na prostor. Delavnico, ki bo trajala približno dve uri, bosta vodila arhitekta Urban Novak in Bojan Pavšek. Vstop prost.

  • Dan odprtih vrat Mestnega muzeja Idrija

 

V nedeljo  15. maja 2011,  bo  Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Idrija, odprl svoja vrata za družine v okviru  mednarodnega dne družine.  Možen ogled stalnih in občasnih razstav v Mestnem muzeju Idrija, Idrijske rudarske hiše, Kamšti, Jaška Frančiške, stalnih in občasnih zbirk v Cerkljanskem muzeju in Bevkove domačije v Zakojci. www.muzej-idrija-cerkno.si
Brezplačne oglede za družine prirejajo to nedeljo tudi drugi muzeji – pobrskajte!

  • Sezamov sejem

V nedeljo, 15. maja 2011,  od 09.30 na Tržnica Šiška v  Ljubljani poteka vsakomesečni  Sezamov otroški bolšji sejem. Zanimiv in poučen otroški bolšji sejem s kreativnimi delavnicami, klepetalnicami, BIO-kotičkom, mini gledališči in predstavitvami društev. Sejem nudi vsem staršem in otrokom da medsebojno izmenjujejo vse, kar otroci potrebujejo:od igrač,knjig, šolskih potrebščin do vozičkov,otroške opreme,oblačil in športne opreme.

  • Oskar Karel Dolenc: Črno-belo 1960–2010, vodeni ogled

 

V  nedeljo, 15. maja 2011 bo ob 11. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Ljubljana, vodstvo po fotografski razstavi  Oskar Karel Dolenc: Črno-belo 1960. Razstava predstavlja črno-beli opus fotografa Oskarja Karla Dolenca. Dolenc je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih med kakimi tridesetimi najpomembnejšimi slovenskimi fotografi, ki so glede na razmere v tistem času napravili, kar je bilo v njihovi moči, da bi fotografija tudi pri nas napredovala tako kot tehnična veščina kot tudi kot ustvarjalni medij. V stilnem pogledu opredeljujemo Dolenčevo delu kot vezni člen med povojnim žanrskim realizmom in modernističnimi inovacijami.
Sočasno bo potekala otroška delavnica Kamera obskura.

  • Nedeljski izlet v Radovljici

V  nedeljo 15. maja 2011, se bo  ob 14. uri začelo brezplačno vodenje po  srednjeveškem jedru Radovljice.   Zakorakali boste skozi poznosrednjeveški obrambni jarek, edini ohranjeni v Sloveniji, mimo rojstne hiše dramatika in razsvetljenca Antona Tomaža Linharta in spomenika dobrotnici Josipini Hočevar, ob Vidičevem dvorcu in Šivčevi hiši pa boste spoznali izvrstno ohranjene primere meščanske arhitekture iz 16. in 17. stoletja. Ogledali si boste še gotsko cerkev Sv. Petra, nekdanjo Taverno v župnijskem dvorcu, bunker Edith Stain ter obiskali delavnico lectovih srčkov.

Ogled Radovljice ni popoln brez katerega od številnih muzejev. Na nedeljskem izletu bomo organizirali voden ogled po zbirki Čebelarskega muzeja, kjer vas bodo ob marljivih kranjskih čebelah navdušile zgodbe na panjskih končnicah. Ob tem boste sami poravnali le ceno vstopnice v Čebelarski muzej (otroci 2 evra, odrasli 3 evre, družine 7 evrov).

  • Dan muzejev

V sredo, 18. maja 2011, je mednarodni muzejski dan. Muzeji bodo ta dan odprli vrata za oglede brez vstopnine! Izkoristite.

 

Beremo:

  • Vse belo

Blogi – navdušeni smo nad fotografijami bloga Hertz-allerliebst avtorice Nadine. Fotografije so vse posnete v zelo svetlih tonih, c rahlo “shabby chic” stilu. Res svetla hiša z drobnimi barvnimi dodatki. Teme na blogu so vse  naredi sam, do praznikov do stiliranja lastnega doma. Všeč nam je njen čisti stil, hkrati se z zavistjo sprašujemo, kako ji uspe ohranjati tako bel dom.

 

Kvačkanje je moderno. Torej na dan z znanjem in pletilkami, pod drevo in na delo!