BIG Arhitektura 11

Mednarodni arhitekturni festival včeraj in danes v Ljubljani, podeljeni nagradi hiše

 

Včeraj in danes, 12. in 13. maja  2011, na  Gospodarskem razstavišču in ploščadi Ajdovščina v Ljubljani  poteka letošnji mednarodni arhitekturni festival BIG Arhitektura 11. Organizira ga  Zavod Big.  Včeraj  so na Odru 180° sodelujoči z različnih področij, od arhitekture preko strojništva in ekonomije  do sociologije in umetnosti, razmišljali, kako do dobre hiše. Serijo kratkih nastopov v 180 sekundah je soustvarjalo 50  posameznikov, ki je odpiralo nove, presenetljive in provokativne poglede. Določeni časovni okvir namenoma ne omogoča podajanja natančnih odgovorov,  ampak vodi k začetku razmisleka  ne samo o tem, kam želimo iti, temveč tudi o tem, kako naj tja pridemo, in ustvarja  vpoglede, ki so hkrati vizionarski in pragmatični.

Nagrada “hiš sveta” za inovativno odličnost:  projekt francoskega arhitekta Francoise Rodrea Izgubljen v Parizu – I’m lost in Paris; R&Sie(n); Francija

Danes poteka konferenca BA 11: Nova pravila – novi odzivi.  Konference »Big Arhitektura« se od podobnih  arhitekturnih simpozijev  ločujejo po  specifični temi, skrbno določenem sestavu vprašanj, ki jih konference poskušajo razvijati. Letošnja tema so »Nova pravila – novi odzivi«. Konferenca raziskuje odnos med zahtevami, ki se nenehno spreminjajo, in inteligentnimi odzivi nanje v današnji arhitekturi; razbira, kako ti spreminjajoči se odnosi oblikujejo arhitekturno prakso danes in v prihodnosti. Izbrana skupina mednarodno delujočih birojev naše celine je bila povabljena, da se omenjenih vprašanj dotakne s predstavitvami lastnih izjemnih opusov  znotraj izbrane teme.

Včeraj zvečer pa  se je na Ploščadi Ajdovščina  tudi uradno odprla razstava »Hiše sveta«, ki si bo prostor z mizami in stoli terase gostilne Figovec delila do 19. maja 2011. Na razstavi je v fotografijah, načrtih in besedilu predstavljenih 46 projektov individualne stanovanjske gradnje, izbranih iz globalne arhitekturne produkcije zadnjih dveh let. Najlepše hiše sveta so objavljene tudi na spletni strani www.zavodbig.com in v posebni izdaji revije Hiše 65 – »Hiše sveta«.

Nagrada za trajnostno odličnost “hiš sveta”: Projekt norveškega arhietkta  Todda Saundersa: Hiša na otoku Fogo; Saunders Architecture; Kanada

V sklopu projekta ”Hiše sveta” je žirija, sestavljali so jo   predavatelji na arhitekturni konferenci Big arhitektura 2011 in uredniki revije Hiše, med vsemi predlaganimi projekti izbrala nagrajenca v kategorijah odličnost v inovativnosti in odličnost v trajnostni gradnji. Nagrado za trajnostno odličnost je dobil projekt norveškega arhitekta Todda Saundersa Hiša na otoku Fogo; Saunders Architecture; Kanada. Nagrado za inovativno odličnost pa je dobil projekt francoskega arhitekta Francoise Rodrea »Izgubljen v Parizu«; R&Sie(n); Francija.

Obe hiši bomo predstavili tudi mi.