Predstavljamo: Tamara’s Blend

Tamara’s Blend – tokrat je na naša vprašanja odgovarjala simpatična Tamara.

Tamara Kajtazović avtorica bloga Tamar’s Blend   je študentka podiplomskega študija mednarodnih odnosov ter vzporedno 3. letnika dodiplomskega študija novinarstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Poleg tega je – kolikor ji le čas dopušča – strastna fotografinja in blogerka. Njen blog Tamara’s Blend poznamo predvsem po krasnih fotografijah ter zanimivih predlogih naredi si sam. Tamara se trenutno bolj vneto posveča študiju, zato ji časa za fotografijo in pisanje zmanjkuje, želi si pa, da bi se v prihodnje to spremenilo, saj bi po dokončanem študiju rada več časa posvetila svojemu blogu.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog sem začela pisati septembra 2011. Poletje sem preživela na praksi v Berlinu in kot novopečena fotografinja sem zlahka našla zanimive motive, ki sem jih ujela v objektiv. Kmalu pa mi zgolj fotografiranje ni bilo več dovolj – fotografije sem si ogledovala le jaz in moji bližnji in za izboljšanje fotografskih spretnosti se mi je zdelo nujno pridobiti odzive in mnenja drugih ljudi. Blog je bil takrat zame najboljši in najbolj preprost način samoizražanja ter deljenja fotografij s svetom – in tudi dejansko se je izkazal za odlično sredstvo komuniciranja s širšim krogom ljudi. Ko zdaj pogledam fotografije izpred dveh let in jih primerjam z današnjimi, vsekakor opazim razliko v kakovosti in v zgodbi, ki jo sporočajo. K temu so ogromno prispevali moj blog in njegovi bralci, od koder je tudi izhajala potreba po nenehnem piljenju tehnike in tudi načina prenosa sporočila.

 

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni …?
Kot že samo ime pove – Tamara’s Blend, je pravzaprav mešanica vsega naštetega. Moj osnovni namen je v objektiv ujeti lepe trenutke življenja – slastno hrano, nepozaben izlet, čudovit interier, zanimive ljudi na ulici. Želim, da je blog v navdih bralcem in meni – da je svet lep, samo poiskati je treba lepoto v najbolj vsakdanjih trenutkih.

 


Kakšen je vaš slog oziroma slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?

Preprost, with a twist. Pri kuhanju imam rada enostavne jedi, obogatene s posebnimi okusi ali začimbami, prav tako pri oblačenju – moji najljubši kosi so enobarvni (predvsem nevtralne barve, kot so črna, bela, siva), rada pa dodam kako posebnost, ki to enoličnost malo razbije. Barvit šal, srajca z vzorcem, lep kos nakita. Podobno je pri opremljanju doma, všeč mi je preprost in »pospravljen« videz, vendar mora izražati osebnost lastnika – fotografije, knjige, spominki z izletov ali doma narejene dekoracije – s takšnimi stvarmi rada popestrim svoj dom.

 

 


Katere blogerje redno spremljate in cenite?

Od tujih mi je najljubši blog Ann Street Studio, ki ga ustvarjata ameriška fotografa Jamie Beck in Kevin Burg. Njun blog je poln estetsko dovršenih fotografij in prav vsaka objava vsebuje zgodbo. Všeč mi je njun odnos do preteklosti, zdi se mi, da fotografije izražajo spoštovanje do večnih, klasičnih elementov kulture in umetnosti. Rada preberem tudi Garance Dore, Butiksofie, A Cup of Jo in Brainpickings. Od slovenskih so mi najbolj pri srcu Ljubeznice, Cinnamon & Thyme, Studio13 in Culinary Journey by Me.

 

Kaj, poleg drugih blogov redno prebirate na spletu?
Na iPadu imam aplikacijo Feedly, prek katere dnevno spremljam novice, kolumne in bloge. Od novičarskih strani dokaj redno berem New York Times, AlJazeero, The Atlantic, Foreign Policy in Washington Post; za nekoliko lažje branje si pogledam MyModernMet in Apartment Therapy. Poleg tega ne morem brez Pinteresta, kamor vsak dan pokukam za sveže ideje in imam že kar zajeten kup map in zbranih slik.

 

 

Kateri letni čas imate najraje in zakaj?
Ravno pred kratkim sem na blogu objavila, da je moj najljubši čas jesen – že lani sem v nizu objav na fotografijah ovekovečila stvari, ki so mi všeč jeseni. Pravzaprav je vsak letni čas zame poseben in znam v njem uživati, vendar mi je jesen zadnja leta nekoliko bolj pri srcu, v sebi ima nekaj čarobnega, romantičnega.

 

 

 


Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Jeseni in pozimi postanem pravi zapečkar. Sicer rada odkrivam kraje v teh letnih časih, ker ni vroče in je narava s svojimi barvami pravi balzam za dušo, vendar se najraje zavijem pod odejo s skodelico čaja in dobro knjigo v roki – precej klišejsko, kajne? 🙂

 

 

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?
Sem še kar strastna nakupovalka, pa naj gre za hrano, obleke ali knjige, vendar se skušam držati načela, da ne kopičim stvari in ne zapravljam prek meja. Pri oblekah se trudim, da stvari, ki stojijo v omari, podarim, da se izognem nepotrebnemu kopičenju in neorganiziranosti v omari. Veliko naročam prek spleta, predvsem knjige (bookdepository.co.uk je fantastična spletna knjigarna), včasih sem pogosteje tudi obleke, danes se raje odpravim v trgovino. Pri znamkah mi ni preveč pomembno, ali je tuja ali domača, cenim pa dodano osebno vrednost ročno narejenih izdelkov.

Spraševala: Valentina Vovk  Fotografira: Tamar’s Blend