Predstavljamo: Nina Kramar Cverle

Z veseljem predstavljamo Nino Kramar Cverle – NKC YARN ART

Če ste doma v Novi Gorici, ste v parku pred občino zagotovo opazili oblečeno drevo. Tako lepo je, da ga ne morete zgrešiti. Nina ima vsako tretjo soboto v mesecu v tem parku brezplačne delavnice kvačkanja. Na njih prav nesebično deli svoje znanje vsem, ki bi se radi naučili te rokodelske tehnike. Prostovoljno delo je, pravi Nina, nekaj, kar jo zelo izpolnjuje, in če bi le lahko, bi to počela še pogosteje. Zgodilo se ji je že, da je čisto sama sedela v parku in kvačkala, pa nihče ni pristopil, kaj šele da bi se pridružil.

 

Takrat se je počutila malo hecno, kot kak tujek v tistem parku. Zdaj se je za njene delavnice že razvedelo in ljudje radi pridejo, vedno ima družbo. Skupaj kvačkajo, potem te izdelke povežejo med seboj in tako počasi oblačijo drevo.

 

 

Nina je mlada mamica, ki je po porodniškem dopustu ostala doma. Njen Nik ima zdaj že štiri leta in Nina pravi, da je zlat otrok. Ker Nik ne hodi v vrtec, večino časa preživi z njo. »Gleda me, posluša in se uči, zadnjič je vzel klobčič volne in ga ovil po celi dnevni sobi, potem pa je zadovoljno pogledal svojo stvaritev in rekel INSTALACIJA,« pove Nina v smehu. Ta beseda se mu je očitno zdela zanimiva, pa tudi sliši jo pogosto.

 

Tako imenovano »free form« kvačkanje je Nini najljubše, zato se vse pogosteje zaplete oziroma »zakvačka« v različne projekte, iz katerih potem zrastejo prostorske instalacije. Eden od njih je tudi omenjeno drevo, v kratkem pa načrtuje vsaj še dva. V kulturnem domu v Sežani so jo ob 110. obletnici Kosovelovega rojstva povabili k sodelovanju. Odločila se je, da bo ustvarila prostorsko instalacijo, ki bo močan vizualni moment. O tem, kaj bo nastalo, je raje malo skrivnostna, ker želi da bi bilo presenečenje. Pove pa, da bo ob tem projektu, čeprav se zaveda, da bo časovno zahteven in tudi fizično naporen, zelo uživala. Drugi podobno zanimiv projekt, ki jo čaka v kratkem, pa je kvačkana obleka za Stari most v Mariboru.

 

Nina je svojo ustvarjalno pot začela z izdelovanjem nakita iz fimo mase. Ta material ji je še vedno zelo všeč, vendar si je želela nekaj več, želela je ustvarjati z naravnimi materiali. Ne glede na to, kako obdeluješ fimo maso in kako lep kos narediš iz nje, na koncu je to še vedno plastika. Nadaljevala je z volno in bombažem, iz katerih prav tako ustvarja nakit, vendar kvačkan. Pomembno ji je, da so vsi materiali, ki jih uporablja, naravni, zato v svoj nakit ne mara vključevati kovinskih elementov, uvoženih s Kitajske, ki so trenutno precej priljubljeni. Zelo jo zanima sodelovanje in povezovanje z domačimi in po možnosti lokalnimi obrtniki ali ustvarjalci.

 

Navdušena je bila, ko so jo lani k sodelovanju povabili člani Sofije Nogard. Skupaj z njimi je svoj nakit predstavila na Fashion weeku v Ljubljani, in sicer za sezono pomlad/poletje 2013. »Takšna sodelovanja me napolnijo z energijo in mi dajo veter v krila,« pravi Nina, ki svojega življenjskega sloga ne bi zamenjala za varnost službe.

 

 

Čeprav je včasih življenje na svobodi težko, ves čas so vzponi in padci, se je navadila na skromnost, svoboda pa ji odtehta denar.

 

Zapisala: Valentina Vovk

Foto: Arhiv Nina Kramar Cverle