Predstavljamo: Špelo – Culinary journey by me

Tudi v današnjem blogu diši – tokrat je z nami Špela, avtorica bloga Culinary journey by me

Špela Jereb Planinšek je po poklicu komunikologinja in mamica treh sončkov (12, 10 in 1 leto). Poznamo jo po njenem blogu Culinary journey by me, na katerem nam predstavlja svoje slastne kuharske eksperimente. Špela pravi, da je prav zaradi svojih otrok začela še bolj razmišljati o hrani, in zato ji ni pomembno le to, kaj skuha, temveč tudi, iz česa oziroma iz kakšnih sestavin. Če se le da, kupuje lokalno in po možnosti ekološko pridelano hrano. V prostem času ima, poleg ustvarjanja v kuhinji, zelo rada kakršnokoli gibanje v naravi, oddih na morju, njena največja strast pa so potovanja.

 

Želi si, da bi enkrat v prihodnje njeni virtualno zapisani recepti doživeli tiskano preobrazbo z odlično izbiro fotografij in všečnim oblikovanjem. Je namreč velika ljubiteljica kuharskih knjig in bi želela imeti na polici tudi svojo lastno. Želja in idej je ima Špela veliko, še preveč, saj ima njen dan čisto premalo ur, da bi jih lahko vsaj delno uresničila.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog sem začela pisati pred dvema letoma in pol, zase, da bi imela nekje zapisano, kaj vse ustvarjam v kuhinji. Niti v sanjah si nisem predstavljala, da ga bo kdo bral, komentiral jedi in recepte, še manj pa, da bo blog postal tako dobro obiskan.
Zadnje čase ga, resnici na ljubo, malo zanemarjam, kar mi ni všeč, a trenutno dajem prednost svojemu najmlajšemu – enoletniku, ki me zahteva stoodstotno. Ni da ne bi kuhala, preprosto ne najdem časa, vsako jed poslikati in potem še zapisati recept. Po navadi gredo jedi neposredno s štedilnika na mizo – malčki pač še ne zmorejo počakati, da se jedi še fotografirajo. »Na silo« pa nerada počnem karkoli. Prepričana sem, da moji bralci to razumejo in da imajo v naboru receptov veliko izbire, kaj skuhati ali s čim posladkati svoje najdražje.

 

 

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni …?
Vsekakor kuharski.

Kakšen je vaš slog oziroma slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?
Zame je najbolj pomembno, da pri kuhi uporabljam sveže, sezonske sestavine, da se trudim kupovati lokalno, če se le da biološko pridelano hrano, saj želim svoji družini ponuditi le najboljše.
Kuhanja in priprave hrane se najraje lotim tako, da pogledam, katere sveže sestavine imam na izbiro, in potem mi začnejo ideje kar švigati po glavi. Svojo kuhinjo bi opisala kot mešanico sredozemsko-francoske kulinarike na slovenskih koreninah.

 

Povejte mi prosim kaj o svojih izdelkih, kaj najraje delate oziroma ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Rada pripravljam najrazličnejše jedi, od solat, juh, rižot do sladic. So pa nekatere jedi bistveno bolj fotogenične od drugih, zato velikokrat marsikatere niti ne objavim, ker preprosto fotografija ni dovolj privlačna za objavo na blogu. To je tudi razlog, da so sladice pogosteje »na meniju« – saj so veliko bolj fotogenične.

 

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Od domačih kuharskih blogov redno spremljam Kruh in vino, Tolsta nutrija, Cinnamon and Thyme, Uglašena kuhinja, naredila Ana, Easy recepti, od tujih pa Smitten Kitchen, Tartelette, Cannelle et Vanille, 101 Cookbooks, Green Kitchen Stories, My New Roots in še precej drugih – samo verjetno toliko prostora za naštevanje tukaj ni.

 

Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?
Spremljam tudi druge spletne strani s kulinarično vsebino, pa lifestyle, DIY, ustvarjalske, fotografske, potovalne bloge … Zdaj ko naštevam, vidim, da je tega res veliko.

 

 

Kateri letni čas imate najraje in zakaj?
Najraje imam poletje – ker je polno svežega sadja in zelenjave in nešteto možnosti za ustvarjanje v kuhinji. Pa tudi sicer me toplo sonce napolni z življenjsko energijo.

 

Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?
Pogosto me zebe, zato sem rada na toplem. Hkrati pa uživam na svežem zraku in še raje raziskujem nove kraje. Zelo se veselim družinskega smučanja v Dolomitih, z veseljem pa bi jo popihala tudi v tople azijske kraje, da bi za nekaj časa ušla mrzli zimi in se hkrati prepustila azijski hrani, ki jo naravnost obožujem.

 


Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?

Največkrat kupujem hrano od lokalnih ponudnikov. Odkar smo se preselili na podeželje, sem si poiskala precej dobro ponudbo najrazličnejših stvari, od sadja, zelenjave, mesa, žit, oreščkov, mlečnih izdelkov do odličnega slovenskega oljčnega olja. Problem imam edino pri nakupovanju rib – teh se pač najemo takrat, ko smo kje ob morju. Sicer pa ugotavljam, da v trgovini kupujem vse manj hrane. Za hrano verjetno mesečno zapravimo precej, a mi je pomembno, da moja družina je zdravo, doma pridelano in pripravljeno hrano, ki je brez umetnih dodatkov, arom in konzervansov.

Foto: Tina Brinar, Matjaž Planinšek

Spraševala: Valentina Vovk