Predstavljamo Anito – blog Rene in Enej, rock stars

Anita Česnik Mažgon je po poklicu diplomirana ekonomistka in je že sedem let zaposlena na zavarovalnici kot svetovalka za osebna zavarovanja. Poznamo jo po njenem osebnem blogu Rene in Enej, rock stars, kjer piše večinoma o družinskem življenju.

Anita je tudi spretna mamica, ki kvačka čudovite pisane modne dodatke za mamice in njihove škorčke. Marsikdo ne ve, da je pred kratkim v Idriji, kjer je doma, organizirala dobrodelno akcijo kuhanja marmalade za lačne otroke. Pravi, da se ji je zdelo škoda, ko je videla kako bogato, so letos obrodile slive in koliko jih bo šlo na kompost, če se ne bi predelale v marmelado. Vsekakor zanimiva in posnemanja vredna akcija. Trenutno Anita nestrpno pričakuje tretjega otroka in porodniški dopust. Njene sanje pa so, da bi v prihodnjih nekaj letih tako razvila svoje izdelke, da bi se lahko ukvarjala samo še z ustvarjanjem, saj pri tem zares neizmerno uživa.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog sem začela pisati, ko je bil prvi sin, Enej, star pol leta. Takrat je brat odšel za pol leta na študij v Valencio. Pravzaprav me je on spodbudil k temu, saj si je želel slediti razvoju svojega prvega nečaka. Takrat nisem verjela, da bo sploh kdo želel brati moje misli, saj v »resničnem« življenju že tako preveč govorim. Takrat sta pisala blog tudi bratranec in sestrična in kmalu smo ugotovili, kako zelo smo se v tem času povezali. Od tistega časa naprej se je blog počasi razvijal in zdaj je že špostal pomemben del mojega vsakdanjika.

V prvi vrsti je to dnevnik naše družine, kjer zbiramo najlepše fotografije z izletov, pomembne dogodke, zabavne trenutke in spremljamo statistiko dogodkov. Poleg tega pa je še neke vrste osebni dnevnik, psiholog, stik s svetom, pripomoček za osebno rast, motivator in ne nazadnje sredstvo za promocijo mojih izdelkov in izdelkov, ki so mi še posebej všeč in jih želim priporočiti svojim prijateljicam.

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni …?
Moj blog je tak kot jaz. Mešanica vsega in ničesar posebnega. Večino časa je to družinski dnevnik z občasnimi odmiki. Včasih se pohvalim s kuhanjem, čeprav sem pri tem pravi amater, včasih kaj ustvarim, fotografiram, težko bi ga označila z eno samo oznako. No, to je, če govorimo o mojem »glavnem« blogu, Enej in Rene, rock stars. Lani, ko sem začela nekoliko intenzivneje kvačkati, sem namreč ustvarila še en blog, ki sem ga pred kratkim preimenovala v »All the little rockstars«, kjer pa rada pokažem svoje izdelke. Kvačkane in po novem tudi svoj trenutni glavni projekt PLOHCE, tj. igrive napise imen na vratih otroških sobic.

 

Kakšen je vaš slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?
Pri opremljanju doma mi je v teoriji najbližje moderen slog, izčiščene linije, minimalizem. V praksi pa je to zame neizvedljivo. V praksi je najpomembnejše, da je praktično, urejen nered in preprosto za čiščenje in pospravljanje. Pa seveda še vedno lepo, odprto. Prostor, kjer človek brez slabe vesti položi noge na kavč.
Kuham pa najraje jedi, ki so preproste in zdrave. In hitro pripravljene. Pomembno mi je, da vse jedi pripravim iz osnovnih sestavin. Najraje skuham testenine in rižote, zelenjavne juhice in pice ter pogače ter kruh vseh oblik in okusov. Večino časa kuham na pamet, brez receptov. Kombiniram sestavine po svoje. Rada pripravim jedi, ki sem so mi bile všeč v restavraciji, in jih poskušam pripraviti doma. Pa seveda klasiko. Golaž, joto, lazanjo, govejo juhico. Na veliko žalost mojega moža pa nisem preveč sladkosneda, tako se sladice le redko znajdejo na jedilniku. Običajno le za rojstne dneve in kake praznike.

Povejte mi prosim kaj o svojih izdelkih, kaj najraje delate oziroma ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Že odkar pomnim, sem se vedno rada ukvarjala z ročnimi deli. Verjetno to izhaja iz opazovanja mame in stare mame, ki sta tudi vedno nekaj ustvarjali. Stara mama je vedno kaj »reciklirala«. Iz kosov starih oblačil je izdelovala zaplate, prijemalke, predelovala oblačila, šivala oblekice za barbike in seveda, klekljala. Z mamo pa sva vsako zimo pletli puloverje ali šivali gobeline. Do lani sem tudi sama najraje pletla. Vse dokler nisem odkrila neomejenih možnosti, ki jih ponuja kvačka. Na začetku sem navdih najpogosteje iskala na Pinterestu in nato izdelke prilagajala po svoje. Zdaj pa običajno idejo dobim sama, na Pinterestu pa poiščem načine, kako naj dodelam izdelek, da bo čim lepši.
Idejo za »plohce« sem dobila, ko nikakor nisem dobila napisa za Eneja, na koncu sem ga vendarle našla in sicer na artmarketu v Greenwichu v Londonu. Dolgo je trajalo, da so se »planeti poravnali« in sem dodelala idejo, oblike, zbrala sredstva za prvo zalogo, našla lesarja, ki mi lasersko odreže želeno obliko ipd. Še vedno pa so ti izdelki v fazi razvoja in komaj čakam, da vidim, kako se bodo razvijali. Idej za ustvarjanje je mnogo, premnogo, le čas si bo treba najti.

 

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Še vedno najraje prebiram bloge osebnih prijateljev in družinskih članov. Spremljam punce, na katere sem v vsej množici informacij po nekem čudnem naključju naletela in so me na neki samosvoj način takoj pritegnile tako zelo, da sem se z mnogimi spoprijateljila tudi v resničnem svetu. Od kuharskih blogov imam najaraje Zulejkino Uglašeno kuhinjo in blog Culinary journey by me. Zelo rada imam informacije, s katerimi nas zasipa Pepermint. Navdušujejo me fotografije Matjaža Corela in poleg fotografij še rahločutnost čudovite Ive Novak. Tudi nekatere tuje bloge prebiram, naj omenim morda le Decor8 in Simple as that, na katerih se najpogosteje ustavim.


Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?

Pravzaprav večino časa, ki ga preživim na spletu, namenim prebiranju blogov in pisanju svojega bloga, urejanju Etsy trgovinice, FB strani. Občasno malce brskam za idejami po Pinterestu. Novic zadnje dve leti namenoma ne spremljam in običajno le na hitro preletim naslove. Ugotovila sem, da tako dosti lepše živim.

Kateri letni čas imate najraje in zakaj?
Po svoje imam rada vse letne čase. Vsak ima svoj čar. Najraje pa imam poletje. Rada imam dolge dneve, vročino, ležernost, osvežilno ohladitev v bližnji Beli, predvsem pa dolg dopust na morju, ki ga v celoti namenim družini. Čas brez interneta in televizije. Samo mi, knjige, igre in kak kozarček vina ali pivo ob večerih.


Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Če so dnevi lepi, jih radi preživimo nekje zunaj v vsakem letnem času. Radi gremo na kak izlet ali pa samo sprehod. Pogosto obiščemo prijatelje ali sorodnike, proste dneve le redko preživljamo doma.

 

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?
Ker živimo v kraju, kjer je ponudbe le malo, vse več nakupov opravim na spletu. Tako oblačila kot elektronske naprave. Nerada priznam, ampak pogosto izkoristim priložnost, ko kdo od prijateljev potuje v Ameriko in tam nakupim oblačila za otroke, športne copate ipd. Za otroke obožujem Carter’s. Kadar kupujem darila, pa najraje poiščem praktična darila in ročno narejene izdelke domačih ustvarjalcev. Zelo rada podarjam copate UrseNine, ki so vedno dobro sprejeti.

 Foto:
Sprašuje: Valentina Vovk