Predstavljamo: Katra Jezeršek

Katra Jezeršek je absolventka na fakulteti za arhitekturo, sicer pa ljubiteljska slaščičarka, saj v prostem času najraje peče in ustvarja sladice.

Pred dvema letoma je odprla stran na facebooku z imenom Mmmuffins&Co, predvsem zato, da bi objavljala in hranila fotografije svojih slaščičarskih podvigov. Sprva je pekla predvsem mafine, na tisoč in en način, od tod tudi ime Mmmuffins&Co (Mafini in družba po slovensko). Takrat se je pridružila tudi dobrodelnemu društvu Sladki nasmehi, v katerem pečejo tortice za bolne in socialno ogrožene otroke. Tako se je začela tudi sama ukvarjati s peko tort. Najbolj jo veseli sestavljanje okusov in krašenje tort. Poleti pa je začela pisati tudi istoimenski blog, kjer objavlja lastne ali preizkušene recepte in skrbno dokumentirane postopke priprave, krašenja ter serviranja sladic. Ker zelo rada potuje, bo svoj blog v prihodnosti popestrila s kakšno sladko reportažo ali z poročilom o preizkušanju sladic iz širnega sveta pa tudi iz slovenskih slaščičarn. Njeni načrti so skromni, kot se za vse začetke spodobi. Še naprej se bo trudila in s fotografijo dokumentirala postopke dela. S svojimi bralci bo delila namige, ki so pri pripravi sladic še kako pomembni. Visoko med njenimi prioritetami je gotovo izboljšanje fotografskega znanja, saj je fotografija pri predstavitvi hrane zelo pomembna. Čisto na prvem mestu pa je njen največji projekt, in sicer dokončanje magistrske naloge.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog mi pomeni priložnost, da svoje recepte in dosedanje izkušnje delim še z drugimi, da dobim tudi povratno informacijo ter da svoje najljubše in preizkušene recepte končno zbiram na enem mestu. Za pisanje bloga me je opogumil starejši brat, ki mi je dve leti pred tem za rojstni dan naredil lastno facebook stran. Vseeno pa sem potrebovala nekaj časa in poguma, da sem si rekla: “No, zdaj pa bi lahko končno začela pisati blog.”

 


V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni…?

Moj blog se uvršča med kuharske, natančneje med slaščičarske bloge, vendar v osnovi nimam preveč rada takšnega predalčkanja. Vsekakor si želim, da bi bil drugačen od drugih blogov. Zanimajo me tudi DIY, arhitektura, interier, lifestyle… in še marsikaj. Že zdaj pa razmišljam o tem, da bi bralcem ponudila tudi kakšen sladek utrinek s potovanj, ki so tudi del mojega življenja, in jim tako ponudila vpogled v pester izbor sladic z vsega sveta. Z vsakega potovanja prinesem kakšen recept in idejo za sladico, če se le da, pa jih prej še preizkusim. To je gotovo prva novost, ki jo bom uvedla na Mmmuffins&Co.

 

Kakšen je vaš slog oziroma slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?
Tako pri kuhanju kot pri oblačenju in opremljanju doma rada kombiniram različne stile. Vsako sestavino ali kos oblačila oziroma pohištva skrbno izberem in postopek izbiranja včasih traja dalj časa, včasih pa najdem kaj povsem spontano. Pri opremljanju imam rada moderne oblike in nove materiale, vendar se mi zdi kombinacija s čim tradicionalnim, nostalgičnim ali samo stilsko drugačnim zelo pomembna. Pri vsem se nekako zanašam na svoj občutek za estetiko, medtem ko mi poznavanje svetlobe, materialov in trendov pri interierju, ki sem ga pridobila s študijem arhitekture, pri tem vsekakor pomaga. Tudi peke in dekoriranja sladic se pogosto lotim zelo »arhitekturno«. Na prvem mestu in zelo pomemben je dober koncept, temu pa mora slediti tudi dobra izvedba.

 

Povejte mi prosim kaj o vaših izdelkih, kaj najraje delate, ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Kot sem že omenila, najraje pečem sladice. Mafinom so se v teh letih pridružili tudi torte, cupcakes, cakepops ali tortice na palčki, pite, rolade, praline… Pri dekoriranju tort imam najraje otroške motive, zanima pa me tudi priprava bolj elegantnih tort, kot je recimo poročna torta s cupcakesi, ki sem jo delala za prijatelja. Vsekakor imam nekaj vzornikov, kot so Nigella Lawson, Martha Stewart, Rudolf… Od slovenskih slaščičarjev pa bi omenila blagovno znamko Jagode in dinozavri, ker so njihove torte naravnost čudovite.


Katere blogerje redno spremljate in cenite?

Najraje spremljam Jagode in dinozavri, pa tudi Culinary journey by me, La Patisserie d’Amelie, NaredilaAna, Zgodbe na krožniku…lahko bi še kar dolgo naštevala.


Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?

Na spletu redno in največ prebiram različne novice o slaščičarskih trendih, recepte in postopke priprav.


Kateri letni čas imate najraje in zakaj?

Zelo težko bi rekla. Vsak letni čas ima svoje čare. Sicer sem se vedno najbolj veselila poletja. To je obdobje daljših počitnic – lahko sem potovala, ustvarjala, pekla, šla na morje… Zdaj ko končujem študij, si bom morala verjetno izbrati nov najljubši letni čas (smeh).


Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Jesenske in zimske počitnice sem še največkrat preživela v toplicah ali na smučanju. Ker sem absolventka, pa sem si letošnje počitnice vzela v decembru in januarju in se potepam po Jugovzhodni Aziji. Obožujem prijetne trenutke, ki jih preživim z bližnjimi v toplem domu, vendar me občasno vleče tudi ven, na veter, dež (metaforično seveda), tja, kjer je drugače kot pri nas, tja, kjer je še kaj neodkritega. Ob tem pa moram poudariti, da je tudi Slovenija zelo lepa in jo prav tako zelo rada raziskujem. K sreči imam super fanta, ki me podpira in rad potuje z mano.

 

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?
Kupujem tako prek spleta (ebay, spletne trgovine s slaščičarskimi pripomočki) kot tudi v fizičnih trgovinah. Spletne trgovine ti omogočajo nakup “v copatih”, ko se ti ne da ven in lahko primerjaš cene, prebereš mnenja kupcev o določenem izdelku. Nakupovanje v fizični obliki pa me navdušuje zato, ker občutiš ambient trgovine, materiale preizkusiš na otip, preveriš lahko velikost, barvo, kakovost, česar spletna trgovina ne omogoča. Zadnje čase največ zapravim za slaščičarske pripomočke, kakovostne sestavine za sladice, v hobby izdelke, ki mi pomagajo pri dekoriranju in pakiranju slaščic in podobno. Pri pripomočkih je izbira tujih znamk večja, pri sestavinah pa se trudim, da kupujem lokalno pridelano hrano, ki ni prepotovala na stotine kilometrov. Ročno narejene izdelke cenim, saj pri svojih sladicah, ki so velikokrat unikatne, opažam, koliko ljubezni, energije in časa je treba vložiti, da je končni izdelek zares kakovosten.

Foto:  Mmmuffins&Co

Spraševala: Valentina Vovk