Tiha keramika iz Brd

Ustvarjalec Ivan Skubin iz vasice Breg v Goriških brdih: preseneča z zrelim in izčiščenim keramičnim opusom.

 

Vas Breg v Goriških brdih je prebivališče keramika Ivana Skubina – tam je njegov dom, tam ustvarja v ateljeju in razstavlja. Obisk pri njem odkriva tihega in premišljenega, asketskega ustvarjalca v glini, ki je v zrelih letih v kratkem obdobju dosegel mojstrstvo tehnike in oblike. Obisk tudi opozarja, da »stranske poti« po Sloveniji vodijo do zanimivih ljudi, ki jih kdaj iz osrednje Slovenije spregledamo, ker nam niso na očeh. Brda so samosvoj mehek svet in više proti severu njihovi prebivalci niso tako močno zaznamovali narave in kulturne krajine. Na enem od takih nekoliko starosvetnih pobočij leži vasica Breg, kjer prebiva in ustvarja Ivan Skubin. Stara briška domačija, kjer se je živelo od kmetovanja in vina, je zdaj tudi kiparski atelje in velik, lepo urejen razstavni prostor. Na domačiji potekajo tudi ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle.

 

 

Nekoč se je Ivan Skubin, letnik 1946, želel posvetiti pisateljevanju, toda svoj notranji svet je javnosti odprl z glino. Nima akademske likovne izobrazbe in je keramiko odkril po naključju – če verjamete v naključja. Njegova žena se je namreč pred poldrugim desetletjem ogrela za ljubiteljsko delo z glino. Mož se ji je ob priliki pridružil pri modeliranju konjička. Nadarjenost za kiparjenje, volja do raziskovanja različnih tehnik in obnašanja materiala, izpopolnjevanje doma in v tujini in bogat notranji svet so hitro privedli do zanimivega izčiščenega opusa, ki ga od leta 1999 predstavlja na razstavah. Strokovna javnost ga ceni in mu je namenila več nagrad.
Ivan Skubin raziskuje različne tehnike žganja, posebno ga navdihuje raku, starodavna japonska tehnika. Z žaganjem iz različnih vrst lesa dosega vedno nove učinke. Motivika: poleg raziskovanja tradicionalnih oblik, kot so sklede in vrči, ter geometrijskih teles in abstraktnih oblik upodablja stilizirane človeške figure in obraze in ptice.

 

Disovci priporočamo izlet v Brda in v vas Breg obisk Skubinove domačije. Čeprav nas rado zanese v zanesene besede, se bomo tokrat izognili leporečenju – ker smo navdušeni nad videnim, menimo, da moramo biti tiho …

… da ne preplašimo milih ptic Skubinove ustvarjalnosti. Besede so kdaj odveč.

 

 

Ivan Skubin,

Breg 6, Golo Brdo,

5212 Dobrovo

 

e-mail: golobrdo@volja.net

Foto: KB