Všečnosti za vikend

Narcise in dobre hiše. Pa sprehodi in Vivaldi …

Napotujemo:

• Golica

Narcise so letos zgodaj zacvetele. Srečno ujetje lepega vremena, prostih dni in cvetočih pobočij – priložnost za planinski izlet! Za napotila poglejte na spletni strani Hribi.net.

 

 

Foto: http://www.tdgolica.com/

Urbani sprehodi “Jane’s Walk”

Pod imenom »Jane’s Walk« se prvi konec tedna v maju po svetu organizirajo sprehodi po mestnih četrtih, ki promovirajo mesta, privlačna za pešačenje. Takšna mesta svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja zaradi večje varnosti in boljšega zdravja, večje družbene povezanosti in možnosti razvoja lokalnih storitev. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, ključne figure urbanizma 20. stoletja, ki je s svojo knjigo »Umiranje in življenje velikih ameriških mest« pred natanko 50 leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. Inštitut za politike prostora bo letos skupaj s partnerji v mednarodno omrežje mest vpel tudi Ljubljano in organiziral sprehode po štirih mestnih četrtih: Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah.

Belo in črno

Otroška delavnica v nedeljo, 8. maja 2011 ob 11. v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, grad Fužine, Pot na Fužine 2, Ljubljana bo posvečena kontrastom. Mladi udeleženci bodo opazovali, kako deluje na naše zaznavanje velikosti in oddaljenosti bel predmet na črnem ozadju in kako črn na belem. Iz belega in črnega lista papirja bodo zgibali enostavne predmete ter jih razporedili v prazno belo in črno škatlo. Vstop prost.

• Spacalov pohod: pohod od Škrbine do Štanjela

 

 

 

V nedeljo, 8. maja, ob 10. uri se popotniki zberejo na Spacalovi domačiji v Škrbini, kjer se okrepčajo s kavo in čajem in se odpravijo na pot po kolovozu med borovci in gmajno. Po končanem pohodu se bo v Štanjelu prilegel prigrizek, ki ga bodo postregli domačini.

Okusi Vipavske 2011

Vinsko-kulinarična prireditev bo  jutri in v ponedeljek, 8. in 9. maja 2011, na dvorcu Zemono. Letošnja rdeča nit festivala bo vipavski pršut. 30 vinarjev Vipavske doline ter ključni predstavniki živilsko predelovalne industrije iz Vipavske doline pripravljajo degustacije ter predavanja in delavnice. Tako lahko gostje okušajo preko 100 različnih vin, med katerimi je veliko število vin domačih vinskih sort Vipavske doline, ter menije priznanih kuharjev iz Vipavske doline in od drugod. Poudarek je na jedeh, značilnih za Vipavsko dolino. Vstopnina: 15 evrov

 

Dan Evrope in praznik Ljubljane

V nedeljo, 8. maja 2011, bo na Prešernovem trgu v Ljubljani koncert. S klasičnim delom Antonia Vivaldija Štirje letni časi se bo predstavil Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Benjaminom Ziervoglom. Glasbeni del prireditve bo dramski igralec Boris Ostan popestril z recitalom izbranih pesmi štirih slovenskih pesnikov: Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Janeza Menarta in Cirila Zlobca.

 

• Tone Stojko: Telo v igri

 

Do 3. julija 2011 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana, razstavlja Tone Stojko. Mojster fotografije Tone Stojko se z reportažnimi, gledališkimi, portretnimi in umetniškimi fotografijami uvršča med najpomembnejše protagoniste slovenske fotografije. Tokrat se predstavlja s svojo najnovejšo umetniško produkcijo, fotografijami ženskih aktov v gibanju na meji abstrakcije, združenih pod naslovom Telo v igri. Javna vodstva so vsako nedeljo ob 16.30 in vsak četrtek ob 19.00. Vstopnina: 3 evre.

 

Beremo:

• Kuhinjski pult ali gunca gunca?

 

Foto: http://kajakaja.wordpress.com/

Blog Kajakaja je en tak posrečen spletnik mlade radožive in ustvarjalne punce, da se ga splača spremljati. Vsi želim-si-narediti-sam lahko najdejo tudi marsikatero zamisel ali napotek. In ja, komaj čakamo, da bosta z ljubim dokončala stanovanje, tudi zato, ker bo kaj videti. Do takrat pa lahko tudi mi izdelamo ali kuhinjski pult ali gugalnico.

• Bivanje

Priloga Bivanje v tedniku Mladina prinaša tehtne članke s področja arhitekture in urbanizma. Tudi tokratna izdaja je vsa vredna branja, zdaj je že dosegljiva na spletu.

 

Bi bil davek na nepremičnine lahko celo dober?

 

Nova Rinka Na Solčavi,  foto: arhiv biroja AU-arhitekti

Izzivalno razmišljanje, kako bi lahko davek na nepremičnino pripomogel k razvoju naše degradirane krajine z razpršeno poselitvijo:
»Razpršeni urbanizem bi zaplodil razpršeno gospodarstvo. Pravilo: ena hiša je enako ena ekonomija, je nekoč že veljalo in je ustaljeno pri vseh naših uspešnih (alpskih) sosedah. Prenovljen, izoliran in prezidan »transformator« zlahka postane večstanovanjska hiša, stanovanje s pisarnami, dom za ostarele, vrtec, hotel, zdravstvena ordinacija, oblikovalski studio, tovarna marmelade, pekarna, prodajalna biološko pridelane hrane, internetna trgovina, borzna hiša, inkubator visokotehnoloških start-upov …” Pišeta arhitekta Aleš Vrhovec in Vanja Gregorc.

Včasih »dovolj dobro« ni dovolj dobro

Foto: Mirko Kambič

»Palača Urbanc oziroma bivši Centromerkur. Hotel Palace. Nebotičnik. Kaj imajo skupnega? Vsi trije objekti so ikone, nenadomestljivi predstavniki svojega časa. Vsi trije so doživeli dolgotrajen in počasen propad. V zadnjih nekaj letih so bili vsi trije celovito prenovljeni. Zveni kot zgodba s srečnim koncem. A na žalost so zadeve bolj zapletene, kot je videti na prvi pogled,« razmišlja Boris Matić.

Najprej etika, potem kozmetika

O renesansi lesa v sodobni arhitekturi piše Aleksander S. Ostan, arhitekt: »Seveda tudi les ni univerzalno zdravilo za vsako nalogo in vsako situacijo, še naprej bomo snovali in gradili, pač glede na specifiko naloge, konteksta in možnosti, tako z zemljo, kamnom, opeko kot tudi z betonom in jeklom. Vsak material je na svoj način lep, zanimiv in uporaben. Nekatere kombinacije so lahko po strukturi, teksturi ali barvi »klasično lepe« (les s kamnom, zemljo ali betonom) ali strukturno kompatibilne (les z jeklom ali s steklom) in pridobijo dodano vrednost v odnosu do enega samega materiala. Trezen razmislek pri odločitvah je danes postal tudi za tiste arhitekte in naročnike, ki tega v tranzicijskih časih »turbo gradnje« niso počeli, zavezujoč imperativ!«

Stanovanjska hiška v Bohinju (Ofis arhitekti, 2009), foto: arhiv biroja Ofis arhitekti

“Hiška je dober primer kritičnega regionalizma v izjemni, zaščiteni krajini; smiselno je umeščena v morfologijo naselbinskega tkiva, hkrati pa je zanimiv primer sodobne reinterpretacije lokalne tipologije.”

Lesena brunarica v Ljubljani, foto: Borut Krajnc

“Les seveda ni univerzalno zdravilo, ki bi ga jemali ob vsaki priložnosti, v vseh oblikah in za vse simptome. Zelo pomembno je vedeti, zakaj, kdaj, kje in seveda kako ga uporabljamo. To je odvisno od konteksta lokacije, programske naloge, naročnika in arhitekta. Zato brunarica z Divjega zahoda niti estetsko niti ekološko in energetsko seveda ne sodi v suburbano okolje evropskega mesta, niti vasi. Podobno velja za kakšne druge slovenske »ekstravagance« (novodobni gradiči, haciende, transformatorji in podobno). To bi morali vedeti naročniki, pa tudi arhitekti, občine in upravne enote oziroma država!

Arhitektura je umetnost prostora

Osnovna šola dr. Franceta Prešerna, Kranj

V seriji člankov o povojni generaciji slovenskih modernističnih arhitektov je tokrat predstavljen Stanko Kristl. Mnogo Slovencev se je že sprehodilo skozi vsaj eno njegovo stavbo. Katero? Skozi Univerzitetni klinični center v Ljubljani.

Vinska arhitektura

Presenetljivo kakovostne nove vinske kleti na Slovenskem .Poglejte in preberite.

 

Slovenske Konjice, Škalce, 2009 Arhitektura: Andrej Kemr, Igor Skulj, foto: Miran Kambič

  • Hiša Miller

Poglejmo k Etsyju! Tokrat ne bomo kupovali, ampak smo se ustavili na njegovem blogu.

Via http://www.etsy.com

V pregledu aktualnosti  na rokodelskem in blogerskem področjuje predstavljen tudi še vedno aktualni oblikovalec in arhitekt, Finec Eero Saarinen. Njegova hiša Miller iz leta 1957 je dokaz, da se splača vlagati v dobro arhitekturo. Ker je brezčasna. Pa še navdih je lahko.