Babilon v Ajdovščini

“Hišna” trgovina družine Karim in Hana v njej: nakit, mamina keramika, očetove slike …

Babilon je v našem pogovornem jeziku nekaj takega kot zmešnjava –  kakšen je Babilon v Ajdovščini? In kaj ima z Babilonom Hana Karim, glavna oseba tokratne fotozgodbe?

Studio Babilon, grafični studio iz Ajdovščine,   je pred nekaj meseci odprl prodajalno na Prešernovi ulici v  Ajdovščini, ki ji dajejo ton keramika in akrili. Keramični kosi, kot so krožniki, vaze ali male plastike, ali nakit iz tega materiala. Dela na platnu z močnimi nanosi žarečih barv ali na papirju v zadržani belo-sivo-črni z barvnimi prestrelitvami. Večinoma  so vsa dela iz družine Karim. Mama Silva, oče Azad, hči Hana in sin Goran, Ajdovci.

 

Nakit Hane Karim

Od kod Babilon? Poklon očetovi domovini. Azad Karim je Kurd iz Iraka, ki je prišel v Ljubljano študirat slikarstvo.  Ostal je pri nas, morda zaradi Silve, študentke likovne pedagoginje, ki ga je pripeljala v bližino svoje rodne Bele, v Ajdovščino. Silvo Karim poznajo vsi cicibančki, ki prebirajo Ciciban in Cicido, saj v obeh revijah spremlja risarsko delovanje otrok in opozarja na dosežke ter predstavlja nove tehnike ustvarjanja. Otroci jo imajo radi, toda to je zgodba za naslednjič.

Hana Karim

Hana in Goran v ajdovskem Babilonu sta rasla s čopiči in glino, ilustriranjem in ustvarjanjem? Kaj pa hočeš s takimi starši, srkaš in vzameš, kar je okrog tebe … Medtem ko je Goran diplomirani antropolog in etnolog, Hana  študira likovno pedagogiko (tako kot mama), vodi delavnice za otroke, je prodajalka v Babilonu, ilustrira  in ob vsem tem  ustvarja v glini. Predvsem nakit. Če mama v glini modelira tako posodje kot okrasne predmete in reliefe, so Hanini kosi drobižkasti. Da pa ve, kaj dela, kaže zelo enovita podoba uhanov, ogrlic, zapestnic in brošk: zanimajo jo čiste, geometrične linije: »Zame je oblika pred barvo. In ne predstavljam si, da bi se za zdaj posvetila figuraliki.« Mnogokrat njihov učinek  poudarja izbira osnovnih barv, rdeče, modre in rumene, kdaj pa Hana izbere svojo najljubšo: turkizno modro. Vse te barve pa sobivajo ob beli, sivi in črni.  Rada ima glazure, ki med pečenjem na visoki temperaturi ustvarjajo posebne učinke.  Podobo mnogokrat bogati reliefna površina, nasprotje med gladko bleščečo  površino in reliefnimi odtisi.

 

Izdelki Silve Karim

Zadnjim kolekcijam se je pridružila kovina, za zdaj v obliki žičk, ki povezujejo keramične koščke, vnašajo pa vtis lahkotnosti in zračnosti. Nakit je take sorte, da lahko krasi žensko telo, opazen pa je tudi obešen na steni ali razprostrt na podlagi. »Kot nekakšna mini skulptura,«, pravi Hana.

Kdaj dobimo vtis o naključnosti in nedodelanosti površine, vendar Hana nalašč skuša doseči vtis prvinskosti.   Zakaj glina? Zato, ker je nepredvidljiva, pravi Hana: »nikoli ne vem čisto dobro, kaj me bo čakalo v peči po žganju, in ta negotovost od sušenja do peke in barvanja z glazurami mi je všeč. Ko odpiram peč, sem vedno polna pričakovanja, kaj me čaka v njej.« Rada raziskuje  danosti gline in različne tehnike ter eksperimentira z glazurami, ki med pečenjem na visoki temperaturi ustvarjajo posebne učinke.

Hano nakit tako privlači že od otroštva naprej, da bi  rada v prihodnosti študirala njegovo oblikovanje v Firencah: »Zdi se mi, da sem svoj izraz že našla, potrebujem pa tehnično znanje.« Tako dekle, ki na vrtanje, kaj počne v prostem času, pogleda živo in pribije: »Ustvarjam! To je moj prosti čas!«

 

Trgovinica na Prešernovi ulici v Ajdovščini je za zdaj domicil »karimovskega« ustvarjanja: oče, mama, oba otroka – vendar se jim pridružujejo tudi drugi ustvarjalci. Pa gre taka specializirana trgovina v središču Ajdovščine, ki je skoraj zamrlo z zgraditvijo trgovskih centrov na obrobju? »Gre, čeprav bi bilo že v Novi Gorici poslovanje lažje. Toda zdaj nam pomaga tudi internet. Počasi dobivamo stalne stranke, ki vejo, da se pri nas dobi nekonvencionalna darila ali okrasje za dom.«

 

 

»Karimovska« trgovina Babilon je taka kot njeni ustvarjalci: na zunaj zadržana, od znotraj polna prekipevajočega življenja, barve se bratijo z radoživimi potezami na oljih, grafikah, risbah ali ugnetenimi v glini.

 

 

 

Mirjam Furlan Lapanja

Foto: KB