Hiše sveta – nagrada Hiše

Nagrado za trajnostno odličnost: hiša na otoku Fogo – moderna arhitektura s tradicijo!

46 izbranih hiš z vsega sveta – med njimi so predavatelji na konferenci Big Arhitektura in uredniki revije Hiše izbrali dve hiši, ki posebej izstopata vsaka na svojem področju: trajnosti in inovativnosti. Obe sta prejemnici nagrad revije Hiše, po svetu poznane kot Hiše Awards.

Vseh 46 hiš je do 19. marca 2011 razstavljenih na razstavi »Hiše sveta« na ploščadi Ajdovščina. Na panojih so individualne stanovanjske gradnje predstavljene s fotografijami, načrti in besedili. Nasvet: če razmišljate o gradnji svoje hiše ali imate preprosto radi arhitekturo in razmišljanje o njej, si razstavo privoščite skupaj s kepico sladoleda ali pivom pri bližnjem Figovcu. Vsi izbrani projekti so objavljeni tudi na spletni strani www.zavodbig.com in v posebni izdaji revije Hiše 65 – Hiše sveta’.

 

Nagrado za trajnostno odličnost je letos dobil projekt norveškega arhitekta Todda Saundersa Hiša na otoku Fogo, Saunders Architecture; Kanada. Otoško prebivalstvo blizu novonfundlandske obale v Kanadi je žrtev industrijskega ribolova v severnem Atlantskem oceanu in siromašenja možnosti za tradicionalni ribolov, zato se ljudje odseljujejo na celino. Zasebna ustanova Shorefast Foundation želi otoku vrniti nekaj življenja in zaščititi njegovo edinstveno naravo, življenje in kulturo, zato bo na otoku zgradila šest bivalnih ateljejev za umetnike, ki želijo ustvarjati v miru.

Nagrajena hiša na otoku Fogo je torej prvi studio za umetnika, obstajajo pa že načrti za več stavb. Hiša stoji, pravzaprav lebdi nad skromno vulkansko pokrajino, na gričevnatem hrbtu blizu morja in nad mlakami. S skalnatega grebena se odpira pogled na bližnje mesto in ocean. Monolitna gmota je kot velika črna skala, ki je izvotljena in kaže belo sredico: pročelje je zgrajeno iz počrnelih borovih desk, notranjost pa je opažena z belo smrekovino – obe vrsti lesa sta tradicionalna materiala na tem območju, prav tako pa so uporabljene tradicionalne tehnike gradnje.

Vsi funkcionalni sklopi – kuhinja in toaletni prostori – se zvrstijo v meter širokem pasu ob robu objekta, tako da nič ne moti beline in praznine interierja, ki vabi k zapolnjevanju z ustvarjanjem. Stavba se odpira v pokrajino na obeh ožjih koncih in s trikotnim vrezom, kar jo dela lažjo. Ker stoji na pilotih, je videti, kot da lebdi nad pusto in vendar dramatično pokrajino, hkrati pa kar najmanj poškoduje podlago.

Koncept dolgega studia s tremi različnimi območji zaprtosti in odprtosti upošteva menjavanje letnih časov in ponuja tako zavetje v ostri zimi ter pred vetrovi in padavinami kot bivanje na prostem v toplejšem obdobju.

Velika okna in strešne odprtine poskrbijo za veliko naravne svetlobe in njeno spreminjanje skozi dan. Hkrati pa s črno-belimi linijami dobesedno uokvirjajo pokrajino okrog sebe v sliko in jo ponujajo stanovalcu kot navdih za ustvarjanje.

Arhitekt Todd Saunders je hišo na otoku Fogo zasnoval kot energetsko samozadostno stavbo, zato ni priključena na nobeno javno omrežje. Za elektriko in ogrevanje poskrbijo sončni kolektorji in peč na drva. 120 kvadratnih metrov velik studio je bil zgrajen v letih 2009 do 2011.

Tradicionalni materiali + tradicionalna gradnja + varstvo narave + minimalistična estetika = nagrada Hiše za trajnostno odličnost. Preprosto in navdihujoče.

Foto: © Bent Rene´Synnevåg