Delovni prostor gospodične Patsy

Delovni prostor naj bo prilagojen posamezniku in naj hkrati podžiga njegovo ustvarjalnost in delovno vnemo.

Koliko vas dela v prostorih, ki so brezosebni, ne izražajo vaše lastne osebnosti ali je zaradi stroge politike podjetja niti ne smejo izražati? Vse več posameznikov svoje delo opravlja doma ali v lastnih ateljejih ali pisarnah. Svoje delovne prostore tako prilagodijo svojim potrebam in navadam.

Za kreativce je ustvarjalno delovno okolje nujen pogoj. Obiskali smo Eriko Felicijan – Patsy, gonilno silo umetniško-prodajnega festivala ARTish.

 

Ko naključni obiskovalec odpre vrata v njen atelje, dobesedno vstopi v mali čarobni svet gospodčne Patsy. Erika se zelo dobro počuti v okolju toplih pisanih barv in obožuje Indijo. Atelje se razprostira v dveh nadstropjih, vendar sta prostora zamaknjena. Najprej stopimo v spodnjega, v katerem nas prevzame visoki strop, medtem ko v zgornji prostor vodijo strme lesene stopnice. Svetloba pronica skozi veliko okno, pod katerim so razstavljeni tekstilni izdelki, torbice, pasovi, denarnice in kravate (?).

 

 

Spodnji delovni kotiček je namenjen šivanju in ustvarjanju. Retro igrače iz mladosti delajo družbo nenavadnim predmetom, vse ostalo je lepo pospravljeno v belih škatlah.

V zelenem delu kraljuje šivalni stroj, v kotu ob oknu pa udoben rdeč počivalnik čaka na Erikine goste.

Na policah tik nad šivalnim strojem najdemo pisane fotogenične malenkosti in steklene kozarčke z gumbi in trakci. Čarobni svet delovnega kotička dopolnujejo ptički iz pisanega blaga.

Beseda nanese na nakupovanje blaga in Erika nam potoži, da v Sloveniji pogreša širšo izbiro kakovstnega in predvsem lepo potiskanega blaga. Svojo zbirko blaga za ustvarjanje dopolnjuje z nakupi v tujini, tudi v Indiji. Pravzaprav povsod po prostoru v drobnih malenkostih začutimo prisotnost Indije. Pod stopnicami, ki vodijo v sestankom namenjeni zgornji del, stoji pozabi iztrgana vitrina v rožnati barvi.

Zgornji prostor, ki je svetlejši od spodnjega, Erika uporablja za delo z računalnikom in za obiskovalce. Ja, pri Eriki se sestankuje na čajankah, saj je v sproščenem ozračju delo hitreje opravljeno.

Eriki v zgornjem prostoru družbo delajo njeni izdelki in sadovi ustvarjalnega dela njenih prijateljev. Prostor nadzorujeta nepogrešljiva Žirafa in majcena Erika. Prva zvedavo gleda iz svojega kotička ob vratih, drugo je upodobila 100% Suzi.


Pisanih, zabavnih in toplih podrobnosti je v prostoru veliko, vse odsevajo Erikino strast do potovanj in spoznavanja novega. Vsak predmet nosi svojo zgodbo in z malo domišljije si lahko predstavljamo, kako se v trenutkih, ko ostanejo same, v tišini spletajo pripovedi o vseh njihovih dogodivščinah.

Patsolinke, male črnolase nasmihajoče se punčke, so verjetno najbolj prepoznavna Erikina kreacija. Najdemo jih na zanimivih mestih v ateljeju. Gospodičnam se lepo godi.

 

Erika v svojem delu uživa, tako pri organizaciji prodajnega festivala ARTish (mimogrede, v soboto, 26. maja bo ob lepem vremenu na Gornjem trgu v Ljubljani) kot pri ustvarjanju svojih izdelkov.

Verjamemo, da je Eriki njen topli in pisani atelje zavetje in navdih za tekoče in bodoče projekte.  Barvitost in osebna nota nedvomno bogatita Erikine domislice. Poskusite kaj podobnega še sami – mogoče bo že nekaj osebnih predmetov v pisarni prispevalo tudi k vaši ustvarjalnosti.

foto: KB