Grafiti in vinilke

“Ko se zjutraj zbudim, najprej pomislim na barve”

Grafiti in podobne vrste umetnosti, ki jih imenujemo street art (“ulična umetnost”), še danes običajno požanjejo več kritik kot pohval. V Sloveniji se je v zadnjih letih zelo razvil ta specifični umetniški slog, ki je produkt sodobne urbane kulture. Gre za način izražanja mnenj o aktualni družbeni problematiki ali preprosto sporočanje novega pogleda na estetiko in tradicionalno umetnost.

Kaj pa se zgodi, ko ulično umetnost prinesemo v svoje domove?
Nejc Ketiš, ki deluje z umetniškim imenom Shine!, je 23-letnik in se že nekaj let ukvarja s sprejanjem zidov, starih plošč, majic, pa tudi kakšne smuči in rolke se znajdejo med njegovimi izdelki. Pravi, da se je vsega tega najprej nagledal v tujini, ker pri nas takrat še ni bilo kakovostnih poslikav.
Fascinirale so me umetnine, ki so takrat nastajale na stavbah in podzemnih železnicah in so bile v vseh možnih barvah. Najbrž me najbolj fascinira trenutno najboljši in najbolj znani stencil umetnik Banksy, ob njem pa seveda še mnogo drugih, ki jih je toliko, da bi jih lahko opisal na več straneh (Dolk, Hutch1000, Fake … itd.).”
Področje Nejčevega dela so fotografija, oblikovanje in ulična umetnost. Sam pravi, da ga res najbolje opiše oznaka vizualni umetnik. Kako pa bolj podrobno poteka njegovo delo?
“Stvar je videti dokaj enostavno, vendar je veliko priprav, preden se sploh lotiš dela. Naprej potrebuješ  dovolj zanimiv motiv/idejo; lahko si ga sam izrišeš ali pa uporabiš fotografijo, ki jo lahko ustrezno obdelaš (z računalniškimi programi). Narediš si več različnih šablon, ki jih kasneje v različnih barvnih odtenkih nanašaš drugo na drugo, kar da sliki atraktiven videz. Šablone so izrezane ročno in z ljubeznijo (smeh), za delovno podlago pa je mogoče uporabiti vse, kar domišljija dopušča: slikarska platna,  deske za deskanje, prazne sprej pločevinke, kitare, majice ter (meni  najljubše) stare vinilne plošče. Barva se nanaša s spreji, kar da izdelku kultni in urbani videz.«
Delati je začel iz inspiracije in želje po ustvarjanju. “Težko je povedati, zakaj delaš neko stvar. Verjetno inspiracija, prenos domišljije iz glave v barvo.” Vendar se je hitro izkazalo, da ima Nejc izreden talent, in tako ga je pot kar sama  vodila od začetnega hobija k resnemu delu na področju vizualne umetnosti. Do zdaj je imel že dve razstavi, na katerih je predstavil svoje fotografije in razstavil je tudi svoje “porisane” plošče.
“Moja umetnost je za vse, ki jim je všeč alternativni slog in ki se zanimajo za street art. Tukaj pa ni nobene omejitve starosti. Če ti je všeč moje delo, potem je zate.”
Več izdelkov Nejca oziroma  Shine! si lahko ogledate na Facebookovi strani Shine! in internetni strani www.shine.si, njegov e-naslov je nejc@shine.si
Poslikava na platno
Ne samo vinilke, tudi stenske dekoracije