Urbani ekošik

Bogato ilustrirani priročnik Oliverja Heatha za okolju prijazno bivanje.

Predstavljamo priročnik Oliverja Heatha Urbani ekošik z navodili, kako bivati okolju prijazno, energijsko varčno in s slogom.

Urbani ekošik

Urbani ekošik, založba Vale Novak

Je ekološko  bivanje sinonim za askezo, dolgočasje, morda celo neudobje, vsekakor pa za ignoriranje sodobnega tempa življenja? Zakaj naj se odrekam udobnemu nakupovanju pohištva, opreme in pripomočkov za dom v imenu varovanja narave? Kajti ali s takim potrošništvom res tako škodim svojemu planetu? Ker ali ni smisel ekoloogije samo skrb za lastno dobro in zdravje?

Urbani ekošik

Oliver Heath

Navsezadnje želimo bivati v lepem okolju, ki s svojo podobo odseva našo osebnost in odnos do sveta.   Ali lahko z ekološkim ravnanjem   svoj dom opremimo estetsko in všečno?

Priročnik Urbani ekošik, prevod je izdala založba Vale Novak, odgovarja na vsa naša tovrstna vprašanja tako z besedo kot s sliko, tako s predstavitvijo podatkov kot s konkretnimi predlogi in rešitvami. Njegov avtor, Oliver Heath, je arhitekt, televizijski voditelj in pisec, ima pa tudi lastno oblikovalsko podjetje, Heath Design, in spletno trgovino EcoCentric. Njegova filozofija urbanega ekošika  temelji na recikliranju, fuziji in izboljševanju realnega okolja, v katerem živimo, ne pa da sanjamo o idealnih novih bivališčih, zgrajenih po ekoloških načelih.  Odreka cenenim izdelkom za enkratno uporabo   in uveljavlja trpežno in kakovostno pohištvo, ki ga lahko prenavljamo. Mantra je : zmanjšaj porabo, uporabi znova, recikliraj.

Urbani ekošikUrbani ekošikUrbani ekošik

Fuzija starega in novega na naravi prijazen način

Ekošik pa izpolnjuje naše potrebe, saj smo ljudje čustvena bitja s strastmi in različnimi okusi in živimo v družbi, ki temelji na podobah. Urbani ekošik išče ravnovesje med tehnologijo, naravo in podedovanim, starinami. Stilistične izbire so take, da varčujemo z viri (elektriko, vodo, gorivi) in upoštevamo ogljikov odtis. Ob tem  spoznamo generacijo novih, izpopolnjenih materialov, ki so zelo obstojni v primerjavi s tradicionalnimi in pripomorejo k eleganci v našem domu – njihov nabor je presenetljiv.

Urbani ekošikUrbani ekošik

Ko urejamo dom po ekoloških načelih, se nam ni treba odpovedati okusu.

Z avtorjem se zatem sprehodimo skozi stanovanjske prostore in preverimo, kako jih lahko spremenimo v naravi prijazno, kuhinjo, kopalnico, spalnico, otroško sobo, dnevno sobo, delovnoi prostor. Predlogi so ilustrirani z interierji, ki izzivajo našo ustvarjalnost in smisel za predelavo in kombiniranje.  Tu postane ekobivanje vabljiva in očarljiva možnost.

Urbani ekošik

Bogato ilustrirana knjiga, prevedla jo je Polona Mertelj, stane 29 evrov.

Urbani ekošik

 

“Ključna ekološka vprašanja ob nakupu vsakega materiala in izdelka:

Od kod prihaja?

Kako ga bom uporabljal?

Kam ga bom dal, ko ga bom nehal uporabljati?”

Urbani ekošikUrbani ekošikUrbani ekošik

“V preteklosti je veljalo, da je ekološko oblikovanje domena hipijev, posebnežev, ki radi objemajo drevesa, vendar sedanja družba vse bolj priznava pomen njihovih zamisli. Ekološki pristop hipijev k načrtovanju in oblikovanju bi lahko povzeli z besedami “manj je več”, s filozofijo, ki je svoje privržence spodbudila, da Zemljo s svojimi dejanji manj obremenjujejo.

Temu idealu preproste in funkcionalne estetike, ki se opira na alternativno duhovnost, so se nekateri v preteklosti rad posmehovali – zlasti zato, ker je zavračal konvencionalne stebre zahodnega potrošništva. Toda če odmislimo duhovno plat in si “alternativni” način življenja ogledamo s praktičnega vidika, ugotovimo, da se od njega lahko marsikaj naučimo.”

Urbani ekošik