Predstavljamo: Alja Farkaš – CRUSH

Alja Farkaš je 28-letno dekle, ki kar kipi od ustvarjanja in zase pravi, da je »deklica za vse«, saj skorajda ni področja, ki je ne bi zanimalo.

 

Alja Farkaš je 28-letno dekle, ki kar kipi od ustvarjanja, a jo pred uresničitvijo vseh idej brani le še nekaj nedokončanih izpitov in diploma iz živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti. Zase pravi, da je trmasta ali, kar jo še bolje opredeli, zelo vztrajna. Verjame vase in v svoje sposobnosti, včasih je takšna kot zasanjan poet, drugič pretirano perfekcionistična, sicer pa vedno strastna, kot se za škorpijonko spodobi. Alja pravi, da je »deklica za vse«, saj skorajda ni področja, ki je ne bi zanimalo. Ravno zaradi te lastnosti se je odločila za pisanje bloga o vsem, kar jo zanima ali pritegne. Upa, da se bo njen blog lepo razvijal in v prihodnje postal še kaj več kot le osebni blog.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?

»CRUSH je spletni dnevnik, ki obsega vse moje poglede, hobije in stvari, ki jih vidim in počnem z ljubeznijo oziroma do katerih gojim posebno simpatijo. Najsi bo to ljubezen do kvačkanja, izdelovanja nakita, šivanja, kuhanja, glasbe, petja in plesa, zimskih radosti ali sanjarjenja o bodoči hiški, modernem projektiranju in notranjem opremljanju. Vsakdanji, tedenski ali mesečni navdih, karkoli mi srce poželi in tisto, kar želim podeliti z vami.«
Blog sem začela pisati 14. februarja letos, na veliki praznik ljubezni, valentinovo. Kar nekaj časa sem premišljevala o izbiri imena, o vizualni podobi, pri kateri mi je pomagal fant, kako sploh začeti s pisanjem in kdaj začeti. Tistega lepega dne me je prešinilo, da ne morem več čakati, da že tako ali tako predolgo odlašam. Izbruhnila sem kot vulkan, presenetila samo sebe in druge. Ta dan sem izbrala čisto naključno. Zdel se mi je primeren, saj je že samo ime bloga »Crush« (simpatija) povezano z ljubeznijo, ljubeznijo do ustvarjanja. Seveda se je tudi prva objava navezovala na ljubezen in srčke, natančneje na izdelavo kvačkanega srca:
»Če si poskušate vizualizirati klobčič volne kot srce in kvačko kot Kupidovo puščico, lahko opazite čudovito prispodobo 🙂 Ko Kupid zadene v srce ali ko prvič vzameš v roke kvačko in jo zapičiš v klobčič volne, sledi samo ljubezen, ljubezen do prepletanja volne in kvačke, ki postane s časom in trudom polna harmonije. Prinese nam veselje, nas pomirja, odpelje nas v svet meditacije in v nas spodbuja kreativnost. Prepletanje čustev, takšnih ali drugačnih. Zakaj bi se ji upirali …«
Sama misel o pisanju bloga prepriča veliko ljudi. A ko ti uvidijo, da pisanje bloga ni mala malica, le redki začnejo in še redkejši nadaljujejo s pisanjem. Vsak začetek je težak. Prav gotovo ti vzame kar nekaj časa. Spet odvisno od teme in trenutnega počutja. Ugotovila sem, da z objavami nima smisla prehitevati, sploh pa se ne siliti. Pisanje bloga mora biti spontano, saj tu objavljanje ni časovno pogojeno, tu ni nikakršnega roka. Je samo strast, želja po izlitju čustev, podeliti svoje misli med ljudi in deliti navdušenje z drugimi. Bistvo vsakega bloga je torej trenutni navdih.

 

 

 

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni …?

Sprva sem razmišljala izključno o kvačkarskem blogu, a me je ljubezen do ustvarjanja v kuhinji in na drugih področjih prepričala v pisanje najrazličnejših receptov. Torej, prva objava na Crushu je bila na temo kvačkanja. Za to kategorijo sem se odločila zaradi pomanjkanja slovenskih vsebin o kvačkanju. O tem je napisanega res bore malo. Tudi knjig o kvačkanju v slovenskem jeziku ni prav veliko, pa še te so za začetnika povečini težje razumljive. Moji najljubši sta trenutno ABC kvačkanja in pa The Needlecraft Work. Sem čisti samouk in sem svoje kvačkarsko znanje pridobila predvsem iz video vsebin na spletnem mestu YouTube. Ker trenutno nimam možnosti posneti lastnih videoposnetkov z učili, si v svojih objavah te izposojam z omenjenega spletnega mesta. Upam, da bom v prihodnosti uresničila tudi to idejo. Kategorija Kvačka je, kot lahko opazite, na blogu najbolj zastopana. Dodatno so znotraj kategorije Kvačka vsa učila oz. lekcije kvačkanja ločena od drugih objav o kvačkanju z besedo »Kvačkarije« v začetku naslova vsake objave.
Poleg kategorije o kvačkanju najdete na blogu kategorijo DIY ali »naredi si sam« kotiček (različni projekti), Improkuhna, kjer najdete recepte in nasvete v kuhinji tete Alje, kategorija Razno (misel dneva, moda, glasbena scena, notranje oblikovanje itd.) in pa kategorija InstaCrush, kjer lahko redno spremljate moje objave na družabnem omrežju Instagram.

 

Kakšen je vaš slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?
Hmmm… Moj stil oblačenja se, kot je običajno, z leti, počutjem in situacijo spreminja. Modi načeloma sledim, vendar nisem dosledna in nikakor ne menjam kosov garderobe z vsakim letnim časom. Kakšen kos tu pa tam, mogoče specifične barve ali vzorca, ravno toliko, da zadostim svojemu notranjemu glasku. Kombinacija starega kosa garderobe z novim. To je to. Mogoče trenutno res izbiram oblačila bolj v sivih odtenkih s kakšnim izstopajočim fluorescenčnim dodatkom.
Enako je pri opremljanju doma. Prostor, v katerem se najbolj zadržujem, krasi trenutno bela sedežna garnitura, nekaj kosov temno rjavega pohištva, črno-bela črtasta preproga, črno-bela blazina geometrijskih vzorcev, temno siva in živo-zelena blazina ter več zelenih rastlin. Inspiracije črpam iz Ikee, skandinavskih blogov, pa v Ljubljanski Sisi Shop tudi rada zavijem. Veliko zanimivega vidim tudi na Instagramu in Pinterestu.
Tako kot pri oblačenju, tudi v kuhinji izbiram recepte glede na sestavine v hladilniku. Zelo rada improviziram s hrano; posledično kategorija »ImproKuhna«. Že od nekdaj obožujem pogovore med pripravo jedi v domači kuhinji svoje mami in babice, spremljam kuharske oddaje, sedaj pogosteje tudi bloge o kuhanju, in srkam ideje ter nasvete kot pijavka. Ravno zaradi želje po še več sem se odločila za študij živilske tehnologije.

 

 

Povejte mi prosim kaj o vaših izdelkih, kaj najraje delate, ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Na Facebook strani crush.si objavljam poleg drugih zanimivosti tudi fotografije svojih izdelkov. Predvsem gre za kvačkane izdelke, ki sem jih pred dvema letoma poimenovala v »Handmade products by MWA«. MWA ali My Work of Art izhaja iz angleščine in dobesedno pomeni »moje umetniško delo«. Izgovori se kot »moi«, kar pomeni »jaz« v francoskem jeziku. Mogoče vas spomni na poljub – in kaj je poljub, če ne simbol ljubezni, saj so moje ročno izdelane zimske kape in drugi izdelki narejeni z ljubeznijo in strastjo do ustvarjalnosti in obrtniških del.
Za zdaj svojih izdelkov še ne prodajam, kljub vse večjemu povpraševanju. Razlog, zakaj se izogibam prodaji, je izključno dokončanje študija. Poleg tega je moja še bolj skrita želja izdelava kvačkanega pohištva in dodatkov za dom – večji kvačkani/pleteni tabureji, blazine, preproge itd.

 

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Slovenski blogi, ki jih spremljam, so Pepermint, Cinnamon and Thyme, Soba z razgledom, Fensišmensi, Studio 13, Lavivavera, Dom in Stil itd. Cenim idejo, celotno vizualno podobo in namen.

 

Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?
Večinoma so to družabna omrežja, kot so Facebook, Instagram, Pinterest … Obožujem Pinterest! Ko začnem brskati po kotičku DIY and Crafts, se težko ustavim.
Večkrat pogledam tudi na Google analytics. Poleg umetniške žilice pa dajem priložnost tudi dogajanju na področju živil (ZPS), novicam iz sveta zdrave prehrane in rednim objavam Inštituta za nutricionistiko.

 

 

Kateri letni čas imate najraje in zakaj?
Najraje imam zvok pomladi. Najbolj svobodno se počutim na plaži, pod poletnim soncem, z morsko soljo na zagoreli koži in v lahkotnih oblačilih. Najraje imam barve jeseni in čas, ko zadiši po kostanju in jabolčnem moštu. Zimska idila, sneg pod nogami, snežinke v zraku, snežak na dvorišču, cimet in pomaranče, pa vroča čokolada, mmm … Težko se odločim samo za enega, ker mi je vsak po svoje všeč.

 


Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Brez dvoma je jesen čez dan najlepše preživeti v gozdu, pozno popoldne in proti večeru pa za kuhinjskim pultom ob pripravi kakšne od kulinaričnih dobrot, ki jih ponujajo plodovi jeseni. Popolno preživet jesenski dan je, ko s fantom in najinim kužkom ujameva še zadnje sončne žarke z vrha Stanežiškega hriba. Zimske počitnice, če je le mogoče, najraje preživljam na zasneženih gorah, podnevi z bordom švigam po belih strminah, po aktivnem dnevu pa se grejem ob toplem čajčku in palačinkah v družbi nasmejanih ljudi.

 

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete na spletu, kaj radi kupujete, za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, ročno narejeni izdelki …?
Ko gre za nakupovanje, še vedno prisegam na trgovino bolj kot na spletno prodajalno, spet odvisno, za kaj gre. Stvari rada vidim v živo, jih otipam, saj je slika velikokrat zmotna. Ko gre za nakup v spletnih prodajalnah, običajno izbiram tuje znamke, ki jih pri nas ni mogoče kupiti ali pa so pri nas dražje.

 Fotografije: arhiv crush.si
Spraševala: Valentina Vovk