Predstavljamo: Zulejka Javeršek – Uglašena kuhinja

Predstavljamo Zulejko Javeršek tudi blogerko.

Zulejko Javeršek bolje poznamo kot avtorico bloga Uglašena kuhinja, kamor mnogi radi zahajamo po kuharski ali pekovski navdih. Zulejka je blogerka, sociologinja in komparativistka. Sama zase pravi, da je skoraj žena, vsekakor pa mama, po novem Korošica, že od nekdaj pa velika estetka.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog mi pomeni kraj, kjer se lahko izražam in dobim povratne informacije, kraj za izmenjavo idej, izkušenj, za deljenje dobrih stvari in nezaželenih nasvetov. Pisati sem ga začela, ker sem hotela nekam shraniti svoje recepte in jih deliti z drugimi (takrat še ni bilo veliko takih blogov ali jih vsaj jaz nisem našla). Potem pa sem naletela na članek o fotografiranju hrane, in takrat sem začela na bloganje o hrani gledati drugače – začela sem se truditi, da bi bile fotografije čim boljše in lepše, ne le reprezentativne. Hkrati sem odkrivala tudi, zakaj so mi kuharske knjige in blogi o hrani sploh všeč, in opazila, da je to zaradi vseh majhnih in velikih zgodb, ki nastajajo ob ognjišču, štedilniku, indukcijski plošči.

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni …?
Vsekakor kuharski, včasih pa tudi kaj od naštetega. Pravzaprav si včasih želim, da bi bil širše zastavljen …

 

 


Kakšen je vaš slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?

Huh, eklektičen? Ponavadi poskušam združiti okusno in zdravo v eno jed, včasih pa preprosto zmečem skupaj, kar je pač pri roki.Velikokrat se zgodi, da si zamislim nekaj, v zadnjem trenutku pa dodam kaj nepričakovanega in uberem drugačno pot. Včasih sem kuhala v glavnem po navdihu, zdaj se veliko opiram na kuharske knjige – predvsem zato, ker so tako lepe, in ker je to pomemben del iskanja lastnega kuharskega izraza.

 

Povejte mi prosim kaj o svojih izdelkih, kaj najraje delate, ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Najraje ustvarjam sladice, še posebno presne. Če slišim koga reči, da ni sladice brez masla, jajc in cukra … si mislim, da je zelo malomeščanski, predvsem pa nepravičen, saj (po mojem mnenju očitno:)) sodi, ne da bi sam preizkusil. Če moram izbrati med klasično in presno, bom vedno vzela presno, pa ne le zaradi svojih žil in žleze slinavke, da o energijskem nivoju ne govorimo, ampak tudi in predvsem zaradi svojih brbončic.
Vzornikov imam kar nekaj, se pa to tudi malo spreminja. Trenutno sem najbolj očarana nad Švedi, še posebno rada spremljam bloga Green Kitchen Stories in Call me Cupcake.

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Poleg zgoraj omenjenih imam rada še kup drugih, najbolj pa se veselim objav Joy the Baker, Ashley Ann, A Beautiful Mess, Design Mom in Cup of Jo; od slovenskih imam najraje Pepermint, Ninalena, Cinnamon and Thyme, Lavivavera in druge, ki naj mi prosim oprostijo, da jih nisem navedla, love you all:)

 

Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?
Hm … Kakšne družbenokritične kolumne, ki jih delijo moji prijatelji na FB. Novicam se izogibam kot hudič križu, pa me vseeno najdejo. Tudi kakšne traparije pogledam, ja. Imam pa s prebiranjem blogov več kot dovolj dela 🙂


Kateri letni čas imate najraje in zakaj?

Težko bi se odločila za enega, ampak zdajle recimo jesen, ker se je tako lepo peljati ali sprehoditi skozi gozd in opazovati listje, ga poslušati pod nogami … Pa sadje in kostanj sta tudi dobra argumenta.;)

 

Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?
Vedno sem rada zunaj (če ni ravno naliv ali snežni metež), ampak tudi na toplem, s knjigo in čajem. Jesen se mi zdi super za obiskovanje velikih lepih mest (že 100 let nisem bila nikjer!), pozimi pa se je bolje držati doma.

Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?
Kupujem knjige na Bookdepositoryju, vse imajo, res so korektni, pa poštnine ni! Tehnične zadeve tudi pogosto kupim prek spleta, za nakup oblačil ali nakita pa se še nisem opogumila. V živo rada kupujem vse tiste lepe majhne stvari za kuhinjo, krpe, prtičke, krožnike … manjka pa mi še lep jedilni pribor! Rada imam skandinavske, francoske in slovenske stvari. Pa seveda vintidž, če je napol zastonj.:) V resnici ne zapravljam veliko, če izvzamem knjige in reči za v kuhinjo, ampak to je še daleč od prave zapravljivosti. Si pa včasih želim, da bi lahko …

Spraševala: Valentina Vovk,  Foto: Zulejka Javeršek, Lakotnikov brlog