Predstavljamo: Ana Hribar – blog Fensišmensi

Ano Hribar oziroma njen blog Fensišmensi gotovo dobro poznate vsi, ki redno spremljate domačo blogersko sceno.

Ob njenih »fensi« torbicah in denarnicah dekleta in ženske rade vzdihujemo, kako »oh in sploh« lepe so. Njen blog je eden bolj priljubljenih domačih blogov, ki ga krasi tudi zares dobra fotografija. Pravzaprav bi lahko rekli, da ima ta v njenem blogu najpomembnejšo vlogo. Ana je po izobrazbi diplomirana sociologinja, vendar svojega poklica ne prenaša v svoje delo. Nekje na poti je spoznala, da je najraje le v službi svoje strasti, Fensišmensi in fotografije, pravi. V tej smeri kuje tudi svoje načrte za prihodnost in dela dodatne kilometre.

 

Kaj vam pomeni vaš blog, kako in kdaj ste ga začeli pisati?
Blog pišem od leta 2007. Ko sem začela, je bilo bloganje sicer razširjeno, vendar ni bilo toliko poudarka na fotografijah, na modi, na designu, lifestylu. Več se je pisalo in bralo. Takrat sem zelo pogrešala domačo lokalno vsebino, kot jo poznamo danes, a se mi zdi da nas takrat večina ni vedela, kaj vse bi s pisanjem bloga pravzaprav lahko počeli. Bloganje smo poznali le kot zelo osebne dnevnike, medtem ko so danes nekateri že celi portali. Spomnim se, da sem vsakogar, ki je le razmišljal o pisanju bloga, zelo spodbujala, kar počnem še danes. Moj blog je bil na začetku le neke vrste dodatek k spletni strani, kjer sem predstavljala svoje izdelke. Danes pa se mi zdi, da je ravno nasprotno, blog mi je postal pomembnejši.

 

V katero kategorijo bi uvrstili svoj blog; kuharski, lifestyle, interier, diy, modni…?
Opredeljujem se kot lifestyle blogerka, čeprav je v mojih objavah še največ poudarka na modi in oblikovanju in seveda potovanjih. Nekako se ne moram osredotočiti samo na eno vsebino, ker me zanima več stvari hkrati. Še najmanj je kuhanja, čeprav doma kuham vsak dan. To pa predvsem zato, ker me podajanje receptov ne navdušuje, čeprav me fotografija hrane zelo privlači. O kuhanju raje berem na drugih blogih. Sama se ne želim omejevati na vsebino, po drugi strani pa občudujem nišne bloge.

 


Kakšen je vaš slog oziroma slog kuhanja, oblačenja, opremljanja doma?

Oblačim se urejeno sproščeno. V kuhinji obožujem azijski način priprave hrane. Dóma pa še nisem v celoti opremila po svojem okusu. Všeč mi je pohištvo, ki se ga lahko premika in ki pusti prostoru dihati. Rada si dovolim tudi možnost, da ko se česa naveličam, preprosto zamenjam s čim drugim. Ni nujno, da so to dragi posegi, preprosto prebarvaš stene, prebarvaš tla, zamenjaš kavč ali pa mu dodaš novo prevleko… Tudi z oblačili počnem enako; se pravi, da jih recikliram in predelujem. Po drugi strani pa nekatere ljube kose hranim kot zbirko.

 

 

Povejte mi prosim kaj o svojih izdelkih, kaj najraje delate, ustvarjate? Imate pri svojem početju kakšnega vzornika?
Svojo ustvarjalno pot sem začela z izdelovanjem torbic. Danes najraje delam denarnice. Formi dodajam različne stile, materiale, vzorce. Delam jih v majhnih serijah in zelo natančno. Moj vzorniki so veliki mojstri. Rada gledam kratke filme prestižnih blagovnih znamk, kjer pokažejo, kako nastajajo njihovi izdelki. Všeč mi je, da so stvari narejene natančno. Lepo izrisan kroj, kakovostni šivi in oblike, ki se dobro obnašajo.

 

 

Katere blogerje redno spremljate in cenite?
Spremljam veliko blogov, domačih in tujih. Med tujimi bi omenila Park&Cube, med domačimi pa Pepermint in La Viva Vera. Nekaj mojih najljubših blogerjev že dolgo časa niso nič objavili. Pogrešam jih. Cenim vse blogerje, ker se vsak po svoje trudi in prispeva in vsak ima tudi svojo publiko. Všeč mi je, če so objave premišljene in načrtovane, rada imam, če je objava izdelek zase in je skrbno pripravljena. Če se potrudiš in stvari stiliraš za določen namen oziroma ker bodo objavljene na blogu, se to na koncu tudi opazi oziroma dvigne kakovost objavi.

Kaj, poleg drugih blogov, redno prebirate na spletu?
Prebiram New York Times, Monocle in Siol. Večinoma pa različne bloge.

 


Kateri letni čas imate najraje in zakaj?

Poletje, jesen v septembru, pomlad v juniju, zimo v decembru. Poletje in pomlad, ker je vse bolj lahkotno in ker se lahko vozim s kolesom. September ima še lastnosti poletja in je čas novih začetkov. Zimo imam rada v decembrskem prazničnem času in februarja, ko zimi ubežim v tople kraje.

 


Kako preživljate jesenske in zimske počitnice, ste radi doma na toplem ali vas vleče ven oziroma v raziskovanje novih krajev?

Jeseni sem rada zunaj, ko pritisne mraz, pa se raje držim notri. Zima je tisti čas v letu, ko se lahko malo umirimo. Poleti in jeseni sem veliko zunaj in aktivna, pozimi pa mi prija zapečkarstvo.


Kakšne so vaše nakupovalne navade ali kupujete prek spleta, kaj radi kupujete oziroma za kaj veliko zapravite, so to domače ali tuje znamke, morda ročno narejeni izdelki?

Veliko kupujem prek interneta in običajno tudi, ko se odpravim na izlet v tujino. Rada raziskujem zanimive trgovine v drugih mestih. Sicer pa največ denarja zapravim za potovanja, za obleke in hrano.

Vse fotografije: Ana Hribar

Spraševala: Valentina Vovk