Tikin svet – keramična lirika

Tika tako ilustrira kot ustvarja keramiko – kako nastane posoda za hranjenje čebule, čebulnik?

Predstavljamo naše, slovenske ustvarjalce(ke) uporabnih in okrasnih predmetov za dom in vrt: tokrat dajemo besedo Tiki, ki je knjižna ilustratorka in keramičarka.

Tika knjižna ilustratorka in keramičarka.

Sol v teh solnicah čuvajo mačke in obraščajo rože. Na mehki peščeni podlagi, ki jo brazdajo zarisi z modelirko, se razkazujejo v pastelnih ali zamolklih nasičenih tonih. Naredila jih je Tika, kot se  predstavlja za javnost. Po izobrazbi je likovna pedagoginja, po poklicu ilustratorka in minuli dve leti tudi keramičarka. Njena likovna izobrazba se odraža v suvereni kompoziciji in barvni paleti, ustvarjalna kilometrina se kaže v gibkosti linij, živ ustvarjalni duh pa se zrcali v izbiri motivov.  Živi v Škofji Loki in  svoje ustvarjanje  predstavlja tudi na blogu Tikin svet.

“Glina je poseben material, mehak in voljan, dar matere zemlje, in ko se prepusti našim rokam, lahko iz nje marsikaj nastane,” pravi Tika. “Takole sem se lotila izdelave posode za hranjenje čebule,  čebulnika:

 

Tika, knjižna ilustratorka in keramičarka.

Odrezala sem kos gline in ga ročno oblikovala v želeno formo.
 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.
Ko se je čebulnik malo utrdil, sem ga porisala in vanj vrezala odprtine za zračenje. Na vrhu pokrova sem pritrdila ročaj. Tako oblikovan se je počasi sušil pod polivinilasto vrečko.

 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.

Nato ga je čakala biskvitna peka, sledila je poslikava z glazurami in še končna, glazurna peka.”

 Tika je knjižna ilustratorka in keramičarka.
 Tako je nastal Tikin čebulnik z dremajočim pavom in slapom, ki napaja tulipane. Modri odtenki na peščeni podlagi. Nepričakovane line, ki razgibajo gmoto. Roč je modra krogla. Zdi se, da so v čebulniku ujeti perzijski sultanovi vrtovi.