Zalivanje: preprosto s pravo posodo

Sobne in balkonske rastline so za ljudi, ki želijo uživati v stiku z naravo.

So dekorativni element v našem okolju in izraz našega življenjskega sloga. Prinašajo pa tudi obveznosti. Redno in primerno zalivanje je veščina, ki terja nekaj znanja in veliko redoljubnosti: preveč zalite rastline hitro začnejo gniti ali jih napadejo druge bolezni, premalo zalite ovenijo. Primerno zalite rastline v hranljivem substratu so cilj našega truda.

 
Vrtnarji so uvedli mnogo metod in postopkov,  ki olajšajo nego sobnih ali balkonskih rastlin. Hidroponika se je ponekod v pridelavi zelenjave in cvetja zelo uveljavila, toda za običajne ljubitelje lončnic je še vedno neznanka. Zadnja leta pa se vse bolj uvajajo lonci, posode in korita z vodnimi zbiralniki: rastlino posodimo v posodo, ki ima na dnu zbiralnik za zalogo vode. Ko se rastlina ukorenini, sežejo korenine skozi perforirano dno tudi do vode. Tako se sama oskrbuje s primerno količino vode, prst pa ni v stiku z vodo in se ne zakisa.
Na trgu je vse več tovrstnih korit, izkušnje uporabnikov pa so zelo različne. Posamezni modeli z nedomišljeno zasnovo ne zagotavljajo ločevanja vode in prsti, nekateri so izdelani iz neobstojnih materialov, mnogi pa ne zadoščajo našim željam po lepi posodi.
Okrasni lonci Lechuza (znamka je nemška, ime pa špansko, zato se izgovarja lešuza) so zelo domišljen odgovor na želje gojiteljev lončnic po optimalni sadilni posodi – so sistem za okrasne rastline za vse, ki raje uživajo, kot zalivajo.
Vrhunska oblika, velika barvna paleta, kakovosten material in domišljen sistem zalivanja odlikujejo lonce, ki so leta 2008 prejeli tudi nagrado za oblikovanje red dot. Posode so nezlomljive, lahke, odporne proti UV-žarkom in vremenskim vplivom ter neobčutljive za mraz.
Zelo primerni so ti lonci in korita za pisarne, poslovne prostore, trgovine, lokale in druge javne prostore, kjer želimo brezhibno kakovost in podobo. Posode se podajo tudi sodobnim domovom. Za balkone, terase in okenske police so primerne posode in korita Balconera Cottage.
Posode Lechuza so zasnovane tako, da zbiralnik vode naenkrat napolnimo, posoda pa potem nekaj tednov sama oskrbuje rastline s primerno količino vode. To zagotavlja hranilna mešanica Lechuza Pon, ki je nasuta na perforiranem dnu nad zbiralnikom. Prav ta mešanica je posebnost posod Lechuza.
Vsako posodo sestavljajo zunanja posoda, ki se odlikuje po dizajnu in kakovosti umetne mase in izdelave, deljivo dno, lijak za zalivanje, kazalnik vode, vijak v dnu, ki ga odvijemo, če posoda stoji na prostem, da lahko odteče deževnica, in substratna mešanica. Nekatere serije posod imajo še sadilni vložek, ki olajša presajanje, podstavek s kolesci ali kljuke za pritrditev na ograjo.
Posode Lechuza so na voljo v različnih velikostih in barvah v svetleči ali mat različici. Lahko skupaj z rastlinami postanejo osrednja točka pisarniškega, poslovnega ali drugega javnega interierja ali pa samo diskretno krasijo ambient. Tudi doma so te posode lahko močan oblikovni element v prostoru ali pa jih namenimo le svojim največjim ljubljenkam med sobnimi rastlinami. Korita in posode za zunanjo zasaditev pa nam olajšajo vrtnarjenje v lončkih.
Mnogi kopirajo obliko posod Lechuza, vendar ne dosegajo originala. Pri nakupu bodite pozorni na napis Lechuza.

Vrtni center Gašperlin vam ob predstavitvi posod Lechuza podarja kupon za popust pri nakupu drevenine v njihovem centru. Kupon natisnite in ga oddajte pri blagajni. Želimo vam, da vam bi okrasne rastline lepo uspevale.
Oglasno sporočilo!