Sejem Vesna – kaj pogledati, kaj kupiti

Sejem muzejskih replik, izdelkov umetnostne obrti in oblikovanja kot priložnost za nabavo in spoznavanje ustvarjalcev

Včeraj, 13., in danes, v soboto 14. maja 2011, poteka od 10 do 20. ure na muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem in Narodnim muzejem Slovenije na Metelkovi 2 v Ljubljani sejem muzejskih replik, izdelkov umetnostne obrti in oblikovanja, imenovan Vesna. Predstavlja se 22 muzejev, vseh razstavljavcev je 39. Spremljajo jih prikazi rokodelstva in delavnice, danes zvečer pa se bo končal s koncertom Fake orchestra.

 

Ana Haberman iz Slovenj Gradca, etnologinja in antropologinja, ki ustvarja keramiko. Trilukne.

Povod za sejem (pobudo zanj je dalo tudi ministrstva za kulturo, ki želi spodbujati kreativno industrijo), ki ga organizira Skupnost muzejev Slovenije, je oživljanje muzejskih trgovin, tistih prostorov potrošniškega poželenja po velikih muzejev po svetu. Pri nas so to običajno skromni prostori z večinoma neprivlačno ponudbo. Redki so dobro oblikovani izdelki, predvsem replike arheološke keramike in nakita, ki pa so velikokrat dokaj dragi. Kje so pa razne beležke, majice, dežniki, torbe, skodelice (pa ne tiste grde z natisnjenim emblemom aktualne razstave,) predmeti za vsakdanjo uporabo, ki bi jim dalo pečat blago v posameznem muzeju? Ko nas ujame dež, ali lahko iz Moderne galerije odidemo z dežnikom, potiskanim z Živkom Iro Marušičem, Vladimirjem Makucem ali Zoro Stančič? Ali lahko v idrijskem muzeju kupimo kaj več od drobnih idrijskih špic v demode okvirčkih? Ali lahko jemo doma iz krožnikov, kupljenih v Narodnem muzeju, ki bi bili oblikovani na temelju tradicije libojske kemike, bili pa bi sodobni, kakovostni in naši? Seveda pa lahko v Etnografskem muzeju kupimo dosti ljudskoobrtnih izdelkov, kot so trniči in pisanke – in da, tudi v urbanih interierjih lahko ti predmeti zavzamejo tako dekorativno kot uporabno vlogo.

 

Izabela in Lana iz Čipkarske šole Idrija. Ure premetavanja klekeljnov – bosta, ko bosta odrasli, tudi klekljali? Za cente? Ali bosta ustvarili kaj svojega? 

Evo, zato smo šli na sejem Vesna, da vidimo, kaj si lahko obetamo po muzejskih trgovinah po Sloveniji, in da spoznamo nove oblikovalce in ustvarjalce ljudske in umetne obrti ali pregledamo ponudbo že znanih.

O vtisih na kratko:
• muzejske trgovine: se večinoma predstavljajo z že videnim,
• ljudska obrt: že videno, zamrznjeno v času,
• umetnostna obrt: nekaj kiča, veliko kakovostnih izdelkov,
• sodelovanje oblikovalcev: premajhno, sodelujoči pa imajo dobre kose,
• nakupi: ugodni, priporočamo keramiko, polstene izdelke, majice, nakit, lesene posode … ,
• kaj pozabiti: eh, večni kvačkani nageljni in podobna šara,
• prosimo: več reinterpretacij klasičnih folklornih vzorcev in motivov v sodobnih materialih in oblikovanju. 

 

“Klasika”. Še zaželena. še uporabna? Še lepa?

Pa še napoved: v eni od stavb v »muzejski četrti« naj bi na dvesto kvadratnih metrih površine odprli muzejsko trgovino z veliko izbiro izdelkov, med katerimi naj bi prevladovale muzejske replike.

Če boste danes zamudili sejem Vesna, pa vztrajajte in iščite, ker hočete dom s stilom. Predstavljamo vam nekaj ustvarjalcev in ponudbe po našem ožjem izboru, ki jih bomo pozneje na naši strani tudi podrobneje predstavili.

Oblikovalka nakita Romi Bukovec ali kaj slovenistke še znajo poleg postavljanja vejic … zrel minimalizem v različnih materialih.

Prstani iz kovine in lesa, delo oblikovalke Romi Bukovec.

 

 

Marko Drpić: kaligraf in tipograf, klesar, raziskovalec starih tiskarskih tehnik. Leta 2010 je ustanovil studio za visoki tisk tipoRenesansa.

 

Skarabej®: globalno osveščeni lokalni izdelki,  predstavljajo ustvarjalke Anka Štular, Pavla Bonča in Meta Štular svoje izdelke. 

Ker smo disovci redni obiskovalci Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, tamkajšnjo muzejsko trgovino dobro poznamo. Ponuja tako izdelke priznanih oblikovalcev (manj, kot bi si želeli) kot svoje linije izdelkov.

 

Srečni odpadki se rehabilitirajo in dobijo novo podobo in vlogo v kulturno ekološkem društvu Smetumet.

Umetno cvetje, s kakršnim so nekoč odhajale pred oltar naše prababice. Naprodaj v  Pokrajinskem muzeju Murska Sobota.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je predstavil kolekcijo nakita  varaždinske oblikovalke nakita Ines Vlašić, ki je nastala z mislijo na škotsko rodbino Leslie, nekdanjo lastnico gradu. Kolekcija je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, kjer sodeluje tudi Ptuj. Čudoviti unikatni kosi za posebne priložnosti, za nakupe mimogrede so  dokaj dragi.  

 

  Pleksimanija: pleksi steklo kot nakit, v kolekciji Etno je preinterpretiran motiv nageljna. Na prsih Vanje Mihelič. Nadaljevanje, prosimo!

 

Martina in Michela Gregoretti z Opčin pri Trstu: vrhunsko (zamejsko) filcanje. Osupljivo lepe preproge, broške,  pokrivala,  copati – fotoreportaža pri sestrah je nujnost!

Unikatna keramika in lončarstvo Bahor iz Topolšice: hči oblikuje, oče izdeluje, mama prodaja. Sveži motivi na tradicionalnih izdelkih.

Ester Komar iz Tolmina: polstenje, pletenje, kvačkanje, delavnice …  “Z vsem skupaj se preživi, samo od prodaje izdelkov ne. Če ne bi ljubila svojega dela, ne bi šlo.

In smo napletli do konca – poiščite svojo nit …

Mirjam Furlan Lapanja

Foto: KB