Modrina v pop art stanovanju

Pop art in retro oblikovanje se stapljata v zanimivo mešanico barv in odštekanih predmetov.

Med sanjarjenjem o idealnem stanovanju se po vzore in navdih večkrat zatekamo k modnim revijam in katalogom proizvajalcev, redkokdaj pa pomislimo, da bi nas lahko navdihnili preteklost, spomini ali pa kar stavba, v kateri je naše stanovanje. Kako torej, ali bomo zdaj postavili muzejsko rekonstrukcijo nekdanje opreme? Ni nujno, lahko pa postane določeno obdobje naš navdih.

Spodnje stanovanje leži v Solni, mestu, ki se staplja s Stockholmom. Poslopje sega v trideseta leta prejšnjega stoletja in je bilo pred kratkim obnovljeno.

 

 

Po vsem stanovanju kraljujejo bele stene, ki tako oblikujejo ozadje, na katerem se poigrava barvita oprema. Kotiček za posedanje ob kaminu je sestavljen iz zofe in naslanjačev v retro oblikah in žametni preobleki. Vlogo klubske mizice je prevzel potovalni zaboj, ki ga lahko izkoristimo za shranjevanje predmetov, ki niso v dnevni uporabi.

 

 

Najbolj nas preseneča osupljiva izbira barv: sladoledasta sinja in indigo sta namreč precej meditativni barvi, ko ju uporabljamo v prostorih, ki so namenjeni družabnosti, ju ne pozabimo dopolniti s kontrastnimi barvami, kot sta oranžna in fuksija.

 

 

Za prostorom za kramljanje se v niši skriva prostor za branje in brskanje po knjigah z nenavadnimi eksponati. Prostor deluje kot nekakšen pop kabinet čudes ali spominska soba.

Kdo pa pravi, da sodijo med spomine na otroštvo le punčke iz blaga in avtomobilčki? Mogoče smo kot mali raziskovalci odkrivali skrivnosti človeškega telesa z lutko, ki nam jo je prinesla teta Cilka iz Celovca. Ali pa nam jo je ob prenovi katere od mestnih šol uspelo rešiti, preden je potonila v kosovnih odpadkih. Gotovo bo pritegnila pozornost otrok in mladostnikov, ki se pravkar učijo osnov anatomije.

 

 

Kuhinja po barvi spominja na avantgardno opremo iz tridesetih, na prvi pogled se nam zdi, kot da res izvira še iz tistih časov.

 

 

Ko stopimo bliže, ugotovimo, da je opremljena z vsemi sodobnimi gospodinjskimi aparati, ki se sramežljivo skrivajo za vratci v funkcionalističnem slogu.

 

 

Največja posebnost sinje kuhinje je gotovo polička z vrsto steklenih posodic za sipke kuharske sestavine. Kaj bi se mučili z iskanjem svedrčkov, če jih lahko lepo razvrstimo na vidno mesto?

 

 

Nostalgična jedilnica in zajtrk v spomin na čase, ko še nismo vedeli, kaj so kalorije in ogljikovi hidrati. Zraven sodijo babičine skodelice.

 

 

Iz dnevnega prostora se skozi svetli hodnik podajmo do spalnice. Konjiček s pisanim etno okrasjem vnaša v ta tradicionalno dolgočasni prostor nekaj igrivosti.

 

 

Retro kovčki in misel na potovanja so očitno domača strast, saj so prevzeli dekorativno vlogo tako v garderobi kot v spalnici, kjer dva okrogla kovčka nadomeščata nočno omarico.

 

 

Ob zakonski spalnici je tu še manjša soba, ki je trenutno namenjena počitku. Retro ležalnik, svetilka in telefon v družbi z indigo modro in zelenjem ustvarjajo nostalgično ozračje, ob katerem se bomo težko uprli želji po branju dobrega romana.

 

 

Zamišljena indigo modra se pretaka skozi vse stanovanje in se dopolnjuje s sinjo in barvo lesa. Zaradi belega ozadja, zelenja, barvnih poudarkov in igrivih predmetov je stanovanje kljub retro slogu mladostno in razigrano, starinski predmeti pa se vanj vklapljajo funkcionalno in duhovito.

JS

Foto: hemnet.se