Všečnosti za vikend

Ob spominih na leto 91 gremo na sejem in pohod.

Kaj ste počeli 25. in 26. junija 1991 – če ste že bili na svetu? Se spominjate tistih dni, vročičnosti in negotovosti, vendar hkrati prepričanja, da je prav, da se zgodovina premakne?

Kaj boste počeli na ta datum 20 let kasneje?
 

Napotujemo:  


V soboto, 25. junija 2011 se bo  zgodaj zjutraj  začel pohod po Svarunovi poti s Škofljice – 23 kilometrov čez travnike in skozi gozd boste prehodili ob odlomkih iz knjige Pod svobodnim soncem. Ob poti vidite zanimivo staro in novo arhitekturo individualnih hiš,  domačini pa vas bodo pričakali z domačimi dobrotami in Svarunovim napitkom.  Brezplačno.

  • Soustvarjanja Iški Vintgar 2011

Zavod Rodna Zemlja  v soboto,  25. junija 2011, v Iškem Vintgarju prireja  vseslovensko srečanje, ki bo zanimivo za   ekološko  in alternativno razmišljujoče ljudi. Posvečeno bo med drugim šolanju otrok na domu  in  nastajajočim  ekonaseljem in rodovnim vasem  v Sloveniji.  http://www.rodnazemlja.si/news.php

 

V soboto,  25. junija,  bo ob 10. uri na dvorišču gradu Gewerkenegg v Idriji  florist Ivo Uršič pokazal, kako  oblikovati cvetlične šopke in aranžmaje iz poljskega in vrtnega cvetja. V šopke bo  vpletel tudi idrijsko čipko. Udeleženci delavnice prinesite s seboj vrtne škarje in po izbiri manjšo idrijsko čipko, ki jo lahko svojemu šopku.  Cena delavnice je 15 evrov.

V nedeljo, 26. junija 2011 bo na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem na Metelkovi 2, Ljubljana, od 10. ure do 18. ure nedeljski sejem domače in umetnostne obrti, obogaten z demonstracijami slovenskih rokodelskih mojstrov in  delavnicami za otroke.

Vsako zadnjo nedeljo v mesecu je prost vstop v etnografski muzej, kjer posebno opozarjamo na gostujočo razstavo  iz Venezuele Orinoco,  Indijanci amazonskega deževnega gozda, kjer spoznate življenje in kulturo  staroselskih ljudstev, ki  živijo v deževnem gozdu ob reki Orinoko v južni Venezueli.

Berimo

  • Vrt ali skulptura

Krajinski arhitekt  Charles Jencks spreminja pokrajino  v skulpturo. Guardianov članek o njegovi ustvarjalni zavezanosti.

  • Vse, kar potrebuješ, je ljubezen

Foto: Borut Peterlin

Priloga Bivanje v tedniku Mladina vedno znova objavlja zanimive reportaže in eseje o arhitekturi in urbanizmu.  Tokrat posebej opozarjamo na  predstavitev nekaterih najlepše prenovljenih kraških domačij.

Foto: Borut Peterlin


“Čeprav so Kraševci do Ljubljančanov nezaupljivi in jih tudi po dolgoletnem sobivanju ne sprejmejo za svoje, je vendarle neizpodbitno dejstvo, da je prav Ljubljančanom s svojim denarjem in z delom, z ljubeznijo do Krasa, do njegove stavbne in etnološke dediščine, uspelo ohraniti največ domačij v kraških vaseh,” pravi podžupan Ljubljane, arhitekt Janez Koželj.

  • Med varstvom in kaosom

 

Še en članek iz Mladinine priloge Bivanje o odnosu  Slovencev do prostora. Prof. dr. Davorin Gazvoda, krajinski arhitekt, predavatelj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, se sprašuje, ali bo kriza pripomogla k izboljšanju kaotičnega stanja: »Ob dobri organizaciji, nabavi cenejšega (in žal vse prepogosto tudi cenenega) gradbenega materiala ter dobri sosedski pomoči lahko pridete daleč od Ljubljane do razmeroma velike in poceni enodružinske hiše. Pri tem pa pričakovano prihaja do velikih kontrastov med starimi, vsaj malo tradicionalnimi kmečkimi hišami in novimi nadomestnimi gradnjami, pa ne samo v barvi fasad.«

  • Smetumet


Kulturno ekološko društvo Smetumet je tudi blagovna znamka,  skupne izdelke odlikujejo reciklaža, domiselnost in kdaj humor. Pobrskajte na spletni strani!

Unikatni izdelki in maloštevilne serije so ustvarjeni  iz skrbno zbranih in očiščenih smeti. Po dogovoru vam izdelajo poseben predmet iz vaših osebnih odpadkov,  če  pa se odločite za nakup že narejenih izdelkov,  se oglasite v Zibki in prebrskajte zaloge izdelkov (in odpadkov) v živo. Lahko pa darujete ustvarjalcem svoje smeti, da jih reciklirajo. Izkupiček prodanih izdelkov gre v mošnjiček, ki Smetumetu omogoča osnovno redno delovanje.