Milano 2012 – sodobne kuhinje za vsak okus

Sodobna kuhinja še zdaleč ni le barvit visoki sijaj in nerjaveče jeklo.

Italijanski proizvajalci kuhinjske opreme so se z recesijo spopadli z vsemi svojimi aduti: oblikovalsko spretnostjo, smislom za praktičnost, domiselnostjo in všečnostjo. Letos smo na pohištvenem sejmu videli res veliko zanimivih rešitev, ki bodo navdušile tudi širšo javnost.

Snaidero iz bližnjega Majana pri Vidmu je na sejmu predstavil tako obnovljeno zgodovinsko kuhinjo Idea izpod peresa Paola Pininfarine kot novost, kuhinjski blok Board, s katerim je skušal rešiti prostorske in tudi proračunske težave svojih strank.

 

 

Sistem Board si je zamislil oblikovalec Pietro Arosio. Na polotok iz Coriana, ki meri 90 ali 120 cm, je namestil vrsto kuhinjskih pripomočkov, te pa je po potrebi mogoče prekriti z belimi deskami, ki jih lahko uporabljamo tudi za rezanje.

Nova razporeditev omogoča boljši izkoristek prostora, tako lahko na primer pipo obrnemo kar nad kuhalno ploščo in kar tam natočimo vodo v lonec.

 

 

Pod belimi deskami z žlebički je lepo pospravljenih kar veliko pritiklin za vsakdanjo kuho, na primer začimbe in noži.

 

 

Omarice nad polotokom so opremljene tako, da so predmeti v njih zlahka dosegljivi.

 

Febal iz Pesara je zamisli za novo kuhinjo iskal kar prek razpisa za mlade oblikovalce, na katerem je bila izbrana kuhinja Alicante, ki jo je zasnoval Matteo Beraldi.

Pisanost, razigranost in praktičnost kar vabijo, da odpremo hladilnik in se lotimo dela.

Dinamičnost je razvidna tudi iz priklopne postaje za tablice.

Postavitev Febalove kuhinje Chantal je primerna za kuhinje, ki se zlivajo z dnevno sobo. Prehod med njima ustvarjata otoka, med katerima je steklen pult, namenjen zajtrku ali prigrizku.

Febalova kuhinja Primavera je nastala v sodelovanju z oblikovalcema Matteom Thunom in Antoniom Rodriguezom. Poleg všečnih zaobljenih vogalov je njena odlika tudi trajnostno naravnana proizvodnja.

Scavolini in Diesel sta že nekaj mesecev burila naša pričakovanja. Tako smo bili že pred milanskim sejmom radovedni, kakšno kuhinjo si je za zgodbo o uspešnem življenju zamislil Renzo Rosso s svojo modno hišo. Dozdevalo se nam je le, da bodo pulti imeli v skladu s trendi zašiljen rob  in da bodo površine elementov obrabljenega videza.

Diesel je pred nekaj leti tako kot mnoge druge modne hiše začel snovati svojo kolekcijo za dom. V sodelovanju z Morosom je nastala oprema za dnevni prostor, ki zbuja vtis, da so bili kavči, stoli in mizice prineseni naravnost s kosovnega odpada ali sešiti iz jeansa. Trendovski proizvajalec svetil Foscarini je za Diesel ustvaril luči, ki bi jih težko prisodili temu proizvajalcu elegantnih in pretežno steklenih svetil. Grobe kovinske svetilke so namreč polne nepravilnosti in spominjajo na garažno in obcestno osvetlitev.

Renzo Rosso s svojimi kolekcijami nagovarja tiste, ki v modi iščejo svoj način uporništva. Da se jim ne bi bilo treba preveč truditi z iskanjem lastnega sloga, jim Diesel ponuja svoj recept za uspešno življenje: tako pri oblačilih kot pri opremi za dom je v ospredju retro slog prekaljenih mačkov (in mačk), ki se spretno gibljejo po nočnem življenju in se požvižgajo na zapovedi urejenega življenjskega sloga. Kljub temu so za domišljene in zanimive modne izdelke sicer uporniškega videza pripravljeni nameniti kar lepe vsote.

Garažni slog se tako seli tudi v stanovanje, kjer se rumeni dodatki v slogu petdesetih let pridružujejo pastelno zeleni kredenci iz babičine kuhinje in površinam z obrabljenim videzom.

Veliko dodatkov nas spominja na petdeseta leta – rumeni hladilnik, Foscarinijeva svetila, barski stolčki in keramika. Za tiste, ki jim je malo mar za futuristično pohištvo in raje uživajo življenje tu in zdaj.

Pohištvena industrija se trudi osvežiti svojo ponudbo, proizvajalci oblikovalskih dodatkov pa širijo obseg svoje dejavnosti na opremo za dom. Tako sta se srečala tudi Alessi in Valcucine iz Pordenona, ki slovi po ergonomskih kuhinjah ter trajnostni proizvodnji in materialih. Oblikovanje sta zaupala Nizozemcu Wielu Aretsu.

Plod tega sodelovanja je preprosta, vendar elegantna kuhinja iz Coriana®, ki bo namenjena izključno vlagateljskim poslom.

Wiel Arets je oblikoval tudi armaturne plošče, ki se odlikujejo po širokih odprtinah. Proizvodnjo so zaupali finskemu Orasu.

S skupno kuhinjo sta Alessi in Valcucine želela dokazati, da sta sposobna združiti obrtniško spretnost in uporabo inovativnih materialov. Rezultat je kuhinja, ki nas spominja na belino porcelana Alessijevih servisov.

Poleg oblikovalcev in modnih hiš se na seznamu sodelavcev kuhinjskih proizvajalcev znajdejo tudi proizvajalci elektronike. Pri toskanskem Toncelliju so si zamislili kuhinjo Prisma, s katero se bodo vrnili v prihodnost. V sodelovanju z Experientio so zasnovali kuhinjski pult z vgrajeno tehnologijo iz Samsungove tablice Galaxy.

Vsebine bo mogoče posodabljati kar prek spletne povezave, upravljali pa jih bomo kar prek aktivnega zaslona.

Prisma se odlikuje tudi zaradi svojih posebnih oblik – oblika prizme se pojavlja tako v vodoravni kot navpični smeri elementov.

Toncelli je za najbolj zahtevne stranke, ki imajo rade naravne materiale, pripravil zanimivo sodobno kuhinjo, ki združuje nepričakovane elemente: pult je iz črnega cementa, spodnja vratca so oblečena v temno rjavo usnje, preostala pa so iz masivnega oreha.

Kuhinji je mogoče dodati tudi posebno omaro, za katero so na voljo različne zanimive intarzirane upodobitve. Staro mojstrsko znanje se v novi obliki vrača v sodobna domovanja.

Ar-tre iz Pordenona je predstavil zanimivo rešitev za prostore, kjer se kuhinja staplja z dnevno sobo. Miza na enem koncu prevzame funkcijo police, pod njo so nameščene omarice s predali, takoj za njimi pa je prislonjen kavč. Tako dnevni prostor lepo prehaja v jedilnico, kar omogoča tudi dober izkoristek prostora in zračnost.

Milanski sejem je ponudil vpogled v inovacije in nove trende, po katerih se kuhinje prilagajajo sodobnemu življenjskemu slogu in postajajo vse bolj dovršene. Sodelovanje z oblikovalskimi, modnimi in tehnološkimi hišami postaja bolj pravilo kot izjema in upamo si trditi, da bomo v prihodnosti videli še veliko izvirnih in mamljivih kuhinj.

JS

Foto: Snaidero, Febal, Scavolini, Alessi, Toncelli