Masivni les – Milano 2012

Naravna lepota lesa se vrača v naše domove, letos še posebno v kuhinje.

Masivni les,  ki ga proizvajalci kombinirajo z različnimi drugi materiali, je prevzel trende notranjega in zunanjega pohištva. Oblikovalci uporabljajo tako kose celih debel kot le odrezane deske. Dobesedno. V naše domove se vračajo naravne barve lesa in naravni masivni les. Površina jedilnih miz je izdelana iz lesenih desk, ki razkazujejo starost debla, grče in lubje. Kot da ne bi bila dovolj le groba mizna ploskev, pridružujejo se tudi dodatki, na primer leseni podstavki v obliki odrezanih kosov debel.

Nemški proizvajalec kuhinj Rational je v sodelovanju z matičnim podjetjem Snaidero predstavil svojo vizijo trendovskega lesenega pohištva. Največ pozornosti so poželi detajli iz grobo obdelanega lesa, kombinirani s sodobnimi izčiščenimi linijami funkcionalnih kuhinj.

 

Toplina lesa in narave izžareva tako iz lesenih površin opreme kot iz zanimivih dodatkov, na primer luči iz pletenega šibja, masivnega lesenega opaža in podstavkov žaganih debel. Drevesno lubje in dišavnice v lončkih  s svojozadržano rustikalnostjo dajejo občutek, da smo v zeleni oazi sredi mesta.

Milansko podjetje Riva 1920 predstavlja več zanimivih stolov, dodatkov in opreme v surovem lesu, ki ga občasno kombinirajo s steklom. Za mizico Versa so uporabili stare kole, ki jim pravijo briccole. To so koli, na kakršnih slonijo Benetke, pri Rivi 1920 pa so jih povzdignili v estetsko zanimiv element. Oblikovalec Thomas Herzog je pod steklo potisnil to, kar je dolga stoletja tičalo pod gladino morja. Površino lesa so očistili nesnage, alg in drugih morskih prebivalcev, pustili pa so njihove sledi in odtise.

 

 

Oblikovalec Claudio Bellini je z mizico Venice briccole združil v zanimivo kompozicijo, s katero so se po preobrazbi osvobodile teže stoletij in se znašle na novi stekleni gladini, ki nam v misli privablja sanjave spomine na staro mesto v laguni.

 

 

Miza Woodstock je nastala izpod peresa lastnikov podjetja Riva 1920, Maurizia in Davida Rive. Masivni devetcentimetrski oreh z grčami in grobo obdelanimi robovi sloni na železnih piramidah v naravni barvi. Prvinsko obdelana les in železo vnašata v prostor tako občutek stika z naravo in elemente kiparstva.

 

 

Kuhinjo, ki jo je Riva 1920 predstavila na sejmu, je zasnoval oblikovalec Matteo Thun, ki so ga na letošnjem tednu oblikovanja razglasili za najbolj cenjenega oblikovalca v tujem tisku. Najbolj opazna lastnost je popolnoma naraven videz masivnega oreha, ki se zadnja leta vrača v sodobna domovanja. Do zdaj se je ohranjal pri rustikalnih in klasičnih kuhinjah, medtem ko ga pri modernih kuhinjah nismo videli že od daljnih 80. let prejšnjega stoletja.

 

 

Izčiščene linije, odsotnost ročajev in grob, skorajda neobdelan rob pomožnega otoka le še poudarjajo naravno lepoto lesa.

 

 

Podobno kot drugi je tudi avstrijski proizvajalec masivnega pohištva Team 7 predstavil minimalistične lesene kuhinje brez ročajev, z izjemno preprostimi dodatki, kot sta na primer miza in stol iz masivnega lesa, ki spominjata na tiste, ki jih vidimo pred pastirskimi kočami na planšarijah.

 

 

Les se torej vrača, proizvajalci pa dokazujejo, da njegova lepota nikakor ni izpeta.

 

JS

Foto: Rational, Riva 1920, Team 7