Všečnosti za vikend

Kam to soboto in na cvetno nedeljo? Mi predlagamo …

Predpraznični poudarki: peka, pucanje, pirhi, potica, priprave pač. Pa počitek, pohajanja, prireditve, pomladna prešernost. Pomlad povsod pač.

Napotujemo

  • Predavanja v Trajnicah Strgar

V soboto, 16. aprila, vrtnarija Trajnice Strgar v Črnučah v Ljubljani vabi ob 10. uri na predavanje o trajnicah, ki bo potekalo na prostem, na primerih vzorčnih gred in matičnih nasadov. Predavanje je drugo v seriji predavanj za vse, ki jih zanimajo zanimive trajnice in želijo vedeti, katere vrste sadimo skupaj, kako oskrbujemo trajnice, katere so letošnje novosti … Brezplačno.

 

 

V ljubljanskem živalskem vrtu bodo to soboto uradno odprli afriško igrišče. Pester, afriško obarvan program se bo začel ob desetih: zvrstili se bodo koncerti in delavnice. Natančen program je objavljen na spletni strani živalskega vrta. Nova igrala so nadvse vabljiva …

Od 6. do 30. aprila bo v Galeriji Fotografija na Mestnem trgu 11 v Ljubljani na ogled tematska didaktična razstava o fotografiji za otroke. Razstava vključuje dela slovenskih in tujih fotografov.

 

Stojan Kerbler: Janezek, 1973

Didaktična tematska razstava IRA FOTOGRAFIRA o fotografiji za otroke je zasnovana v skladu s sodobnimi muzeološkimi principi po principu otroškega muzeja. Namenjena je predšolskim otrokom in otrokom prve triade OŠ v spremstvu staršev ali vzgojiteljev, ki lahko na razstavi samostojno odkrivajo in raziskujejo fotografije. Otroke bo po razstavi popeljala Ira, deklica, ki ima bolj kot vse na svetu rada fotografijo, zaradi česar ne gre nikamor brez svojega velikega fotoaparata.

Že tradicionalna vinska prireditev Brda in vino v Šmartnem 16. in 17. april bo ta konec tedna napolnila šmartenske gase. Ohranjena arhitektura starodavne utrjene vasi z žbatafurji, ganki in ozkimi ulicami pričara čarobno in pravljično razpoloženje. V kleteh Šmartno ponudi obiskovalcem v pokušino vrhunsko vino preko 30 briških vinarjev in tudi vinarjev z italijanske strani Brd. Ob vinu se obiskovalci lahko seznanijo z značilno briško kuhinjo in pridelovalci briških dobrot; čebelarji, oljkarji, sadjarji … Oba dneva bogatijo predavanja o vinski tematiki in kulinariki ter pester kulturni program (gledališče, film, glasbeni nastopi, likovni ex tempore …). Ves program je objavljen na spletni strani.

 

Foto: KB

V Hiši umetnosti v Šmartnem v Brdih pa do 2. maja razstavlja Martina Žerjal. Slikarska razstava »DOMUS ANIMA« je polna rožne poetike in rožnih barv.

 

  • Ljubenske potice

 

Zadnja nedelja pred veliko nočjo je cvetna nedelja, ki jo verniki zaznamujejo z blagoslovom zelenja v cerkvah v spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem. V Sloveniji poznamo veliko vrst butar in šopov zelenja. Najbolj posebne in izvirne so butare ali »potice« iz Ljubnega ob Savinji, ki so od lani upodobljene tudi na znamkah Pošte Slovenije. Oblikovane so iz zelenja, plodov in lesa kot predmeti, orodja, živali. Po nekaterih virih naj bi tako obliko butar začeli na Ljubnem izdelovati proti koncu 19. stoletja. Danes so ljubenske »potice« izjemna oblika ljudske ustvarjalnosti, zato v jutri obiščite Ljubno in prisostvujte obredom v tamkajšnji cerkvi.

 

  • FABULA 2011: Vstopimo v svet Cezarja Aire

V soboto, 16. aprila 2011, bo od 16. ure v stavbi ZRC Sazu, Novi trg 2, Ljubljana literarno dogajanje v okviru obiska argentinskega pisatelja Cezarja Aire v Sloveniji. Potekale bodo otroške delavnice, glasbeni dogodek, literarno branje, nastop impro lige ŠILA inr koncert Vesne Zornik.

 

Berimo

 

Opozorjeni smo bili na članek na Mladini spletni strani o nedopustnem načinu obrezovanja, pravzaprav obglavljanja dreves, ki jih trajno pohabi. »Obglavljena drevesa so nefunkcionalna, vizualno neprivlačna in zaznamovana do konca svoje rastne dobe,« opozarja krajinska arhitektka Darja Matjašec, ki je na socialnem omrežju Facebook ustanovila skupino proti obglavljanju dreves.

Jagodni izbor nepremičninskih oglasov – tak je podnaslov tega bloga. Za vse, ki nejeverno beremo nepremičninske oglase v Sloveniji. Kaj bi se razburjali, sarkazem in ironija pokažeta, da je cesar gol! No ja, nekajkrat pa pisec ustreli mimo.

 

 

In ne, nič ni narobe z vašim ekranom, to je fotografija, pobrana iz oglasa za nepremičnino v Piranu. Širokokotni objektiv. Podpis pod sliko: »Bolj narazen, draga« (Piran, 85 kvadratnih metrov, 400.000 EUR)

Navdušemo zremo v trgovinice

Petit Collage – etsy

 

Nova kolekcija blaga v trgovini tekstilnih nebes Robert Kaufamn in sicer linija vozil by Laurie Wisbrun

 

foto: Laurie Wisbrun

Ravno pravšnja zbirka za vikend namenjen tudi čiščenju. Boste ali ne boste?