Fotografiranje notranjih prostorov

Namigi za dobre fotke, avtor: Klemen, www.brumec.org

Imate lepo in zanimivo stanovanje, imate fotoaparat in zdi se, da vas nič ne more ustaviti na poti do dobre fotografije. Vseeno pa vam ponujamo nekaj uporabnih namigov, ki vam lahko olajšajo delo.

Notranji prostori so običajno lahko precej temni (vsaj v primerjavi z vrtom za hišo, kajne?) in zaradi tega ima lahko fotoaparat manjše težave. Avtomatika to običajno poskuša rešiti z uporabo bliskavice, ampak to ni najbolj optimalna rešitev, saj odboji svetlobe lahko povzročijo kup neenakomerno osvetljenih delov, trdih senc in čudne bleščeče dele pohištva. Našega stanovanja pa si ne želimo predstaviti na ta način, mar ne? Če uporabljate fleš, potem je bolje, da ga usmerite proti stropu, od kjer se svetloba odbije in razprši. Pri kompaktnih fotoaparatih to lahko storimo zelo preprosto – pred fleš postavimo košček belega papirja, ki ga pod kotom usmerimo proti stropu. Papir svetlobo preusmeri in tako se zlahka znebimo neželenih (in precej neestetskih) odsevov.

Druga, morda še »lepša« možnost, pa je, da naš fotoaparat postavimo na stativ, izklopimo bliskavico in sprožimo. Ker bo aparat potreboval več časa, da zbere zadostno količino svetlobe, nam bo stativ prišel še kako prav. Če stativa nimamo, lahko aparat postavimo tudi na kakšno drugo stabilno površino, recimo kuhinjski pult, nočno omarico ali kaj podobnega. Oblazinjeni stoli tu niso najboljša izbira. Vseeno moramo paziti, da aparata ne premaknemo med proženjem. Tu lahko uporabimo še en trik. Večina aparatov podpira možnost fotografiranja z zamikom. Saj veste, to je tisto, ko hočete narediti skupinsko fotografijo, kjer boste tudi vi na sliki, pa aparat sprožite »s timerjem« oz. s časovnim zamikom, ki vam omogoča, da stečete do ostalih in s svojo prisotnostjo polepšate fotografijo. Taista funkcija pa je uporabna tudi pri slikanju z daljšimi časi, ko ne želimo stresene slike. Nastavimo »timer« (običajno 2, 5 ali 10 sekund; najkrajši možni čas bo povsem dovolj, saj želimo le sprožiti brez tresenja), sprožimo, počakamo nekaj sekund, aparat se sproži, zajema sliko (kar lahko traja tudi nekaj sekund, odvisno od razpoložljive svetlobe) in naredi posnetek. Ne pozabimo – fleš naj bo izklopljen.

Pri fotografiranju z uporabo stativa (ali nočne omarice) je priporočljivo aparat prestaviti tudi v enega od ročnih načinov. Običajno fotografiramo v ti. »zelenem območju«, z avtomatiko, ki bo želela popolno in enakomerno osvetljeno fotografijo. Če pa imamo kak zanimiv hodnik ali dnevno sobo s posebno osvetlitvijo, potem lahko premaknemo na napredno možnost Tv oziroma S (Time value oziroma Shutter; običajno ima aparat poseben kolešček za to), ki nam omogoča nastavljanje časa, ko bo fotoaparat zajemal sliko. Najprej lahko poskusimo čas nastaviti na eno sekundo (bržkone bo pisalo nekaj v stilu 1″), potem pa po potrebi ta čas krajšamo (če je fotografija presvetla) ali daljšamo. Na ta način lahko zares ujamemo tisto ambientalno svetlobo, ki pričara prijetno vzdušje v našem stanovanju.

Vedno poskusimo narediti fotografijo celotnega prostora, s katero predstavimo postavitev pohištva, nato pa se lotimo zanimivih detajlov. Pri slikanju detajlov je uporaba stativa nepraktična (ker bi morali ves čas prestavljati stvari), zato se bolj splača uporabiti fleš, ki ga odbijamo od stropa ali bližnje stene (ne pozabimo, direkten fleš nam lahko hitro uniči sicer lepo fotografijo). Pomembna je tudi perspektiva, zato poskusimo biti na isti višini kot objekt, ki ga fotografiramo. Če recimo slikamo lučko na nočni omarici, se bo potrebno spustiti nižje. Na ta način dobimo precej lepšo sliko kot če bi jo le slikali od zgoraj. Posebej pomembno je to tudi v primero, ko skušamo ujeti celoten prostor. Slikanje iz kota z dveh metrov višine ni najboljša ideja. Vseeno pa ste lahko kreativno, sploh pri slikanju kakšnih stolov, foteljev in podobnih reči, ko se lahko spustite čisto do tal in poskusite objekt ujeti od spodaj. Tako dobimo nekoliko neobičajen kot, ki pripomore k še večji zanimivosti fotografije.

avtor: Klemen, www.brumec.org

Fotografiranje notranjih prostorov

Imate lepo in zanimivo stanovanje, premorete fotoaparat in zdi se, da vas nič ne more ustaviti na poti do dobre fotografije. Vseeno pa vam ponujamo nekaj uporabnih namigov, ki vam lahko olajšajo delo.

Notranji prostori so lahko precej temni (vsaj v primerjavi z vrtom za hišo, kajne?), zato ima lahko fotoaparat manjše težave. Avtomatika to običajno poskuša rešiti z uporabo bliskavice, vendar to ni najbolj optimalna rešitev, saj odboji svetlobe lahko povzročijo kup neenakomerno osvetljenih delov, trdih senc in čudne bleščeče dele pohištva. Našega stanovanja pa si ne želimo predstaviti na ta način, mar ne? Če uporabljate bliskavico, potem je bolje, da jo usmerite proti stropu, od koder se svetloba odbije in razprši. Pri kompaktnih fotoaparatih to lahko storimo zelo preprosto – pred bliskavico postavimo košček belega papirja, ki ga pod kotom usmerimo proti stropu. Papir svetlobo preusmeri in tako se zlahka znebimo neželenih (in precej neestetskih) odsevov.

Druga, morda še »lepša« možnost, pa je, da naš fotoaparat postavimo na stojalo, izklopimo bliskavico in sprožimo. Ker bo aparat potreboval več časa, da zbere zadostno količino svetlobe, nam bo stojalo prišlo še kako prav. Če ga nimamo, lahko aparat postavimo tudi na kakšno drugo stabilno površino, denimo na kuhinjski pult, nočno omarico ali kaj podobnega. Oblazinjeni stoli  niso najboljša izbira. Vseeno moramo paziti, da aparata ne premaknemo med proženjem. Tu lahko uporabimo še en trik: večina aparatov podpira možnost fotografiranja z zamikom. Saj veste, to je tisto, ko hočete posneti skupinsko fotografijo, kjer boste tudi vi na sliki, pa aparat sprožite »s timerjem« oziroma s časovnim odmikom, ki vam omogoča, da stečete do drugih in s svojo prisotnostjo polepšate fotografijo. Taista funkcija pa je uporabna tudi pri slikanju z daljšimi časi, ko ne želimo “stresene”, nejasne slike. Nastavimo »timer« (običajno 2, 5 ali 10 sekund; najkrajši možni čas bo povsem dovolj, saj želimo le sprožiti brez tresenja), sprožimo, počakamo nekaj sekund, aparat se sproži, zajema sliko (kar lahko traja tudi nekaj sekund, odvisno od razpoložljive svetlobe) in naredi posnetek. Ne pozabimo – bliskavica  naj bo izklopljena.

Pri fotografiranju z uporabo stativa (ali nočne omarice) je priporočljivo aparat prestaviti tudi v enega od ročnih načinov. Običajno fotografiramo v tako imenovanem »zelenem območju«, z avtomatiko, ki bo želela popolno in enakomerno osvetljeno fotografijo. Če pa imamo kak zanimiv hodnik ali dnevno sobo s posebno osvetlitvijo, potem lahko premaknemo na napredno možnost Tv oziroma S (time value oziroma shutter; običajno ima aparat poseben kolešček za to), ki nam omogoča nastavljanje časa, ko bo fotoaparat zajemal sliko. Najprej lahko poskusimo čas nastaviti na eno sekundo (bržkone bo pisalo nekaj v stilu 1), potem pa po potrebi ta