Všečnosti za vikend

Predlogi in nam všečni zapisi tega tedna

 

Napotujemo:

Ilustracija: http://www.katrinwiehle.de/blog_2/

Gregorjevo je slovensko valentinovo! Jutri, v soboto, 12. marca, na gregorjevo, se ptički ženijo – in z njimi praznujejo naši zaljubljenci. Po starem običaju so dekleta nekoč na gregorjevo gledala v nebo, da bi uzrla ptico: kakršna je bila ptica, tak bo njen mož. Gregor Veliki se je rodil okoli leta 540 v Rimu in je bil papež in cerkveni učitelj. Še danes uporabljamo koledar, ki ga je on vpeljal in se po njem imenuje gregorijanski koledar. Sicer pa sveti Gregor prinaša luč, saj se dan vse bolj daljša.
Na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji predvsem v obrtniških in delavskih krajih na predvečer praznika ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih “gregorčki”) v vodo. Po starih šegah namreč na ta dan sv. Gregor “luč v vodo vrže”.

V petek, 11. marca 2011 ob 17.30 bodo otroci  v Eipprovi ulici v Ljubljani  spuščali po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra društvo že šestnajsto leto zapored pripravlja tradicionalno otroško prireditev ”Pozdrav pomladi – Gregorčki”. Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

 

Danes, 11. marca,  ob mraku  ob mraku spuščajo barčice v Kropi na bajerju in v Kamni Gorici po potočku ob Kapusovi graščini v starem vaškem jedru.

Niz prireditev  ob gregorjevem v Tržiču bo vrhunec dosegel danes zvečer ob 18. uri: sprevod z baklami po Trgu svobode do nabrežine Tržiške Bistrice nasproti Kulturnega centra Tržič in spuščanje gregorčkov po vodi.

Jutri, v soboto, 12. marca 2011, vabijo na Bled na ornitološko pot in na Gregorjevo tržnico! Tam bodo zaljubljenci lahko kupili izvirne gregorjeve spominke, rokodelske izdelke in pecivo. Potekale bodo tudi različne delavnice.

V nedeljo, 13. marca 2011, ob 14. uri bo na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini potekalo mednarodno revijalno srečanje otroških folklornih skupin s turistično tržnico izdelkov, primernih za predvelikonočni čas in s poudarkom na kulinarničnih značilnostih okoliških krajev.

Po svetu potujoča razstava najboljših oblikovalskih in oglaševalskih rešitev v minulem letu bo do 10. aprila gostovala v Galeriji Jakopič v Ljubljani. Razstavljeni so tiskani in TV-oglasi, interaktivno oblikovanje, celostne grafične podobe, fotografije, embalaže, študentska dela, ilustracije, plakati in oglaševalske akcije.
Ob nedeljah je ob 16.30 javno vodstvo po razstavi.

Fotografska razstava v Fotogaleriji Stolp, Židovska 6, v Mariboru je na ogled do 26. marca. Fotogalerija Stolp je odprta od torka do petka od 14. do 18. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure. Razstavljajo trije fotografi: Iris Anam Cara, Petra Draškovič in Aleš Gregorič. Ponujajo nam sprehod z medvedi Skalnega gorovja, trenutke, ko se nas dotakne svetloba in imaginarne portrete posameznikov.

 

UGM predstavlja pregled vizualnih umetniških del skupine Laibach, ki so nastala v treh desetletjih njihovega provokativnega delovanja. Največja razstava umetniškega kolektiva Laibach v Sloveniji doslej je na ogled do 17. aprila 2011 v Umetnostni galeriji Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor.    Laibach je soustvarjal naš kulturni kontekst, zato je ogled močno priporočen!

V Galeriji Hiše kulture Šmartno v Brdih bodo v soboto, 12. marca 2011, ob 20 uri odprli razstavo Lučana Mariniča “Obisk”. Lučano Marinič živi in ustvarja v Novi Gorici. Njegovo spoznanje umetnosti se začenja z radovednostjo in nadaljuje z radoživostjo. Svet okrog sebe spreminja v sliko ali umetniški izdelek. Ob odprtju bo nastopila glasbena skupina Toma iz Italije.

Še napotilo za sredo!

  • Na krokarjevi jasi – v sožitju z naravo

V sredo, 16. marca, bo ob 18. uri v Botaničnem vrtu v Ljubljani predavanje o vrtu Alenke Gorza Jereb in Sama Jereba. Lastnika, ljubitelja narave, pri njegovem nastanku nista posekala niti enega drevesa in sta le minimalno preoblikovala teren. Ta je zaradi svoje raznolikosti omogočil, da so na jasi nastale sončne gredice, zanimiv vodni motiv, gredice, namenjene ljubiteljicam sence, dva skalnjaka in zanimiva posebnost – mahovnjak. Posamezni deli vrta neopazno prehajajo drug v drugega in tudi meje med vrtom in gozdom ni opaziti.

 

Za branje in navdih priporočamo:

  • Labodja pesem supermoči: Ruska skrita arhitektura (Swansongs of a superpower: Russia’s secret architecture)

Počitniški sanatorij na Jalti, 1984, foto: Frédéric Chaubin

 

Kaj se zgodi, če francoski fotograf med sprehodom po tbilisijski tžnici najde knjigo o sovjetski arhitekturi? Preberite članek v Guardianu!

Foto: http://www.urbantravelblog.com/photos/london-canals

 

Skupinski blog  potopiscev in fotografov. Dobri pisci vam pripovedujejo o zanimivih krajih in predstavljajo svoje izkušnje in utrip obiskanih krajev. Sveže pisanje, zanimive izkušnje, fotografi prispevajo dobre fotke!

  • Risanke

 

Za konec pa blog, ki bo razveselil male in velike, mlade in stare: blog Risanke v Sloveniji. A je to? To je to! Veliko užitka ob gledanju!