Vrt v lončkih 24: zgodnjespomladanske zasaditve

Spomladi spet sadimo v lonce, posode in korita – kakšen bo letošnji izbor rastlin?

Pomlad se napoveduje in spet si želimo vrtnarjenja v lončkih: kakšne so lahko  zgodnjepomladanske zasaditve?  Morda smo jeseni posadili nekaj čebulic?

 

 Foto: Netherlands Flower Bulb Information Center

Ta zasaditev v starih gumijastih škornjih je simpatična: igra rumenih in modrih obuval in cvetov v teh barvah. Če ste jeseni zamudili priliko, morda lahko zdaj presadite nekaj čebulic v lončkih …

 

 

Tisti, ki so jeseni posadili različne čebulice, zdaj že opazujejo klitje popkov. Narcise (Narcissus) so zelo hvaležne rastline. Preprosta cinasta posoda z gosto posajenimi narcisami je lepa par tednov – odvisno od dnevnih temperatur. Sort pa je tudi toliko na voljo, da lahko sestavljate pisane združbe od čisto belih do temnorumenih nians.

 

 

Hijacinte (Hyacinthus orientalis)! Razkošno dišeče rastline z bogatim cvetnim klasom v odtenkih od temno purpurne do bele in modrovijolične. Vsaj 14 dni bodo lepšale našo pomlad. V tej zasaditvi se prijazno družijo s sinjemodrimi  hrušicami (Muscari armeniacum).

 

Tulipani pa so skoraj sinonim za pomlad v vrtu.

 

 

Kljub več poskusom in posvetom z vrtnarji mi še ni uspelo, da bi moji tulipani različnih sort zacveteli hkrati. Morda zato, ker sem si izmišljevala preveč zapletene barvne zgodbe, na primer belo-zelene odtenke ali dramo v oranžno-vijolični barvi? Nekoč mi bo uspelo nekaj podobnega, kot so ti lonci s tulipani od vijolične prek rožnate do rdečerjave!

 

 

Pomladna zasaditev proti pomladni utrujenosti. Rdeči dren (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire), hojhera, oranžni  tulipani (Tulipa ‘Orange Emperor’) in modre hrušice  (Muscari armeniacum ‘Christmas Pearl’). Veliko energije, kajne?

Naše vrtnarije sadilni material naveliko nabavljajo pri firmi Kientzler. Zato se splača pogledati sadilne predloge, ki jih ponujajo v tej velevrtnariji. Podjetje stavi na kombinacije cvetočih enoletnic, dvoletnic in trajnic in zelenja. Seveda zagotavlja, da so seme in sadike kakovostna izbira preverjenih sort.  Kot ljubiteljski vrtnarji v lončkih se navdušujemo nad svežimi barvnimi vtisi.  Za danes bomo predstavili dve zasaditvi, naslednjič bomo nadaljevali.

 

 

 

Ta sestav je daleč od običajnih spomladanskih lončnih zasaditev: malo roza, malo rumeno, malo modro. Že terakotni lonci dajejo barvno zapoved: topli toni od rdečerjave do rumene. Za večjo napetost nekaj vijolične. Zasaditev sestavljajo   jeglič ali trobentica s polnimi cvetovi (Primula Belarina ‘Nectarine’) in šebeniki treh sort  (Erysimum cheirii POEM ‘Bicolor’, ‘Orange Zwerg’, RYSI ‘Bronze’). Toda šele necvetoče rastline dodajo eleganco: pisanka (Phalaris arundinacea ‘Dwarf Garters’), ki ima tokrat rožnato nadahnjene konice listov, hojhera, ognjeni dež (Heuchera ‘Crème Brûlèe’) in sitec (Scirpus ‘Fiber Optic Grass’). Tako zasaditev se bi lahko lepo prenavljalo skozi vso rastno sezono.

Več loncev, vsak s svojo zgodbo: v ozadju stoji lonček  z mahkom  ‘Scotch Moss’, v naslednjem loncu je nevpadljiva hojherela (Heucherella ‘Spring Symphony’).
Šebenik (Erysimum cheirii ‘Winter Orchid’) v močnih odtenkih rjasto rdeče in vijolične narekuje razpoloženje skupini, šebenik sorte  Poem™ ‘Lavender’ v ozadju pa je za lirični podton.

Tako, nekaj je nasajenega, naslednjič pa nadaljujemo z zasaditvijo loncev, posod in korit v zgodnji pomladi!