Tulipani, narcise, hijacinte – kdaj jih sadimo?

Kdaj sediti spomladanske čebulnice? Jeseni.

Tulipani, narcise in hijacinte so najbolj prepoznavne zgodnje spomladanske cvetoče čebulnice. Ni težko odgovoriti, kdaj sadimo spomladanske čebulnice, kajne? Konec septembra in v mesecu oktobru je čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo razveseljevale zgodaj spomladi. Zgodnje sajenje omogoča čebulicam, da se dobro ukoreninijo v segretih tleh. Čebulnice posadimo v globino, ki je 2x višja od čebulice, vsekakor je bolje saditi pregloboko kot preplitvo. Kako globoko pa je odvisno tudi od zemlje, kamor boste sadili. Če so vaša tla težka in zadržujejo vodo, bo potrebno zemljo zrahljati s primešanim peskom. Vsekakor v tem primeru čebulnice sadite plitveje, kot bi jih v sipki prepustni zemlji.

 

 

V vrtnarskih centrih boste našli veliko izbiro Narcis. Narcise lahko izberete v barvnih odtenkih od bele do močno rumene.

 

 

Tulipani so pravzaprav sinonim spomladanskih vrtov. Obsežna barvna paleta vam omogoča, da lahko izberete kombinacijo, ki vam je všeč, ki obogati vaš vrt ali polepša vaše posode.

 

 

V jesensko – zimsko zasaditev z mačehami podtaknite tulipanove čebulnice, spomladi bodo delali družbo takrat razkošnim cvetovom mačeh.

 

 

Hijacinte – skandinavci jih radi silijo in jih imajo na svojih mizah že v času božica, vsekakor pa takoj januarja. Cvet ima zelo močen vonj in ni primerna sobna rastlina za tiste, ki so občutljivi na vonje. Na vrtu pa njihov vonj zgodaj spomladi privablja prve žuželke.

 

 

Malce pozabljeni pa so okrasni luki (Allium giganteum), ki pa se zopet vračajo na naše vrtove. Pomlad leta 2012 bo pomlad okrasnih lukov.

 

 

Veste, da so kot okrasno cvetje uporabna tudi navadna jedila čebula in česen, če nam uideta v cvet? Ter drobnjak? Torej naj vas ne skrbi, če vam kdaj kaj uide v cvet, za dekoracijo bo v redu.

 

Za konec vas želimo spomniti na zelo dobre ideje, ki smo jih predstavili v dveh naših člankih: Kaj cveti zgodaj spomladi in Zgodnje spomladanske zasaditve. Ideje za spomladanski raznoliki cvetoči vrt, da vas ne bodo obkrožali samo tulipani, narcise in hijacinte.

foto: KB, PS