Vrt v lončkih: Zimske zasaditve

Tudi pozimi lahko na balkonu ali terasi zeleni in cveti.

Začenja se zima – bo naš vrt v lončkih ostal zelen in cvetoč na okenskih policah, balkonih, terasah, pred vhodi? Bo. Že jeseni smo zasajali tako, da bodo zasaditve čim dlje lepe. Poglejte Vrt v lončkih 21 in Vrt v lončkih 22!

Jeseni se vrtnarije napolnijo s sadikami jesenske in pomladne rese, heb, okrasnega zelja, skimij, telohov, mačeh, najdemo lahko manjše sadike iglavcev, stojala pa so polna zavitkov s čebulicami tulipanov, krokusov, hijacint, narcis in drugih spomladi cvetočih čebulnic.

 

 

Mi smo izmed čebulnic izbrali spomladanske krokuse. V korito smo nasuli plast zemlje in nanjo razporedili čebulice – po navodilih z zavitka.

 

 

Da korito ne bo golo čakalo na pomladno brstenje in cvetenje, smo k čebulicam posadili še jesensko reso

 

 

eno od sort heb in zimzeleni šaš (Carex morrowii ‘Variegata’).

 

 

Komaj čakamo, da bodo na pomlad pognali še krokusi.

 

 

Tudi v to korito smo posadili čebulice krokusov, nad nje pa za zelenje dve hebi, manjši brin in bršljan. Zelenju smo dodali modrovijolično okrasno zelje (Brassica oleraceae). Križ­ni­cam (Bras­si­ca­ce­ae) v obliki zelja, ohrovta, cvetače in podobno je pozimi itak mesto v loncu in na krožniku,  ohrovt pa je  lahko tudi privlačna okrasna rastlina, “po domače” mu rečemo okrasno zelje.

Rozete pisanih listov – belih, kremnih, purpurnih, rožnatih, vijoličnih, rumenih – prinašajo razkošne, močno opazne barvne poudarke v zimske zasaditve. Nekatere sorte  se zaradi velikosti bolje obnesejo na gredi, manj razrasle sorte pa lahko posadimo celo v dokaj majhen cvetlični lonček.  Ko se temperature spuščajo, postanejo vehasto razporejeni listi vedno bolj žarečih barv. Prenesejo mraz do  do -15 sto­pinj Cel­zi­ja in so privlačne  do zadnjih zimskih mesecev.

Zgornje korito je poleti napolnjevala homulica, jeseni smo dodali hermeliko, skimijo (Skimmia japonica), bršljan, travo in mačehe.

 

Tudi že v zgodnji jeseni prenovljeno korito na spodnji fotografiji s hermeliko, bilnico, hojhero, homulico in meliso smo polepšali z okrasnim zeljem v beli barvi.

 

 

Travo imperata (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) smo obsadili z dvema jesenskima resama v beli barvi.  Navdušujoče.

 

 

To pa je skromnejša, manj opazna zasaditev s  stožčastim klekom (Thuja occidentalis ‘Smaragd’), ki ga Slovenci čisto preveč sadijo za živo mejo, skimijo (Skimmia japonica) in rožnato jesensko reso. Prihodnje leto gresta grmovnici v večjo posodo.

 

“Glej, glej, kaj vse se lahko sadi za zimo,” reče mama, ki je doslej svoj vrt v lončkih zasajala samo za toplejši del leta! Navdušena je nad novo podobo svojih korit in posod. In pozimi ni treba toliko zalivati, tako da bo manj dela in skrbi!

 

 

Tudi pozimi bo naš vrt v lončkih  zelen in  pisano cvetoč, kdaj pa ga bosta krasila še ivje in sneg na okenskih policah, balkonih, terasah, pred vhodi.

 

Foto: KB