Vrt v lončkih, tretji del

Oblikovanje s strukturo in barvami

Ko se lotevamo zasnove naših vrtov v lončkih, na kaj najprej pomislimo? Seveda  na cvetje. Slapove cvetov. Toda če želimo usklajeno celoto, moramo sprejeti dejstvo, da je cvet samo smetana na torti, ki se jo hitro poliže, beri, rastline rade kmalu odcvetijo. Če pa je preveč smetane, je človeku rado slabo … Namesto tega se ustavimo pri samih strukturah rastlin, oblikah njihove rasti, listov. 

Stebla, listi, oblika

Zasaditev v loncu je zgrajena na strukturnem in  barvnem kontrastu. 

Če želimo ustvarjati kontraste, bomo sadili skupaj rastline, ki se močno razlikujejo po obliki rasti: med nizke polegle grmaste rastline bomo na primer posadili visoko rastlino z opazno velikimi listi.

Tri sočnice v enakem odtenku  niso dolgočasne, ker ima prva drugačne liste, druga pa izstopa s svojim debelcem.

Grobi listi vedno dajo rastlini  mogočen videz, podoben učinek dosežemo z gostimi  kroglastimi ali stebrastimi rastlinami. 

 

Zamolklo rdeča ešverija med pušpani, šibastim grmom in pritlikavim borom

Okrogle in stebričaste strukture so zelo primerne tudi za moderne minimalistične zasaditve ali  za imenitnejše stavbe  zgodovinskih slogov.

Dva visokodebelna, kroglasto postrižena lovorja kot ogrodje klopi – tudi ideja za domače mojstre, kajne?

 Versailles: baročni park soustvarjajo rastline v loncih.  

Pozor: zlasti viseče rastline ali  rastline s klobučasto rastjo sadite preudarno in jih kombinirajte z umirjeno družbo!

Če pa želimo  umirjene in harmonične površine, potem sadimo skupaj rastline s podobno obliko rasti.  Drobne enakomerne liste, gosto rast poživimo z s strukturnimi razlikami med rastlinami: listi so lahko puhasti, dlakasti, svetleči ali poprhnjeni, listne žile izstopajo ali so neopazne. 

Pušpani za maksi minimalistični učinek

Primerni za  členitev so šopi trav.

Zasaditev Ruth Reš z njenega bloga

Tudi skupine lončkov na terasah, pred vhodom ali kje drugje ustvarjamo po podobnih likovnih načelih kot zasaditve v posameznih posodah.

Barve, barve, barve

Barvni krog: osnovne barve, sosednje barve, čiste barve, barvni trikotnik, komplementarni barvi, pastelni odtenki …


Naslednji oblikovalni element so  barve – saj se še spomnite barvnega kroga iz šole?  Načeloma imamo štiri možnosti:

  • kombiniramo dve  komplementarni barvi  –  to sta barvi, ki ležita nasproti na barvnem krogu, zato med njima vlada velika napetost. Ublažimo jo lahko z bolj pastelnimi ali zelo temnimi odtenki.

Svetlordeči cvetovi gorenjskega nageljna skupaj s sivkasto zelenimi listi ustvarjajo opazen kontrast na spranem pročelju iz skodel.

  • barvno prelivanje – sosedenje barve  v barvnem krogu  ustvarjajo harmonične kombinacije, ki pa so lahko kdaj nekoliko puste. Takrat jih poživimo s kancem komplementarne barve.

Pastelni odtenki sosednjih barv: clemantis in astilbe lahko zasadimo tudi v lonce!

  •  enakokoraki barvni trikotnik     –  barvni trozvok je sicer oster, vendar harmoničen. Z vrtenjem trikotnika lahko dobimo veliko kombinacij.

Barvni trikotnik je varnejša izbira v pastelni različici.

  • barvni četverozvok – ste mojstri z izurjenim očesom? Potem se požvižgajte na zgornje tri možnosti in ustvarjajte  z več barvami – ampak če vam bo spodletelo,  garancije pri materi naravi je boste mogli uveljavljati, sosedje pa vas bodo to rastno sezono črno gledali!   Posebno se varujte linča, če ste  flopnili že pri barvi fasade! Vendar so tudi take kombinacije zelo dobre, če npr.   kombiniramo tri barvne sosede z belo  barvo ali zelo nežnim komplementarnim odtenkom.

 FOTKA

Še nekaj namigov: a okolico smo že omenili? Upoštevajte jo! Res imate pravico do izbire, toda konča se pri pravicah vaših sosedov, da jih ne bolijo oči ob eksploziji na balkonu ali oknih! Zato barvno shemo gradite na gradivih vaše stavbe in okolice. Načeloma v stisnjenih okoljih in na majhnih površinah uporabljate manj barv! Na podeželju se izogibajte eksotičnim rastlinam v vpadljivih barvah, lahko pa se zgledujete po pisanem kmečkem garteljcu!

Gustav Klimt: Kmečki vrt 


Določite razmerje med vodilno barvo in dopolnjujočimi barvami! 

In najpomembnejše: zelena je zakon! Z odtenki ustvarja podlago za vaše umetniške nanose pisanosti. Čim več barv uporabljate, tem bolj umirjeno naj bo zeleno ozadje. In zelena ni ena sama, ogromno odtenkov premore. Če   se odločite za samo eno barvo cvetov, se pa lahko igrate z zeleno!
Pastelni odtenki pridejo do izraza od blizu.
 
Zelena, zelena, zelena … z nekaj svetlo rožnate: nemezija (Nemesia Safari pink), rdečerjava okrasna kopriva (Solenostemon), šaš (Carex), gavra (Gaura), pepeluška (Senecio cineraria), aloja, limonasto zelena okrasna kopriva (Solenostemon), iskrivka ali hojhera (Heuhera)

Kdaj se za navdih splača pogledati, kako to počnejo mojstri. Nekaj imenitnih saditvenih kombinacij 
v večjih loncih, ki vse gradijo na kontrastih med strukturo in barvami:
Limonasti ples

hakonska trava (Hakonechloa macra) ‘All Gold’
ksantosoma, karibsko zelje  (Xanthosoma ‘Lime Zinger’) – rastlina je  tesna sorodnica tara in  Caladiuma  in se jo napačno navaja pod imenom slonje uho
hojhera, iskrivka  (HeucheraMahogany’)
hojhera (Heuchera ‘Lime Rickey’)
podlesna kadulja (Salvia nemorosa)

Osnovna barva kompozicije je limonasto rumenozelena, vmes je vrinjena hojhera v mahagonijevih odtenkih. Piko na i pa naredi kadulja s svojimi modrovijoličnimi drobnimi socvetji.

Hakonska trava se nežno pobeša s tenkimi stebli in listi in mehča trdo kovinsko glazuro cvetličnega lonca. Vmes se nanizajo peterokrpasti listi hojhere, socvetja so čipkasto drobcena, salvija pa cveti v klasih. Nad vse pa se dvigajo velike listne ploskve karibsklega zelja na dolgih rahlo usločenih steblih. Primerna zasaditev za polsenco.
 Purpurna strast
taro ali kolokazija (Colocasia ‘Black Magic’)
pisanolista kavkaška spominčica (Brunnera ‘Jack Frost’)
kraljeva begonija (Begonia rex ‘Benitochiba’)
hojhera (Heuchera ‘Black Beauty’)
pisanolisti bršljan (Hedera helix
‘Gold Child’)

To je zasaditev mojega srca – no ja, odštejmo posodo! Nekoliko občutljiva, saj ne prenese močnega sonca, nihanja temperatur in suše – preveč moče pa tudi ne, vendar so purpurni in srebrnkasti odtenki hkrati zadržani in presenetljivi. 
Bisernata košara
obarvana eševerija  (Echeveria nodulosa)
bisernata eševerija (E. ‘Perle von Nürnberg’) 
pisanolista homulica (Sedum sieboldii ‘Mediovariegatum’)
Prvi dve zasaditvi sta veliki in nežne sorte. Tale košara pa je namesto običajnih enoletnic zasajena  s sočnicami in homulicami. Lepo bo taka zasaditev učinkovala tudi v nizki posodi, da bo bolj vidna igra rozet in stebel. Barvna kompozicija je umirjeno prelivanje zelenkastih in pururnih odtenkov z bisernatim nadihom. Zasaditev bo lepo uspevala tudi na vročem soncu in ni preveč žejna.