Vrtni označevalci rastlin – malo drugače

Vrtnih označevalcev je toliko kot je vrtnarjev, tokrat predstavljamo vzdržljive, vodoodporne in trajne označevalce.

Tile bodo polepšali naš vrt.

 

Potrebujemo:
  • modelirno maso, ki jo utrjujemo v pečici (na primer Fimo, Cernit ipd.) in je odporna proti vlagi;
  • razna rezila za modelirno maso,
  • akrilni valjček ali valjček iz gume,
  • štampiljke v obliki črk (lahko izdelane tudi doma),
  • keramično ploščico ali drugo podlago, ki prenese temperature v pečici in na katero se modelirna masa ne prime,
  • pršilo z vodo,
  • leseno paličico za izdelavo luknjic,
  • po želji: akrilno barvo.
Najprej si pripravimo potrebni material in črke. Črke lahko izdelamo kar sami iz fimo mase: izrežemo jih z nožkom za linolej ter jih spečemo v pečici po navodilih proizvajalca. Pazimo, da izrežemo črke v zrcalni obliki, da bo njihov odtis pravilen.
Lahko pa uporabimo tudi razne štampiljke v obliki črk.
Modelirno maso zelo dobro zgnetemo in zvaljamo na keramični ploščici. Če jo med gnetenjem segrejemo z rokami, jo lažje oblikujemo.
Zvaljamo približno pol do en centimeter debelo ploskev in jo narežemo na manjše koščke v obliki tablic. Pazimo, da so dovolj velike za velikost črk, ki jih nameravamo odtisniti.
Za naravnejši videz označevalcev naj tablice ne bodo preveč ravne, z ostrimi robovi.
Preden pričnemo štampiljke odtiskovati v maso, jo rahlo popršimo z vodo. Tako se nam štampiljke ne bodo sprijele z maso.
Črke poljubno odtisnemo v maso.
Ob straneh z leseno paličico naredimo luknjice za pritrjevanje označevalcev. Pazimo, da so nekoliko večje od predmeta, s katerim bomo označevalce pritrdili, saj se modelirna masa med pečenjem nekoliko skrči.
Izdelamo lahko označevalce različnih velikosti ali oblik, po želji jih lahko pobarvamo z akrilnimi barvami ali pri odtiskovanju uporabimo obarvane štampiljke.
Izdelke na keramični ploščici (ali na druge vrste pekaču) spečemo v kuhinjski pečici po navodilih proizvajalca. Običajno jih pečemo približno 30 minut na 130ºC.
Ko se izdelki ohladijo in utrdijo, so pripravljeni za uporabo. Če jih želimo še bolj zaščiti pred vremenskimi nevšečnostmi, jih lahko premažemo z zaščitnim akrilnim lakom.
Vrtne označevalce rastlin lahko namestimo na vrtu
ali v lončke.
Takšne označevalce rastlin lahko uporabimo še na več različnih načinov, med drugim jih lahko tudi nalepimo na zunanje dele lončkov.
Jožica Rade, creatissimo 2010