Vrt v lončkih 16: Vodni vrtički

Tudi na balkonu, terasi ali v atriju si lahko ustvarimo vodni motiv – voda poživlja!

Niti vodnemu vrtu ali vodnemu motivu se ne bomo odpovedali v našem malem vrtu v lončkih! Res je, da okenske police niso najprimernejše za tovrstne zasaditve, toda terase atriji ali celo večji balkoni v teh poletnih dneh kar kličejo po vodi. Osvežimo jih!

vodni vrt

Žuborenje in šumljanje vode – si lahko predstavljate tako razkošje v vašem domu in vrtu? Saj ni treba, da si ravno rokav Save napeljete pod oknom ali da ste potomec Sončnega kralja in vam vrt ob dvorcu zaljšajo vodometi. Ni pa tudi treba, da se zadovoljite z instant kičem iz bau-saj-veste-kaj in podobnih štacun, po možnosti zapakiranim v podobo režeče se žabe ali morske deklice iz nočnega bara.
vodni vrt
Pritlikavi lokvanji bodo imeli dovolj prostora tudi v manjši posodi in bodo senčili vodo.
Ne, mi smo ustvarjalni in ekonomični, kupimo  si majhno črpalko za vodomet in poiščemo čedno neprepustno posodo. Keramični lonci imajo običajno luknjo za odvodnjavanje na dnu, v vrtnih centrih pa bomo našli tudi posode brez njih. če jih ne najdemo, si pomagamo s plastično posodo, ki jo namestimo v primernejšo posodo.   Obnesejo se tudi leseni škafi ali leseni vinski ali pivski sodi, ki jih prežagamo na pol. Les se namreč napne in lepo drži vodo. Ob vodomet bomo posadili nekaj vodnih rastlin, da bodo kapljice pršele po listih.
vodni vrt
V posode z vodo postavimo rastline v, posajene v loncih. Pazimo na priporočeno globino, zato pod lonce damo primerno visoke podstavke.
Potem bomo lahko pozno v noč uživali v svojem zasebnem vodometu in šumljanju kapljic, ki bodo štropotale po listih.
Miniaturni vodnjak z vodometom si lahko uredimo v vsaki neprepustni cvetlični posodi, kamor lahko namestimo vodno črpalko. Posoda mora biti dovolj velika, da črpalko lahko povsem potopimo. Da jo prekrijemo, čez vrh posode damo mrežo in nanjo naložimo prodnike. Vmes namestimo rastline. Seveda pa vodomet ni nujen, lahko se posvetimo samo rastlinam.
 vodni vrt
Pozor pred vodno solato: vodna solata (Pistia stratiotes) je plavajoča vodna rastlina, velikokrat jo uporabljamo za okras akvarijev. Zaradi prilagojenosti na tropsko in subtropsko klimo vodna solata v naših podnebnih razmerah običajno ne preživi zime, v toplih vodah pa se hitro širi in izrine domorodne plavajoče vodne rastline. Ustavi se tudi življenje pod vodno gladino. Zaradi goste preproge vodne solate svetloba skoraj ne more prodirati v vodo, zato fotosinteza ni mogoča. Količina kisika v vodi se tako zmanjša, da onemogoča življenje mnogih živalskih vrst. To se je zgodilo s potokom  Topla, po katerem se voda iz termalnega izvira Čateških toplic steka v reko Savo.
V vsakem ribniku ali mlaki mora biti vsaj ena rastlina, ki bogati vodo s kisikom. Take rastline so navadni rogolist (Ceratophyllum demersum), klasasti rmanec (Myriohyllum spicatum), navadna vodna zlatica (Ranunculus aquatilis) in iglasta sita (Eleocharis acicularis).
vodni vrt
Poleg njih mora biti v takem miniaturnem ribniku tudi vsaj ena na vodi lebdeča rastlina, da senči  vodo in preprečuje njeno pregrevanje. Izbiramo lahko med pritlikavimi lokvanji ((Nymphaea pygmaea Rubra in N. Pygmaea Alba), žabji šejek (Hydrocharis morsus-ranae) in in vodna škarjica (Stratiotes aloides).
vodni vrt
Grede domačih vodoljubnih rastlinskih vrst v botaničnem vrtu univerze UNC v Severni Karolini
V večjih atrijih si lahko omislimo obsežnejše posode z vodnimi rastlinami. Vanje lahko naslimo tudi ribe in privabimo dvoživke, ki bodo uničevale jajčeca komarjev.
vodni vrt
Papirjevec v stekleni posodi s prodniki: primerno za minimalistične ureditve
Če pa si želimo samo majhen “mokri poudarek” med zbirko svojega vrta v lončkih, posadimo katero od sort pairjevca (Cyperus). Te rastline ljubijo vlago, zato mora biti v podstavku vedno voda, pa tudi suhi zrak jim ne prija. Lahko pa jih postavimo kar v posodo z vodo.
vodni vrt

Večji vodni motiv lahko sestavlja več posod z lokvanji, šaši in drugimi vodnimi rastlinami.

 vodni vrt
 Tako vodni vrt je posajen in zalit, če bo spet pritisnila vročina, bo hladil.
vodni vrt

Mirjam