Vrt v lončkih 14: Viseče košare

Viseče košare ali obešanke z obilico cvetja – ideja za romantične vrtnarske duše

Visečih košar ali obešank in cvetličnih krogel ni težko zasaditi, saj lahko v vrtnarskih trgovinah kupimo različne vrste posod, žičnatih košar in oblog; moramo pa jih vztrajno zalivati in dognojevati.

viseča košara

Petunije in lobelije za navdušen pozdrav poletju

Viseče košare dišijo po starih časih, po avstro-ogrskih železniških postajah, blejskih hotelih za gospodo, po topliških promenadah in meščanskem visokonosem vrtnarjenju. Potem pa kot da so obvisele v preteklosti – do pred nekaj let, ko so po zaslugi raznih bau-saj-veste-kaj in podobnih trgovin primerna ogrodja in posode postali lahko dostopni.

viseča košara

Viseča košara kot iz bidermajerja: železno ogrodje in takrat modne rastline, med njimi  kraljevska begonija in praprot venerini lasci.

viseča košara

Poletna zasaditev: gomoljna begonija, moljevec, verbena in suličastolistna sobna marjeta.

Marsikatera vrla slovenska žena si je ob pogledu nanje naložila novo življenjsko nalogo: tekočim metrom balkonskega cvetja je treba dodati še kakih deset obešank, pa če magari hiša klecne pod cvetočo grmado! In jutra so postala še daljša, saj je še nekaj posod več za zalivanje. Naj živi kvantiteta, mrmra naša žena in vdano napaja žejno rastje.

viseča košara

Kakšna grmada poletnega rastja! Novozelandski lan, pelargonija, vodenke … skrbno zalivanje je nujno!

Brez cinizma, košare so lahko ljubek okras in dopolnitev poletne cvetlične ogrlice našega doma in vrta. Če se po možnosti le ne vidi ceneno plastično ogrodje … Zelo opazen je niz košar, ki so usklajeno zasajene, toda pazite, da ne bo opazen vaš slabi okus! Ko jih boste obesili na njihovo stalno mesto, stopite toliko proč, da boste lahko pretehtali, ali posode morebiti ne kvarijo skladnosti in razmerij pročelja. Dostikrat je boljša izbira ena sama košara na strateškem mestu, denimo ob vhodu, nad mizo na terasi ali na drevesni veji.

Še ena poletna zasaditev, ton ji dajejo pisanoliste koprive.

Viseče košare imajo posebno mesto tudi v moji osebni zgodovini: kot sedemletnica sem dobila ultimativno kič slikanico Marinka ureja vrt. Ah, ta Marinka je s svojim bratcem na veliko vrtnarila okrog domače vile, vsega se je lotevala in vse ji je uspevalo, tudi vrbove košare je mimogrede zasadila, in to v belih čeveljčkih, belih nogavičkah in brezmadežni rožnati oblekici. Sklenila, sem, da ji bom sledila in bom tudi jaz ustvarila podobo raja pri nas doma. Po tednu dni garanja košara ni hotela viseti na leski, kaj šele da bi bila pol tako ljubka kot Marinkina. Čudno …

 

viseča košara

Tudi nekatere tipične sobne rastline se poleti imenitno obnesejo v obešankah na prostem: na sliki je sobna praprot (Nephrolepis exaltata).

No, če se bom podviga še kdaj lotila, se bom podučila iz koristnejših virov in ne v šund slikanici. Prihodnjič bomo skupaj preštudirali, kako uspešno zasaditi visečo košaro.

viseča košara

“Zelena zasaditev”: varietete sladkega krompirja v treh barvnih različicah.

viseča košara

V kovinskih tulcih so posajeni bršljani. Navodila za domačo izdelavo smo našli tu.

Ko se odločamo, kaj bomo posadili v viseče košare, ne pozabimo na trpežnejše in manj zahtevne rastline. Sočnice so imenitna izbira, saj niso požrešne in zdržijo tudi občasno sušo. Če izberemo različne predstavnice te velike družine rastlin, zasaditev še malo ne bo dolgočasna. Nekaj namigov poiščite v tem nadaljevanju našega vrta v lončkih.

viseča košara

Tudi sočnice se obnesejo v obešankah. Navsezadnje imajo skromnejše potrebe po vodi in prsti.

viseča košara

Ta krogla iz sočnic je pa moja ljubezen na prvi pogled! Ponjo bo treba v Hollywood.

viseča košara

Je to tudi viseča košara? Oja. Preprosta vrbova košara na drevesu gosti netreske.

Tudi zelišča bodo imenitno uspevala v visečih košarah, posebno tista, ki prihajajo iz vročih sredozemskih krajev: timijan, žajbelj, rožmarin, sivka …  Morda tako zasajeno košaro obesimo ob kuhinjskem oknu? Potem bodo poletni špageti s paradižnikom hitro oplemeniteni s ščepcem dišavnic.

viseča košara

Sivka in timijan

Košare lahko še bolj koristno zasadimo, na primer z jagodami. Nekaj posladka nam bo tako dozorelo dobesedno pred nosom. Tudi z zelenjavo velja poskusiti, na primer s paradižnikom češnjevcem.

viseča košara

Jagode v visečih košarah že poznamo. Morda pa bi vanje nasadili paradižnik češnjevec? Na tej strani je veliko nasvetov za izbiro sort in vzgojo.

viseča košara

Posončnica ali heliotrop, nemezija in sivka – prijazna modra združba.

Tako, nekaj idej je v tem zgodnjem poletju še uresničljivih za popestritev našega posestveca. Ko pa zasadimo viseče košare ali obešanke v  različne vrste posod, žičnatih košar in oblog, se začne vztrajno in natančno zalivanje in gnojenje – le tako bodo lepe.