Vrbove senčnice

Revija Rože in vrt predstavlja žive senčnice iz vrbovja. Še nekaj navdihujočih člankov za dom in vrt!

Dom in vrt brez zelenja? V vročini?

Vroče poletje se nami izmika, toda če in ko pride, bomo iskali zavetje v senci. Trgovci nam rade volje prodajajo “senco” in jo tudi drago zaračunajo. Ker naš proračun pozna svoje meje, se velikokrat zatekamo k poceni in cenenim rešitvam. K “gadafijem”,  na primer. Toda v takšni senčnici nikoli ni tako sveže hladno kakor v senci pod drevesom.

Vrbova senčnica

Sečno sprehajališče iz vrbovja

V julijski  številki revije Rože in vrt so tokrat predstavljene žive senčnice, prepletene iz vrbovih vej.   Ljudje že od pradavnine živijo z vrbo in nekoč so iz nje pletli vse od košar, pohištva do pripomočkov za dom, saj drevo bujno poganja mlade veje, ki jih zlahka režemo, uvijamo in krivimo.  Vrba je skromna rastlina, ki se rada ukorenini in bujno raste.

Vrbova senčnica

Vrbovje zlahka ukreninimo in prepletamo.

Vse te njene lastnosti lahko izkoristimo za zasaditev žive senčnice, morda pa tudi senčnega sprehajališča, otroške hišice ali igrala. V letu ali dveh bo vrbov preplet dovolj gost za senco.

Vrbova senčnica

Vrbovo šibje lahko uporabimo za marsikatero živo strukturo.

“Za zasaditev senčnice lahko uporabimo katerokolivrsto vrbe, ki raste pri nas, razen ive (Salix caprea), edine vrbie, ki se težko razmnožuje s potaknjenci. Lahko uporabimo belo (Salix alba), sivo (S: eleagnos), krhko (S. fragilis), volčinasto (S. daphnoides ali beko (S. viminalis9, ki je od vseh naštetih tudi najbolj uporabna (zelo lahko se razmnožuje s potaknjenci) in poznana.”

 (Rože in vrt, št. 7, julij 2010)

Vrbova senčnica

Ob taki senčnici bodo sosedi obmolknili. Mogoče pa vam jo bodo pomagali zasaditi?

Tokratna številka revije rože in vrt prinaša še nekaj zanimivih člankov: o najprestižnejši vrtnarski  razstavi Chelsea Flower Show v Londonu in modi v vrtnarjenju, o plezalkah na zidovih, pritegne pa tudi članek Terasa v novi preobleki, v katerem urejevalka vrtov Metka McCully Žigon in krajinski arhitekt Sam McCully predstavljata idejno rešitev za preureditev terase. Dom in vrt sta pač le lupina brez zelenja in rož.