Brezglavi nakupi na počitnicah

S spominki iz počitnic opremljamo stanovanje, trezen nakup oplemeniti naš dom.

Če je kdo takšen kot jaz, potem s počitnic in potovanj rad kaj prinese. Mislim na obvezne spominke iz daljnih dežel, prav tiste, ki navadno končajo v kakšnem predalu ali na polici. To so tiste drobnarije, na katerih se z leti nabira prah in za katere kar naenkrat ne vemo,  kaj smo pa sploh nameravali z njimi in od kod so že. Če sedaj gledam nazaj, se mi zdi, da bi malce discipline, zdrave pameti in čiste škrtosti prišlo še kako prav ob nabavi. Še posebno na bazarjih, kjer vate zija tisoč pisanih in mamljivih stvari ter se spustiš v barantanje samo zato, da vidiš, ali si še v barantaški formi. Kar naenkrat se namreč zgodi, da je stanovanje pretesno, stvari je preveč in še danes tako ne vem, kaj naj počnem z umetelno izrezljanim ustnikom za cigarete, ki sem ga ne vem zakaj kupila v Sarajevu (kadim ne, za darilo ga tudi ne morem nikomur dati, najbrž je prodajalec gledal kot tisti maček pri Shreku).

Zato sem sklenila, da je mogoče še naboljši nakup spominkov tak, da gre za opremo stanovanja. Moja kolegica si je z nakupi iz Afrike denimo opremila stanovanje. Originalnosti njenega stanovanja ni kaj očitati, v njem kraljujejo ročno izrezljani stoli iz ebenovine, poslikane skrinje, ročno izdelane luči  in pisani batiki, ki krasijo stene, po tleh se bohotijo preproge iz recikliranih materialov … Mislim, da bom za zdaj pozabila na majhne stvari na potovanjih in si raje prinesla kaj večjega. Blazine denimo. Ali kakšno lučko. Ali preprogo. Predvsem pa bo treba premisliti, kam bodo šli keramični krožniki, ki sem jih leta in leta nosila iz Turčije, Grčije in Tunizije. Pravzaprav sem že ugotovila, ko sem brskala po fotkah z nekega potovanja na Mavricij. Kar naenkrat so se stvari nekako sestavile.
Krožniki, pladnji in celo skodelice bodo dobile svojo steno, tako gre to. Sicer ne bom kombinirala samo okroglih krožnikov, ampak bo šlo bolj za kombiniranje slik, podolgovatih pladnjev in skodelic, ki niso prenesle potovanja z letalom in sem jih prinesla v dveh delih. Tukaj se mi  zdi, da kombinacija krožnikov in blazin dobro sestavlja celoto.
Naravni materiali in eksotični motivi na blazinah in slikah lahko »pomirijo« spalnico. Tudi malce težje pohištvo lahko zadiha.
Tole je sicer predel v nekem hotelu, ampak vedno sem si želela meditativni kotiček ali preprosto kotiček za čaj ali dišečo svečo. In pohištva ne potrebujem – preprogo imam, blazine in kakšna orientalska luč pa bodo kmalu  pristale v mojem kovčku.
Kljub živim barvam se mi zdi, da na tem prostoru prav piše: prostor za pomirjanje. Bela je resnično sveža barva in kljub zelo živahnim slikam umetnikov iz daljnih dežel ne izgubi svežine.

Kadarkoli vidim to fotografijo, se mi zdi, da bi lahko bila objavljena v revijah za opremljanje kot vzorčni primer simetrije. Simetrija je takšna uporabna zadeva pri opremljanju. Prostor uravnoteži, daje mu občutek reda, hkrati pa pritegne pogled. Če kdo res ne ve, kam z enakimi figurami ali mogoče s školjkami, ki jih je prinesel s potovanj …

Pia K,

Foto: UZ