Moderne kuhinje in barve

Moderne kuhinje so barvite, čistih linij in svetlečih vratc.

V sodobnem življenju naletimo na dva popolnoma različna življenjska sloga: tistega, pri katerem uporabljamo kuhinjo zgolj za kuhanje kave in morda juhe iz vrečke, ali takega, pri katerem je kuhinja prostor, kjer kuhamo zase in za družinske člane, hkrati pa se v njem družimo s prijatelji in je tudi sicer središče družinskega življenja. Sodobne družinske kuhinje sčasoma postajajo večnamenski prostor, saj v njih preživimo veliko časa, in niso samo funkcionalne, ampak tudi prijetne na pogled.

Izbira kuhinjskih elementov je tako rekoč neskončna, prav tako lahko izbiramo med najrazličnejšimi barvnimi odtenki stenskih barv. Ploščice v kuhinji lahko nadomestijo tapete, ki jih po potrebi dodatno zaščitimo s pleksi steklom.

Predstavljamo moderne kuhinje, pri katerih so bile glavno vodilo žive barve. Poglejmo moderno kuhinjo v zeleno-sivi barvni kombinaciji. Odtenek zelene na spodnji fotografiji je zelo močan, zato so lastniki steno nad pomivalnim koritom razbili z belim oknom, desno od njega so umestili bele police, ki jim sledi napa v kovinsko sivi barvi.

 

 

Preostali kuhinjski elementi so v sivi barvi, ročaji omaric so obrobljeni  z belo in so v liniji elementov, torej niso izbočeni.

 

 

Kuhinja je prostorna in se brez pregrade nadaljuje v jedilni del, ki je v izključno beli barvi, sedeža barskih stolčkov, ki zaključujeta delovno-jedilni pult, sta v beli barvi, prav tako so svetla tla.

 

 

Iz zelene v zeleno: zeleno-črna kombinacija je v tem prostoru zelo izrazita in presenetljiva še zlasti zato, ker je ta kuhinja del enosobnega stanovanja.

 

 

Modri odtenki so v kuhinjah redkejši. Tu so se lastniki igrali predvsem z različnimi stenskimi tapetami – od črt do vzorcev in čiste modrine. V tej kuhinji je modra tudi napa.

 

 

Bele kuhinjske omarice dopolnjuje lesen pult in tudi jedilna miza je iz enakega odtenka lesa.

 

 

Pogled proti izhodu iz kuhinje nam razkrije še več belih elementov, skupaj s prostorno shrambo, ki se skriva za vrati te omare. Kljub močnim modrim odtenkom in različnim vzorcem je skupni videz kuhinje usklajen.

 

 

Zelo podobno so modro barvo vključili v naslednjo kuhinjo, a so vseeno izbrali svetlejši odtenek modre, ki poudarja nežnost in domačnost kuhinje. Droben moder vzorec na tapeti ter svetlejši odtenek na ploščicah – sonce se igra s sencami rastlin na kuhinjskih poličkah.

 

 

Vzorec tapete in ploščice od blizu.

 

 

Lastniki v svojih kuhinjah zelo pogosto posežejo po rdeči barvi. Predstavljamo rdeče kuhinje, v katerih glavno vlogo igrajo rdeči kuhinjski elementi s svetlečimi vratci. Prva kuhinja ima zgolj rdeče omarice, ploščice nad pultom so temne, skorajda črne.

 

 

Delovna površina v kuhinji je majhna, saj ji je odmerjen le prostor med koritom in kuhalno ploščo. Ročaji zgornjih elementov so skriti, spodnji so v obliki čisto majhnih sivih ploščic.

 

 

Na nasprotni strani prevladuje belina, svojstven pridih prvi rdeči kuhinji dajejo tudi črno-bela kockasta tla.

 

 

Naslednja rdeča kuhinja ima zgornje in spodnje omarice svetleče rdeče, ročaji so izraziti. Kuhinja je velika, zato so lastniki za popestritev nekatere zgornje kuhinjske elemente izbrali v beli barvi.

 

 

Kuhinjski elementi si sledijo od leve proti desni, niz se začne z ogromnim ameriškim hladilnikom, sledita mu pomivalno korito in dolg delovni pult, pod katerim je pomivani stroj, na koncu pult zaključita dve pečici. Na nasprotni strani sta še drugo pomivalno korito in štedilnik. Kuhinjo zaokrožuje velik jedilni pult z visokimi stoli.

 

 

Nekateri popolnoma bele kuhinje poživijo z rdečimi dodatki, morda s stoli, pladnji, kozarci ali malimi gospodinjskimi aparati, mi pa si poglejmo še kuhinje, kjer so rdeče ploščice.

 

 

Belo-rdeče-črna kombinacija je zanimiva tudi zaradi rešitev. Rdeči del omar so poestrili z ogledalom, ki so ga uokvirili kot okno. Velika lestenca v kovinski barvi se ujemata z ročaji na elementih.

 

 

Okence, ki gleda ven, in dve viseči omarici razbijajo vtis močno svetlečih rdečih ploščic.

 

 

Ročaji na belih kuhinjski elementih so kovinski, veliki in izraziti, na rdečih pa so skriti.

 

 

Kuhinja se odpira v prostoren bivalni prostor.

 

 

Za konec poglejmo še kuhinjo v sivovijolični barvi: zanjo je značilen preplet starinskosti, ki jo vnašajo stara miza in stoli, ter novih kuhinjskih elementov.

 

 

Takšna barva je v kuhinjah redka, zanimivo je tudi zaporedje elementov, saj je pomivalni stroj levo od pomivalnega korita – morda je lastnik levičar?

 

 

Lastniki so pri prenovi ohranili element nad prejšnjim štedilnikom, nanj so obesili zajemalke in kozice.

 

 

Izbira barvnih elementov, kuhinjskih barv in ploščic je danes res velika, nikomur ne bo težko izbrati svojega najljubšega odtenka. Vendar bodite pripravljeni na posledice svoje izbire, saj se nekaterih barvnih kombinicij hitreje naveličamo kot drugih. Prihodnjič bomo opravili pregled belo-črnih kuhinj.

 

vir fotografij: hemnet.se