Vroče in vetrovno

Naš vrt v lončkih tokrat gostuje na vroči in prepišni ljubljanski terasi

Kaj lahko sadimo na prepišne in vroče balkone in terase? Katere rastline uspevajo v takih razmerah?

 

Ta londonska terasa je uporaben bivalni prostor. Koliko podobnih ureditev najdemo pri nas?

Njihov balkon je tako visoko, da so avti na Celovški v Ljubljani samo drobne pikice. Poleti je na njem vroče in največkrat piha. Ne, to ni balkon, kakršnega si človek zamišlja kot idealnega, vendar – vzemi ali pusti! Zato pa je to balkon za najlepše sončne zahode in za opazovanje ognjemetov z Gradu.


LED-svetilke, lesena tla, okrasni luk, trave in veliko obzorje – v Londonu

»No, vidiš, da tukaj nič ne raste!« rečejo z grenkim zmagoslavjem. Seveda, saj niste nič posadili! Gledajo me s pogledom, ki je zmožen poriniti čez rob ograje v 12., 13. ali katerem že nadstropju: »In kaj naj bi po tvoje rastlo?« Ja, kaj vendar? Poglejmo v naravo – a tam je pa povsod idila z baržunasto travco, milim sončkom in jutranjim dežkom petnajst do osmih za zalivanje ali kaj? Kaj pa raste na robu Kalaharija, v čereh nad Dovrom, pod polarnim krogom, v Velikem kanjonu, na Kanarskih otokih, Golem otoku, petsto metrov pred Kredarico? In kaj uspeva na od boga pozabljenih brežinah ob mestnih vpadnicah? Ne nazadnje, kaj je lani preživelo dopust na mojem balkonu? Eh, vidite, zelenja, kolikor ‘češ, le opazovati je treba!

http://www.charlotterowe.com/decked_roof_terrace.htm

Okrasne trave niso samo travnato zelene.

Torej bomo poiskali rastline, ki imajo bližnje sorodnike med divjimi rastlinami v nemogočih razmerah. Surfinije, mile begonije in vodenke pa prepustimo srečnežem z idealnimi legami in razvajencem brez domišljije! Naše izbranke so se že med evolucijo prilagodile na trpke razmere poleti vročega in vedno vetrovnega balkona. Spoznali jih bomo po žilavosti, velikokrat srebrnkasto dlakavih ali usnjatih listih.

Pa trave … te tudi prenesejo marsikaj, lepe pa so od pomladi do pozne jeseni, nekatere tudi prezimijo. Pampaška trava in podobne visoke trave na terasi ne bodo uspevale, izberemo pa lahko  trstikasto pisanko (Phalaris arundinacea) …

Trstikasta pisanka 

… tudi perjanka (Penisetum alopecuroides) velja za zanimivo košato travo, ki uspeva na sončnih in bogatih tleh ter je zelo primerna za kombinacije s cvetočimi trajnicami. Listi perjanke zrastejo do 50 cm visoko, tem pa poleti sledijo še cvetna stebla, ki merijo približno 80 cm.

Perjanka

Naj omenimo še jajčasti lisičji rep (Lagurus ovatus), ki dobro uspeva na soncu. Njegovi mehki cvetni klaski so dolgi nekaj centimetrov in s svojo obliko ter mehkobo spominjajo na zajčje repke. Trava v višino zraste do 45 cm.


Jajčasti lisičji rep

Bilnica (Festuca glauca)  se tudi ne pritožuje nad občasno sušo, pretiravajte pa le ne, da ne boste imeli oktobrskega razgleda že sredi poletja.


Bilnica

S travami ni veliko dela, pa še nekaj dobrih lastnosti imajo: škodljivci jih ne napadejo (če za škodljivca nimamo domačih mačk, ki se rade pasejo), bolezni ne poznajo, raje imajo nekoliko revnejšo prst.


Mnogo trav in gavra

Kaj pa juke (Yucca), jih poznate? Naštejemo lahko okrog 50 različnih vrst. Da jih še nikoli niste videli? Pred leti so bile zelo priljubljene sobne rastline, ki smo jim rekli drevo življenja – to je ena od vrst juk.

Juka

Juke uspevajo v naravi v Srednji Ameriki, ker so že od doma navajene puščav, sipin ob morju ali peščenih pobočij, nam ne bodo zamerile skoraj ničesar. Ko se bodo jeseni temperature spustile skoraj do ničle, pa jo le umaknimo na toplo. Z zalivanjem ne pretiravajmo. Juke so rade v središču pozornosti, zato jim zagotovite dovolj prostora.

Mnogi zamenjujejo juke in agave. Tudi te so sočnice in pripadajo družini agavovke, rastejo pa prav tako v Srednji Ameriki in poleg tega še v osrednji Afriki in vzhodni Indiji. Bližnji sorodniki so amarilisi in lilije, kdo bi si mislil! Agave imajo velike rozete, ki jih sestavljajo odebeljeni z ostro konico na koncu. Po cvetenju žal odmrejo. Vendar ob matični rastlini hkarti poženejo maldike. Agave prav tako ljubijo sonce, za vodo pa jim je manj mar kot jukam. Pozimi nekatere prenesejo tudi temperature do –20°C – v izogib grenkim presenčenjem svojo agavo lepo poglejte v oči in jo vprašajte, koliko mraza ima rada.

Juka Yucac rostrata

Iz  agav pa varijo tudii tekilo. Previdno: sok nekaterih sort povzroči pordelost kože, mehurje in srbenje. Nevarne so tudi ostre konice, s katerimi se lahko grdo zbodemo. Tudi s to lepotico.

Agave imajo ostre trne

Nekatere agave rastejo hitreje, druge počasneje. To na primer bi lahko gojila celo na svojem oknu: Resda zraste do pol metra visoko, vendar šele v nekaj desetletjih. Obetavno.


 Viktorijina agava

Če imamo veliko prostora, si lahko omislimo drevo, na primer oljko. Ta gospodarsko pomembna sredozemska rastlina je našla milost tudi v očeh gojiteljev okrasnih rastlin.

Ops, a da je majhno? Kaj pa tole? Meri skoraj tri metre … in potrebuje veliko prostora pa seveda teraso, ki bo vzdržala njegovo težo. Če ne bo razveselila spodnjega soseda …

Če  imamo manj prostora, si pač omislimo bonsaj,  oljko ali kako drugo drevo.

»Dovolj, dovolj,« vzkliknejo lastniki, »le še malo cvetja, pa bo!«

Cvetje? Pod vročim, žgočim, pekočim soncem? No, poskusimo še  z nekaj eksotike!

Cvet kengurujevih tac

Na primer kinga ali kengurujeve tace, ki je ugledna avstralska domorodka. Šele pred nekaj leti so spoznali, da je odlična rastlina za rezano cvetje, zdaj pa postaja tudi modna lončnica. Marsikomu ni všeč (našim otrokom se, khm, gabi), mnoge pa očarajo nenavadni cvetovi, ki se dvigajo iznad ozkih suličastih listov. Pozimi jo imamo na svetlem hladnem mestu, poleti pa na prostem, le zalivajmo jo redno in nekoliko gnojimo, pa bo bogato cvetela.

Kinga ali kengurujeve tace

Toliko za danes, čeprav je idej za balkon visoko nad Celovško še nekaj, tudi cvetočih. Celo vroče in prepišne balkone in terase se pač da imenitno zazeleniti.