Več lučk za vrt v lončkih 11

Svetilke, lučke, sveče, lanterne – razsvetlimo poletne noči

Naš vrt v lončkih je v poletnih večerih lep, če ga osvetlimo: izberemo lahko sveče, lučke, oljenke, bakle, ogenj, svetlobne verige, girlande, svetilke, lampijone … Danes predstavljamo hitre rešitve!

kresnice

Kresnička

Poletje so zame večeri, ko posedam pod lipo in oprezam za kresnicami, žametno modro nebo pa je gosto od njihovih sester, zvezd. Če bi jaz imela kaj oblasti v tej državi, bi vsaj okrog kresne noči ukazala omejiti  javno razsvetljavo, da bi se spet zavedli noči.

Solarne luči

Lampijon

Potem ko je temno okrog nas, pa počasi začnemo raziskovati svetlobo. Plamen je njen začetek. Ko se usedemo sredi našega vrta  v lončkih,  bo sredi majcenega vrta dostikrat prostora samo še za majceno svečo.Ali par čajnih lučk v luštnih kozarčkih. Če nimamo pri roki primernih posodicza ta namen, si pomagamo s steklovino iz kuhinje: uporabimo lahko navadne kozarce, kozarčke za vlaganje in majhne vazice.

Lučke

Čajne lučke

Iz papirja izrežemo preproste ovoje za lučke.

Pločevinaste posodice z linami, skozi katere lije svetloba – lahko jih kupimo, lahko jih izdelamo iz konzerv. Morda ne bodo popolne, toda polmrak bo zakril pomanjkljivosti.

Lučke

Pločevinke kot lanterne

Fotografije natisnemo na prosojni papir, ki ga nalepimo v okvirje iz tršega papirja in sestavimo zaslone za sveče.

Sveče svečniki

Sveče in fotografije – naredimo doma.

Američani bodo kmalu praznovali 4. julij, svoj največji državni praznik. Takrat tudi domove okrasijo v “domoljubnih barvah”: modri, rdeči, beli. Hej, take barve imamo tudi mi v zastavi!

Sveče

Lanterne v domoljubnih barvah

Če smo ustvarjalni, lahko ideje iz revij, s spleta ali iz trgovin predelamo in naredimo nekaj svojega. Pladenj, školjke, nekaj mivke  in čajne svečke:  v mivkasto podlago zapičimo po dve in dve jakobovi pokrovači in vmes namestimo svečke.

Lučke

Jakobove pokrovače kot improvizirani svečniki

Sveče so lepe tudi neprižgane, posebno če sestavljajo usklajeno skupino. To je dražje in človeka vedno nekooliko boli srce, ko prižge prvo. Vendar je lepo.

sveče

Beton, spran les, bela ograja in bele sveče v polmraku – Skandinavci znajo.

Ko zagorijo sveče in luči, priletijo vešče. Nočni metulji so lepi. V komarjih lepote ni. Baje da jih odganjajo nekatera eterična olja. Baje. Toda sveče, ki dišijo po citronovki, so pa lepe.

Sveče proti komarjem

Sveče z eteričnimi olji za odganjanje komarjev

Potem zapiha veter in plameni ugasnejo. Če sveč ne zaščitimo.

Sveče

Stare lanterne v trendovski preobleki

Majhne lanterne lahko obesimo na bližnje veje.

Sveče

Lanterne iz stekla, da bo plamen na varnem.

Oljenke – jih poznate? Te kamnite so zelo prvinske.

Lučke

Oljenke

Skandinavske oljenke

Ja ponavljanja so všečna, kombinacija vode in luči pa vznemirljiva.

Hej, kje so pa danes rastline, zakaj niso v prvem planu naše serije vrta v lončkih? Lončnice in psodovke počivajo po hudem temperaturnem šoku. Mi jih z občutkom zalivamo z ne premrzlo vodo in odpravljamo nastalo škodo. Treba jih bo dognojiti.  Toda nekatere so se na žgočem soncu imenitno obnesle. Na primer naše ljubljenke sočnice.

sočnice

Sočnice

Naslednjič bomo še malo raziskali osvetljavo v vrtu in našega vrta v lončkih, in to s pomočjo bolj tehničnih rešitev. Za danes pa lučke, sveče in – kresničke. Ker bo kmalu kresna noč.

kresnička

Kresnica